Přijede jeden z nejpopulárnějších raperů. V Česku poprvé vystoupí Travis Scott

Kultura Kultura
7. 5. 2024 12:10
Zapomenout na tragédii, jejíž stín poslední roky dopadal na jeho koncerty, se pokusí jeden z nejpopulárnějších amerických raperů Travis Scott na nadcházejícím evropském turné. V jeho rámci poprvé přijede také do Česka. Vystoupí 18. července v pražské O2 areně, oznámila agentura Live Nation.
Travis Scott při vystoupení na únorovém předávání Grammy.
Travis Scott při vystoupení na únorovém předávání Grammy. | Foto: Reuters

Vstupenky za cenu od 1690 korun bude možné koupit v sítích Ticketmaster a Ticketportal od tohoto pátku.

Scottovo jméno bylo poslední roky nejskloňovanější v souvislosti s tragédií, kdy při jeho koncertu na festivalu Astroworld v listopadu 2021 zahynulo deset lidí v tlačenici. Ta vypukla krátce po začátku akce v americkém Houstonu. Lidé se nahrnuli k přední části hlediště, kde Scott právě rapoval se svým hostem Drakem.

Podle jedné z pozdějších žalob podané proti organizátorům festivalu Scott s Drakem burcovali dav a pokračovali i poté, co se publikum vymklo kontrole a nastal chaos. Rapeři se bránili tím, že jakmile zaregistrovali první zraněné, koncert přerušili a zbytek festivalu byl vzápětí zrušen.

Podle agentury ČTK při tlačenici zahynulo deset lidí ve věku od devíti do 27 let. Oficiální příčinou úmrtí bylo udušení, tlak vytvořený davem přirovnal znalec agentury AP k rozdrcení autem. Zraněných bylo na místě dalších zhruba 300 lidí, 25 z nich kvůli tomu museli lékaři ošetřit v nemocnici.

V souvislosti s incidentem padly první žaloby hned v listopadu 2021, jednu podal zraněný účastník přímo na rapera. Ten uvedl, že je událostmi zdrcen a že rodinám zesnulých zaplatí výdaje na pohřeb i psychologické poradenství.

Travis Scott má dvě děti s modelkou a podnikatelkou Kylie Jenner.
Travis Scott má dvě děti s modelkou a podnikatelkou Kylie Jenner. | Foto: Reuters

Případ jej provázel až do léta 2023, kdy porota v americkém státě Texas definitivně odmítla Scotta v souvislosti s tlačenicí obžalovat.

"Nikdy nikoho nenabádal k ničemu, co by vedlo ke zranění," uvedl jeho právník, podle nějž hudebník rozhodnutí poroty přijal s úlevou.

Třiatřicetiletý Scott se následně vloni v červenci pokusil uspořádat koncert u egyptských pyramid v Gíze, ten byl však dva dny předtím zrušen. "Z produkčních důvodů se ukázalo, že není možné v poušti postavit pódium," uvedl pořadatel, jemuž předtím místní svaz hudebníků odebral licenci v souvislosti s vlajkou propagující hnutí LGBT na jednom jeho jiném koncertu.

Další letošní koncerty v USA ale Travis Scott absolvoval bez problémů včetně účinkování na předávání cen Grammy, kde v jednom bloku zkombinoval své tracky My Eyes, I Know? a Fein. Text jednoho z nich upravil tak, aby projevil frustraci ze skutečnosti, že jej porotci nejznámějších amerických hudebních ocenění desetkrát nominovali, ale ani jednou nevyznamenali.

Neuspěl ani ten večer, jeho čtvrtá studiová deska Utopia se nestala nejlepší rapovým albem roku. Skladby z ní letos Travis Scott představí v Praze.

Hudebník a producent, který debutoval roku 2013 a dosud prodal téměř 50 milionů nahrávek, zatím čtyřikrát ovládl hitparádu Billboard Hot 100. Kromě silného ohlasu v hudbě se věnuje módě, spolupracoval na více než dvaceti modelech sportovní obuvi se značkami Helmut Lang, Nike, Air Jordan nebo Dior.

Video: Track Fein od Travise Scotta

V tracku Fein z poslední desky Travise Cartera hostuje raper Playboi Carti. | Video: Epic Records
 

Právě se děje

Další zprávy