Ďáblova bible má dvojče. Stejně velké, ale těžší

Jiří Hloušek, spolupracovník Aktuálně.cz
23. 11. 2007 22:22
VIDEO: Kopie je k vidění v Olomouci. Listovali jsme jí
Jestli je ďábel muž či žena nezjistíte ani při podrobném zkoumání
Jestli je ďábel muž či žena nezjistíte ani při podrobném zkoumání | Foto: Ludvík Hradilek

Olomouc - Největší rukopisná kniha světa Ďáblova bible má dvojče. K vidění je na knižním a literárním veletrhu Libri Olomouc.

Kopii knihy s vyobrazením půlmetrového ďábla nechal vyrobit Nadační ústav regionální spolupráce spolu s Výstavištěm Flora Olomouc. Návštěvníci, kteří neměli šanci vidět originál v Praze, si budou moci jeho kopii prohlédnout v Olomouci do soboty. 

"Přítomnost makety kodexu oproti minulým ročníkům výrazně prospěla zájmu veřejnosti. Lidé mohou, narozdíl od expozice v Klementinu, prostřednictvím asistujících odborníků knihou listovat," řekla koordinátorka veletrhu Libri Jarmila Hladká.

Švédové, odvezte si kopii!

Pořízení makety nebylo snadné, přišlo na pět set hodin práce a zhruba tři sta padesát tisíc korun.

Iniciátor vzniku makety, předseda správní rady Nadačního ústavu regionální spolupráce Jiří Rudolf, spolupracoval nejen s odborníky z Národní knihovny. Pro vznik byl třeba i souhlas Královské knihovny ve Stockholmu, kde je originál trvale umístěn.

"Expozici oceňuji, ale ať si Švédové odvezou kopii a nechají nám originál. Zloději," rozhořčil se nad minulostí důchodce Stanislav, návštěvník veletrhu.

Kromě kopie nevyčíslitelně hodnotné knihy nabízí veletrh nejnovější tituly od nakladatelů z celé republiky, setkání se zajímavými hosty z literárního prostředí, tvůrčí dílny, výstavy a řadu soutěží.

Osmý div středověku, ročník 2007

Vystavená kniha není uměleckou kopií, ta by byla velmi nákladná.

Olomoucká maketa se od pergamenového originálu liší papírovými listy, které jsou potištěny pouze jednostranně. Reprodukce jsou na dvou stech stranách z celkových šesti set dvaceti, zbylé strany jsou bílé, originální kniha je lehčí.

"Práce přinesla mnoho starostí, ale i radosti. Jen šití vazby zabralo pět dní. Na výrobu desek bylo třeba kůže dvou krav," popsal nelehkou práci umělecký knihař Jiří Fogl. "Největším problémem bylo zajistit papír o rozměrech originálních pergamenových stran," dodal. 

Maketa poputuje s největší pravděpodobností do Klementina, kde je vystaven originál. Ten se ale vrátí zpět do Švédska.

Originál vzbudil rekordní zájem veřejnosti

Originál legendárního rukopisu Ďáblovy bible, který se po více než 350 letech vrátil do Prahy, je k vidění do 6. ledna v Galerii Klementinum v Praze.Jen za první tři týdnu jej shlédlo přes deset tisíc lidí.

Národní knihovně České republiky zapůjčila vzácný exponát švédská Královská knihovna ve Stockholmu, což je úspěch diplomacie obou zemí. Už proto, že rukopis opustil Švédsko od té doby jen dvakrát - v roce 1970 byl zapůjčen do USA, před osmi lety cestoval do Berlína.

 

Právě se děje

Další zprávy