Dcera nevychází z pokoje, syn utekl z vojny. Reduta v Brně uvádí Pitínského hru

ČTK ČTK
12. 4. 2024 18:00
Jeden neobyčejný den v panelákovém bytě zachycuje jevištní báseň Pokojíček od Jana Antonína Pitínského. Více než tři desítky let starou hru nově nastudovalo brněnské Národní divadlo. Režie se ujala autorova dcera Anna Davidová.
Na snímku z brněnské inscenace Pokojíčku jsou Kateřina Liďáková v roli matky, Terezie Holubová jako Lída a Petr Kubes coby otec.
Na snímku z brněnské inscenace Pokojíčku jsou Kateřina Liďáková v roli matky, Terezie Holubová jako Lída a Petr Kubes coby otec. | Foto: ČTK

Premiéry se uskuteční tento pátek 12. a sobotu 13. dubna v brněnské Redutě, nejbližší reprízy následují 18. a 27. dubna.

Hra pojednává o nefunkční famílii, která si nenašla čas na své štěstí. "V této rodině není bohužel nikdo opravdu šťastný. Vládne tam otupělost, odtažitost a strach. Každý jako rodič naseká svou výchovou spousty chyb, ale neschopnost zúčtovat se svými rodičovskými omyly se vrací jako bumerang," popisuje Davidová.

Ve hře je na programu dne oslava 30. narozenin dcery Marie, která však už pět let nevychází ze svého pokojíku a nekomunikuje se zbytkem rodiny. Mladší dcera Lída poprvé přichází představit svého nápadníka. A ten samý den z vojny utíká syn Jirka. Jejich osudy se protínají v panelákovém bytě, kde kromě neustále otvíraných oken nic nefunguje.

Scénu navrhl Marek Cpin. "Protože je Pitínského text symbolistický a surrealistický, rozhodl jsem se, že i scénografie bude víc pracovat se symboly, nadsázkou, expresí," vysvětluje. Chtěl vytvořit psychologický prostor, nikoliv realistickou kulisu panelákového bytu. "Důležité pro mě byly umělé materiály, plast, dýha, igelit, které ve mně evokují pocit, jaký jsem měl z panelákových bytů, kde jsem ostatně i já vyrůstal," dodává Cpin.

Místo pravoúhlých zdí se tak na jevišti vyskytuje půlkruhová stěna z oranžových závěsů nebo obří kaktus. Obojí navozuje pocit vyprahlé prérie nebo pouště. Rodiče hrají Kateřina Liďáková a Petr Kubes. Jejich děti ztvárnili Isabela Smečka, Viktor Kuzník a hostující herečka Terezie Holubová, studentka Janáčkovy akademie múzických umění. Jako nápadník Viktor, kterého trápí poměry v navštívené rodině a neustupující akné, se představí Pavel Čeněk Vaculík.

"Spolupráce s Annou Davidovou je odlišná od toho, na co jsme při zkoušení běžně zvyklí," poznamenává Vaculík. "Jedná se o nikdy nekončící proces hledání výrazových prostředků, které jsou ovlivněny Anniným výrazným rukopisem. A přitom je ta práce neskutečně svobodná a zábavná. Každý z nás chce přijít s co nejšílenějšími nápady a blbinkami," dodává.

Režisérka si nemyslí, že by postavy byly načrtnuté v přehledných osách. "Jsou nevyzpytatelné, nejednoznačné a chovají se nepravděpodobně. Jsou na útěku před svými vlastními promarněnými životy," uzavírá Anna Davidová.

Pitínského v pořadí čtvrtou hru Pokojíček jako první na jaře 1993 uvedlo pražské Divadlo Na zábradlí v režii dnes již nežijícího Petra Lébla. "Pitínského mám strašně rád. Jeho věci jsou pro mne sepsaným strachem z lidí," řekl o něm Lébl. V tehdejší pražské inscenaci účinkovali Marie Málková, Jiří Ornest, Karel Dobrý nebo Leoš Suchařípa.

 

Právě se děje

Další zprávy