Chýlková bude mít nebezpečný vztah

ČTK, RiK
9. 1. 2006 17:00
Praha - Ivana Chýlková a Ondřej Sokol ztvární markýzu de Merteuil a vikomta de Valmont v inscenaci Hamptonových Nebezpečných vztahů.

Pražský Činoherní klub ji v premiéře uvede 11. ledna v režii Ladislava Smočka. Ten se k tomuto titulu vrátil potřetí - nastudoval ho v roce 1988 v činohře Národního divadla v Praze a před lety v Plzni.

"Nyní půjde o nové nuance mezilidských citových vztahů, u nás tím niternějších, že nemáme velké jeviště. Půjde o lásku, nenávist, žárlivost, ponížení, prestiž i další emoce, které hýbají lidstvem. V tom spatřuji věčnou aktuálnost tématu," řekl dnes Smoček novinářům. Ocenil kvality Hamptonova dramatického textu, který z rokokového "románu v dopisech", jehož autorem byl Choderlos de Laclos (1741-1803), "vyhmátl" to nejlepší.

"Je pozoruhodné, že toto téma neustále přitahuje lidi, muž se snaží dobýt a pokořit ženu a ta nad ním chce zvítězit. Nikdo v tomto boji nechce být druhý," dodal režisér. Hra je zasazena do 18. století i ve Smočkově úpravě, ale režisér rezignoval na výpravu: "Opustili jsme baroko, které by vyžadovalo i veliké kostýmy. Herci by se v nich na naši komorní scénu těžko vešli," uvedl.

V inscenaci se dále objeví například Ivana Wojtylová, Marika Šoposká, Alena Vránová, Jan Meduna a Dana Černá.

Za scénář k jednomu z filmových zpracování získal britský dramatik a scenárista Christopher Hampton Oscara. Kniha vyšla v roce 1782 v Paříži, do konce století byla vydána jednadvacetkrát. Jako odvážná sonda do mezilidských vztahů francouzské aristokracie druhé poloviny 18. století, jež si neklade morální překážky, byla odsuzována i dychtivě přijímána i mnohokrát reinterpretována. Nějakou dobu byla také zakázaná a teprve na sklonku 19. století byla uznána za legitimní součást literárního dědictví a pak i zlatého fondu světové literatury.

 

 

Právě se děje

Další zprávy