V USA i dalších zemích lidé kupují Rushdieho román Satanské verše

Forbes.com
15. 8. 2022 22:40
V USA i dalších zemích lidé kupují Rushdieho román Satanské verše

Po útoku na spisovatele Salmana Rushdieho prudce vzrostl zájem o jeho román Satanské verše. Nejspíš právě kvůli němu byl autor uplynulý pátek napaden. Napsal to server Forbes.com, podle nějž je paperback Satanských veršů momentálně nejprodávanější položkou na serveru Amazon.com v kategorii Současná literatura a celkově osmnáctou nejžádanější v USA.

Do padesátky nejprodávanějších knih se Satanské verše z roku 1988 vrátily také v Kanadě, Austrálii a Velké Británii. Stejně tak se na Amazonu daří elektronické verzi knihy a audioknize. Výrazně lépe se prodávají i Rushdieho vzpomínky na život s fatvou nazvané Joseph Anton nebo próza Děti půlnoci.

Pětasedmdesátiletého spisovatele na páteční akci v New Yorku pobodal čtyřiadvacetiletý mladík, jehož rodiče přišli do USA z Libanonu. Podle stanice NBC News odkazující na nejmenovaného představitele amerických úřadů muž na sociálních sítích vyjadřoval sympatie k šíitskému extremismu a íránským revolučním gardám. Právě íránský nejvyšší duchovní v roce 1989 na spisovatele uvalil fatvu, čímž přikázal všem muslimům, aby jej na potkání zavraždili kvůli údajnému hanobení islámu v Satanských verších.

Rushdie podle svého syna zůstává ve vážném stavu, ale zachovává si "vzdorovitý smysl pro humor".

 

Právě se děje

Další zprávy