Šéfdirigentem ostravské filharmonie se stane Daniel Raiskin

ČTK ČTK
3. 5. 2024 13:36
Šéfdirigentem ostravské filharmonie se stane Daniel Raiskin

Novým šéfdirigentem Janáčkovy filharmonie Ostrava se stane Daniel Raiskin původem z Ruska. V současné době šéfuje orchestru v kanadském Winnipegu, do roku 2025 zůstane také v čele Slovenské filharmonie. Ostravské hráče bude v roli hostujícího dirigenta řídit už letos v červenci, šéfdirigentem se pak stane na počátku sezony 2026/2027. V pátek to oznámil ředitel tělesa Jan Žemla.

Raiskin opustil Rusko před 23 lety, což po napadení Ukrajiny Ruskem v roce 2022 označil za správné rozhodnutí. "Považuji invazi směřovanou proti Ukrajincům za barbarskou. Ostatně dotýká se to i naší rodiny, protože moje manželka pochází z Charkova na východě Ukrajiny," uvedl už dříve.

Ostravský orchestr vnímá jako ambiciózní, zvídavé, nebojácné, odolné a pracovité těleso. "Za posledních 25 let jsem dirigoval po celém světě opravdu hodně orchestrů, ale Janáčkova filharmonie a její emoční síla se mi zapsaly do paměti, takže se velmi rád stanu šéfdirigentem tohoto skvělého orchestru," řekl. Soustředit se nechce jen na klasickou hudbu. Věří rovněž, že v Ostravě zažije dokončení stavby nového koncertního sálu podle návrhu newyorského architekta Stevena Holla. Nyní těleso působí v provizorním sále přeměněném na míru z bývalého kina Vesmír.

 

Právě se děje

Další zprávy