Aj Wej-wej s Herzog&De Meuron našli historii Serpentine

Kultura Kultura
25. 5. 2012 19:13
Ze země s letním pavilonem v Londýně vyrůstá i jeho minulost
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Serpentine Gallery v Kensingtonských zahradách pravidelně rozšiřuje působnost i mimo svou budovu a už od roku 2000 na léto svěřuje venkovní prostory zajímavým architektům, aby tam vytvořili letní pavilon. Letos volba padla na světoznámý ateliér Jacquesa Herzoga a Pierra de Meurona, kteří mají na svědomí například olympijský stadion v Pekingu. Ve spolupráci s čínským disidentem a proslulým výtvarníkem Aj Wej-wejem zkonstruovali jakési hnízdo, které se vynořuje zpod země a na střeše má vodní hladinu.

Tvůrci pavilonu před pekingským
Tvůrci pavilonu před pekingským | Foto: Aktuálně.cz

Z kruhového podzemního půdorysu vyrůstá dvanáct rovných i různě zkosených sloupů, z nichž jedenáct symbolizuje pavilon z předchozích let, dvanáctý pak aktuální stavbu. Všechny přitom podpírají „vodní střechu", jež může být kdykoliv vypuštěna a posloužit jiným účelům - třeba jako taneční parket nebo místo veřejných debat. Při pohledu z parku pak plocha nad úrovní země vypadá, jako by se vznášela ve vzduchu.

Interiér stavby, každoročně pojmenované prostě Serpentine Gallery Pavillion, navíc vykazuje určitou sebereflexi a je obložen korkem. Ten má barvou připomínat zeminu vytěženou kvůli vybudování letního pavilonu.

„Stálo zde už mnoho různých pavilonů postavených z různých materiálů, my jsme se pokusili poodstoupit a poukázat na samotnou jejich tvorbu," říkají tvůrci a odkazují k nim nejen symbolicky prostřednictvím sloupů, ale i fyzicky. Pod povrchem kensingtonského trávníků totiž zbyly fragmenty pavilonů z předchozích let jako třeba pozůstatky elektrického vedení, dnes samozřejmě neškodného.

Odkazují tak k dílům architektů jako Zaha Hadid, Fank Gehry či Rem Koolhaas, kterým byla stavba svěřena v minulých letech.

Půdorys
Půdorys | Foto: Aktuálně.cz

Společná práce architektů Jacquese Herzoga a jeho dlouholetého spolupracovníka a přítele Pierra de Meurona je dnes k vidění prostřednictvím několika monumentů v různých koutech světa. Kromě zmíněného Národního stadionu v Pekingu, kvůli své podobě přezdívaného Ptačí hnízdo, jde například ještě o budovy galerií Walker Art Centre v Minneapolis či CaixaForum v Madridu. Na svědomí mají také fotbalový stadion Allianz Arena v Mnichově, kde se hrálo poslední finále Ligy mistrů.

Aj Wej-wej se aktivitách týmu aktuálně podílet nemůže, jelikož kvůli svému dlouhodobému boji s čínským politickým aparátem nesmí opustit rodnou zem. Unikne mu tak mimo jiné otevření stavby, které je naplánované na 1. června.

Pavilon bude letos součástí londýnské kulturní olympiády, neboli kulturních aktivit konaných u příležitosti olympijských her, kam spadá mimo jiné i babylonská rozhledna Anishe Kapoora. Před galerií Serpentine vydrží až do poloviny října.

 

Právě se děje

Další zprávy