Přestat vnímat knihu jako zdroj obživy. V Ostravě vystavují málo známé práce Toyen

ČTK Kultura ČTK, Kultura
12. 4. 2024 14:59
Knižní a grafická díla, která česká malířka Toyen vytvořila ve francouzském exilu, nově vystavuje Galerie výtvarného umění v Ostravě. Práce za 2,2 milionu korun loni zakoupila do sbírky. Kolekce čítá 85 knih, bibliofilií, knižních vazeb a boxů či volných grafických listů.
Výstava děl Toyen v ostravském Domě umění potrvá do 16. června.
Výstava děl Toyen v ostravském Domě umění potrvá do 16. června. | Foto: ČTK

"Myslím, že je to poprvé, kdy se nám podařilo shromáždit práce Toyen pro knihu z jejího pařížského období, které jsou pro nás velmi přínosné a vizuálně přitažlivé. Dodnes jsme si nedokázali představit, jak rozsáhlé to dílo bylo," řekl v rozhlasovém pořadu Akcent kurátor výstavy Karel Srp.

Podle něj přehlídka, která v ostravském Domě umění potrvá do 16. června, nabízí "vlastně obrácený pohled na Toyen, než jaký známe z těch klasických výstav v Praze". Ta největší se v pražské Valdštejnské jízdárně konala před třemi roky, vidělo ji přes 40 tisíc lidí.

Toyen se knihám vedle malířské tvorby věnovala celý život. Navrhovala obálky, vazby a ilustrace nejdříve pro pražská, po válce i pařížská nakladatelství. Autorka se roku 1947 z politických důvodů odstěhovala do Francie, kde už zůstala a stala se členkou pařížské surrealistické skupiny. "V podstatě od druhé poloviny 60. let, kdy přestala malovat, se potom té knize věnovala intenzivně," přibližuje Srp, jak umělkyně přestala vnímat knihy coby zdroj obživy.

Pozornost soustředila zejména na knižní obálky a ilustrace básnických sbírek či teoretických úvah svých přátel. Ty často vycházely v nízkých nákladech jako bibliofilie a mnoho se jich v původním stavu nedochovalo. Fakt, že je nyní ostravská galerie zakoupila, může zamezit tomu, aby byly z knih vyřezávány a dál prodávány jako samostatná původní díla.

Autorka u tohoto typu prací nejčastěji střídala techniku suché jehly a koláže. "Prolínání těchto dvou technik je u ní zajímavé," myslí si Srp. Vyzdvihuje také, že v Ostravě lze vidět úplně poslední práce Toyen z roku 1978, které nikdy nebyly akcentovány. "Ten soubor, který teď vystavujeme, byl vždy upozaděný, protože se prezentovalo její obrovské malířské dílo," vysvětluje. Toyen zemřela roku 1980, bylo jí 78 let.

Zakoupená díla v Domě umění doplňuje zapůjčených 12 grafických listů, šest knih a čtyři malby Toyen. Pocházejí ze soukromých sbírek a galerií European Arts, Galerie Moderna nebo Galerie Zdeněk Sklenář.

"Pro instalaci knih ve výstavě byly vyrobeny speciální police a podstavce. Volné grafické listy Toyen, suché jehly a litografie jsou vystaveny jednotlivě. Z bezpečnostních důvodů není povoleno knihami listovat," doplňuje mluvčí galerie Jana Malášek Šrubařová. Digitální reprodukce knih lze ale prozkoumat na displejích umístěných přímo na výstavě.

 

Právě se děje

Další zprávy