Harry Potter kdysi vrátil děti ke knize. Kéž by je nyní přivedl do divadla, přeje si Rowlingová

hrz
1. 8. 2016 11:00
Osmý díl čarodějnické série J. K. Rowlingové Harry Potter a prokleté dítě měl v sobotu premiéru na londýnském West Endu. Zároveň se také začala prodávat knižní podoba scénáře. Autorka při té příležitosti řekla, že by hru chtěla dostat nejen na newyorskou Broadway, ale i po celém světě. Ráda by totiž, aby díky oblíbenému čaroději začaly děti více chodit do divadla. Zároveň fanoušky nabádá: "Udržte tajemství, neprozrazujte děj!"
Foto: Reuters

Nová potterovská mánie vypukla naplno. Odstartovala ji dlouho očekávaná sobota 30. července, kdy měla premiéru divadelní hra Harry Potter a prokleté dítě. O půlnoci se pak začala ve světě prodávat knižní podoba scénáře.

J. K. Rowlingová se při té příležitosti nechala slyšet, že také divadelní hru by ráda rozšířila celosvětově. Nejprve by ráda dobyla newyorskou Broadway. "Chtěla bych, aby představení vidělo co nejvíce potterovských fanoušků," cituje autorku britský list The Guardian.

Samotné představení uvádí natěšené fandy do příjemného šoku - vstřebávají při něm toužebně očekávané informace, navíc je prošpikované mnohými triky a magickými efekty. Je pak těžké držet jazyk za zuby a nechat si takový zážitek pro sebe. Přesto se to zatím k velké radosti Rowlingové daří. Velkým úspěchem už byla skutečnost, že se scénář podařilo udržet v tajnosti do samotné premiéry.

"Tohle je to nejmimořádnější fanouškovství, takže jsem trochu překvapená, že si vše nechtěli vyzradit jeden druhému. Ale jsem nesmírně šťastná, že se to daří a že jsme si tajemství nezničili."

Jejím dalším velkým přáním podle listu The Guardian je, aby na divadelní představení přišlo v Londýně, a později také po celém světě, co nejvíce dětí.

“Chtěli bychom na něj dostat i lidi, kteří předtím v divadle v životě nebyli. Byla bych skutečně hrdá, kdyby se díky této show i děti z rodin neholdujících divadlu dozvěděly, co to divadlo je," dodala Rowlingová.

Ostatně byla to právě knižní série Harry Potter, která miliony dětí po celém světě přivedla zpátky ke knize. Nyní zkouší potterovská magie zlomit odpor dětí a mládeže k divadlu.

Adventní příspěvky o Harry Potterovi mají vrátit pozornost k jeho vymyšlenému světu. Pokračování ságy bych autorce nedoporučoval, jen rozmělní uzavřený celek, myslí si Ondřej Müller z Albatrosu. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy