Divadelní léto: Herci na Hradě, Václaváku a také v lese

Kultura Kultura, Klára Fleyberková
10. 7. 2013 13:25
Divadelní dění neutichne ani přes prázdniny. Kam se vydat během léta?
Festival Za dveřmi.
Festival Za dveřmi. | Foto: Marek Rebroš

Praha - Časy, kdy během léta veškerá divadla na dva měsíce umlkla, jsou dávno ty tam. Zdatní ředitelé bryskně pochopili, že právě v létě je poptávka po jakýchkoli kulturních akcích obrovská a že lidé z nedostatku jiných divadelních zážitků rádi zavítají právě na jejich představení. A protože zdatných ředitelů u nás není málo, prázdniny už rozhodně neznamenají odmlku veškerého divadelního dění. A kromě toho přicházejí do ulic i divadelní festivaly.

Divadlo v ulicích, tanec v divadle

Prahu zaplaví už od pondělí 15. července hned dva mezinárodní festivaly. Za dveřmi na pět dní přiveze na Václavské náměstí špičková pouliční divadla z celé Evropy, festival Nultý bod pošesté představí v Divadle v Celetné přední kapacity fyzického divadla ze zahraničí i z Česka.

„Fyzické a taneční divadlo získává v Česku stále více diváků a spolu s tím se daří vytvářet i domácí představení na evropské úrovni. Kromě zahraničního zastoupení je Nultý bod i místem, kde uvidíte špičku českého fyzického divadla, jako je Lenka Vágnerová, Markéta Vacovská nebo Miřenka Čechová," uvádí letošní festival Nultý bod jeho umělecký šéf Petr Boháč.

Miřenka Čechová například v posledních měsících několikrát zaujala kritiky prestižního Washington Post. „I letos se věnujeme vzdělávacímu rozměru festivalu - pořádáme mezinárodní workshop Performing arts for the future i speciální projekt ve spolupráci s HAMU," uvádí produkční festivalu Nultý bod Aneta Kafková.

Za dveřmi letos zahájí české V.O.S.A. Theatre s unikátním pětimetrovým akrobatickým kolem. Ve svých představeních, která jsou v podstatě vždy premiérou, navazuje na zkušenosti ze site-specific projektů v Evropském hlavním městě kultury Košice 2013 nebo na Světové výstavě EXPO 2010 v čínské Šanghaji.

Německé pouliční divadlo zaměřené na rodiny s dětmi představí 18. a 19. července na Václavském náměstí projekt s názvem Vindobona Express. Vystoupí i Matthias Romir známý pro svůj inovativní styl žonglování, do něhož zapojuje publikum. Performer Djuggledy uvede představení El Diabolo, ve kterém kombinuje žonglérské umění s komediálním talentem.

„Prostor spodní části Václavského náměstí se v loňském roce ukázal být výzvou a musíme uznat, že pouličnímu divadlu sluší. Stejně tak Praze sluší pouliční divadlo," říká ředitel festivalu Za dveřmi Jakub Vedral. „I proto se vedle hlavního programu uskuteční speciální projekt Take Care of Your Square."

Čtěte také
Tanec je box a Vacovská bojuje jako Muhammad Ali

La Loba míří rituálně za nespoutanou duší žen

Spitfire Company: Svoboda se někomu může zdát i šílená

Markéta Vacovská
Markéta Vacovská | Foto: NOD - Jakub Žák

Na Nultý bod zavítá například německá tanečnice Anna Peschke, která přiveze své jedinečné představení Ilsas Garten inspirované filmem Dona Edmondse ze sedmdesátých let. Ilsa jako ikona spojení nacismu a erotiky se tak dostane do světa obskurní taneční a pohybové zábavy.

O den později - 16. 7. - v rámci festivalu opět zatančí Markéta Vacovská za doprovodu Lenky Dusilové, které nás v představení One step before fall zavedou do života boxera Muhammada Ali. Představí se i polská skupina Matejka' s Studio, která předvede reflexi na téma marnosti štěstí inspirovanou Nesnesitelnou lehkostí bytí Milana Kundery a Euforií bez ustání Pascala Brucknera. Češka Andrea Miltnerova pak zatančí Tanec magnetické balerínky a Andrea Opavská s talentovanou zpěvačkou Janou Vébrovou spojí síly v inscenaci La Loba.

Divadelní festivaly Za dveřmi a Nultý bod začínají společně 15. července a pokračují až do 19. a 20. července 2013.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Shakespeare na Hrad!

Klasikou, která k létu už neodmyslitelně patří, je festival Letní shakespearovské slavnosti. První představení v  útrobách Pražského hradu proběhlo už v roce 1990 a od roku 1998 se tu slavnosti pořádají pravidelně.

Ani letos tomu tedy nebude jinak. Hlavním tahákem se tentokrát stala inscenace komedie Sen noci svatojánské v režii mladé dvojice SKUTR (Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský), která celý festival koncem června otevírá. Tento režijní tandem je rozhodně zárukou neokoukaného přístupu, který jistě podpoří i obsazení - na jevišti Nejvyššího purkrabství se předvede David Prachař, Vanda Hybnerová, Eva Vrbková, Hana Vagnerová, Csongor Kassai, Martin Písařík, Zuzana Stavná nebo třeba Josef Polášek s Markem Danielem.

Čtěte také
Hradní Sen je dokonalý jako úplněk, pod nímž se hraje

Richard III. morduje na Hradě bez napětí i beze smyslu

Česko-slovenského Shakespeara drží artisté slově i těla

Další mladý talent, který se představil už na loňském ročníku, je Daniel Špinar, jehož Zkrocení zlé ženy s Romanem Zachem a Tatianou Vilhelmovou v hlavních rolích se bude hrát i letos. Naopak ostřílený režisér a herec Martin Huba loni představil své pojetí Richarda III., kterého na Hradě opět ztvární Jiří Langmajer s Klárou Issovou po boku.

Zuzana Norisová (Júlia)
Zuzana Norisová (Júlia) | Foto: Shakespeare.cz

A podobně zběhlý Jiří Menzel už před čtyřmi lety zinscenoval Veselé paničky windsorské, které měly - snad i díky Bolku Polívkovi a Simoně Stašové - takový úspěch, že se hrají dodnes.

A protože Češi a Slováci jsou přece jen stále „bratia", přivezou naši sousedé i tentokrát několik svých inscenací. Pražskou premiéru si odbudou Dvaja páni z Verony Petera Mankoveckého s Lukášem Vaculíkem či Zuzanou Norisovou a přijede i zbrusu nová inscenace Večer trojkráľový maďarské režisérky Enikő Eszényi. Proti Jiřímu Langmajerovi se pak už poněkolikáté postaví slovenský představitel Richarda III., vynikající Robert Roth, kterému zdatně sekunduje Táňa Pauhofová.

Mimopražské hosty reprezentuje také ostravská Marná lásky snaha Ondreje Spišáka, která láká především na televizní hvězdičky Kateřinu Janečkovou (Ošklivka Katka) a Michala Kavalčíka (Ruda z Ostravy).

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Herecké osobnosti pod širým nebem

A na slavné herecké hvězdy každoročně sází i Studio DVA, které pořádá Metropolitní léto hereckých osobností v prostředí překrásného amfiteátru na Vyšehradě. Letošní hlavní atrakcí je premiéra režiséra Patrika Hartla s trefným titulem Hvězda, v níž zazáří oblíbená Eva Holubová. One woman show o fiktivní herečce, která se náhle stala slavnou, bude k vidění ještě do konce června a v druhé polovině srpna.

Inscenace Vše o ženách Studia DVA
Inscenace Vše o ženách Studia DVA | Foto: Aktuálně.cz

Už mnoho let se na Vyšehradě hraje komedie Vše o ženách, v níž září Jitka Schneiderová, Anna Šišková a Jana Krausová. Po roce od premiéry přibyl na repertoár její protějšek také z pera Miro Gavrana Vše o mužích. V hlavních rolích se tentokrát představili Filip Blažek, Maroš Kramár a Michal Slaný. Klasika, která se poprvé hrála už před více než deseti lety v Branickém divadle, je už klasikou i na letní scéně; Otevřené manželství je tak trochu rodinný podnik, hrají v něm totiž Karel Roden, Jana Krausová a Marian Roden.

Aby se rodinný duch Studia DVA udržel i letos, připravil si inscenaci i herec a režisér Adam Kraus. Tematicky nepřekvapivá hra Opačné pohlaví poprvé v polovině července představí Janu Krausovou, Boba Klepla či Michaelu Maurerovou. A do problematiky, která v repertoáru hraje evidentně prim, patří i loňská premiéra Ženy přežijí s Annou Šiškovou, Gabrielou Míčovou, Janou Krausovou či Vojtěchem Kotkem nebo Kutloch aneb I muži mají své dny, kde se k osvědčeným hercům přidá Kryštof Hádek.

Kamenné scény nezahálí

Ani divadla, která hrají celou sezónu, už přes prázdniny nepouští své herce z provazu a nabízí divákům neustálý přísun zábavy. Asi nejpříjemnější podmínky má Divadlo Ungelt, které se už devátý rok přemisťuje na svou letní scénu na Novém Světě.

Foto: Divadlo Ungelt

Návštěvníkům tam letos naservíruje hlavně původní český komorní muzikál Touha jménem Einodis inspirovaný životem baronky Sidonie Nádherné, v němž budou oslňovat Marta Kubišová a Aneta Langerová. Hrát se bude i loňská premiéra Sklenice vody se Zlatou Adamovskou, Chantal Poullain či Petrem Štěpánkem a Růžové brýle s Hanou Maciuchovou, Zuzanou Bydžovskou a Sabinou Rojkovou.

V polovině prázdnin se přidá i Divadlo Bez zábradlí se svou pravidelnou srpnovou produkcí. Přinese celkem sedm komedií, v nichž se diváky pokusí pobavit Josef Carda, Rudolf Hrušínský, Karel Heřmánek, Zdeněk Žák, Jana Šulcová, Veronika Freimanová, Naďa Konvalinková, Petr Nárožný, Veronika Žilková, Martin Stropnický či dokonce Agáta Hanychová Prachařová.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Festivalové hrátky na Letné i v Řevnicích

O prázdninách už tradičně ožívá i pražská Letná. Jubilejní desátý ročník festivalu Letní Letná přinese opět to nejlepší z nového cirkusu celého světa. Přední francouzský soubor  Cie Cahin Caha vedený Danielem Gulkem například přiveze své představení, které skutečně není pro děti. Rose je kabaret o erotických archetypech, který se vrací k základům a podstatě cirkusu.

Z Francie, domova nového cirkusu, přijede i soubor Les Colporteurs s představením Le bal des intouchables o pohnutém osudu jeho zakladatele Antoina Rigota, který po pádu z lana ochrnul. Že je i přes takové těžkosti možné tvořit, dokáže i český reprezentant La Putyka, která ve své inscenaci Risk, kromě jiného, pracuje i s akrobatem upoutaným na invalidní vozík.

Hlavním tématem je tu ovšem, jak ostatně titul napovídá, nebezpečí, odvaha a riziko. Úchvatné představení plné nití, provazů, uzlů a vláken přiveze slavný švédský soubor Cirkus Cirkör; Knitting Peace zahrají během léta několikrát.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

A hrát se bude i v lese. V řevnickém lesním amfiteátru proběhne na samém konci prázdnin krátký festival Lesní slavnosti divadla, kam zavítají ti nejrespektovanější z české scény se svými nejúspěšnějšími inscenacemi. 26. srpna se představí Divadlo Husa na provázku s novým nastudováním Balady pro banditu v režii Vladimíra Morávka.

Do lesa ale zamíří hlavně Dejvické divadlo, které zahraje Krobotova Briana, Černou díru v režii Jiřího Havelky a oceňovanou inscenaci Ucpanej systém Michala Vajdičky. Festival uzavře a zároveň započne nový školní rok Kašpárek v rohlíku s představením Ten Halyvůd.

Nejen Praha bude hrát

Balet Romeo a Julie před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově
Balet Romeo a Julie před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově | Foto: Aktuálně.cz

Za divadlem ale v létě nemusíme jezdit jen do Prahy. K velkým atrakcím patří i Otáčivé hlediště v Českém Krumlově, které naštěstí ještě stále stojí tam, kde má. Kromě jedinečného zážitku z originální posuvné konstrukce je možné zhlédnout v Krumlově i vizuálně poutavé inscenace baletu či opery. První žánr reprezentuje letos Carmen a Romeo a Julie v úpravě Attily Egerházi, Sergeje Prokofjeva, ten druhý pak klasický Verdiho Rigoletto. Chybět nebude ani muzikál, svou premiéru si odbude Divotvorný hrnec s Radkou Fišarovou či Janem Křížem. Převažovat ale i tentokrát budou činoherní představení, letos poprvé se divákům představí pohádkové komedie Král duchů a Třeštil aneb Jak zkrotit nelidu a Pták Ohnivák a lišák Zorro. Stálice jihočeské scény je pak česká komedie Ženy Jindřicha VIII. aneb Chudák král(em) a loni do repertoáru přibyl slavný Dekameron.

Po Praze je to ovšem snad Plzeň, kde divadelní život čile vzkvétá. Není tedy překvapivé, že právě tam se nezastaví ani přes léto. Už několik sezón tu funguje Divadelní léto pod plzeňským nebem. A nejinak tomu bude i letos - v zahradě Měšťanské besedy se bude hrát historická fraška Jeana Rets Comme Dieu V nouzi poznáš přítele a na náměstí Republiky pak prázdniny otevřou Tři mušketýři.

Podobné události a přehlídky se každým rokem množí jako houby po dešti, takže ani letos rozhodně nebude nouze o divadelní zážitky. A ačkoli převažují hvězdně obsazené komedie, nakonec si každý může vybrat dle vlastního vkusu.

 

Právě se děje

Další zprávy