Mírovou cenu německých knihkupců dostala spisovatelka ze Zimbabwe

ČTK ČTK
24. 10. 2021 16:53
Mírovou cenu německých knihkupců dostala spisovatelka ze Zimbabwe

V neděli, poslední den Frankfurtského knižního veletrhu, prestižní Mírovou cenu německých knihkupců převzala zimbabwská spisovatelka a filmařka Tsitsi Dangarembgaová. Dvaašedesátiletá autorka řekla, že je třeba zásadní změny k překonání struktur rasové hierarchie, které vedly k násilí v její vlasti i po světě.

V kostele svatého Pavla mluvila o koloniální minulosti Zimbabwe a různých formách násilí, které bělošští okupanti páchali na černošských obyvatelích v 19. a 20. století. Neustalo ani poté, co Zimbabwe roku 1980 získalo nezávislost, zdůraznila.

"Tyto druhy násilí jsou začleněny do globálního řádu, v němž žijeme. Kořeny mají ve strukturách západního impéria, které se začaly formovat před více než půl tisíciletím," uvedla. Podle ní svět potřebuje nové způsoby myšlení. Ke změně není třeba "zázračných léků", ale tvrdé a vědomé práce těch, kteří ze západních mocenských struktur těžili, myslí si literátka.

Její bestseller Nervous Conditions, který vyšel roku 1988 v Británii, začlenila BBC mezi stovku knih, jež ovlivnily svět. Loni vydané pokračování This Mournable Body bylo nominované na Bookerovu cenu.

 

Právě se děje

Další zprávy