Kontroverzní výstava ženských aktů se z Akademie věd přesune do galerie

ČTK ČTK
13. 11. 2015 10:17
Výstava ženských portrétů a aktů se z Knihovny Akademie věd přesune do soukromé galerie. Výstava Women: Scenes in the Library se původně konala v knihovně jako součást festivalu Týden vědy a techniky. Genderová expertní komora ČR a Kongres žen ji ale označily za sexistickou, a knihovna pak výstavu předčasně ukončila.
Women: Scenes in the Library
Women: Scenes in the Library | Foto: Karel Richtr

Praha – Výstava Women: Scenes in the Library byla původně připravená pro Knihovnu Akademie věd ČR, nakonec byla předčasně zrušena. O jejím přesunutí teď informoval autor snímků Karel Richtr. "Bude od pondělí 16. listopadu k vidění v Galerii Lazarská, a to pod novým názvem Zakázaná výstava," sdělil Richtr.

Knihovna Akademie věd, která byla pořadatelem expozice, už minulý týden po ukončení výstavy oznámila, že hledá pro fotografie nové místo v některé galerii.

Genderová expertní komora ČR a Kongres žen ve společném prohlášení k výstavě uvedly, že zobrazení "spoře oděných žen" v prostorách vědecké knihovny nemá žádnou spojitost s vědou či výzkumem a zpochybňuje odborný přínos vědkyň.

Knihovna uvedla na svém webu, že výstava byla především představením jedné z nejstarších fotografických technik - mokrého kolodiového procesu. Součástí akce byla i přednáška autora snímků ke způsobu zhotovení fotografií.

"Účelem výstavy nebylo vyvolání diskuse, mělo jít především o umělecky pojatou prezentaci založenou na staré technice bez jakýchkoli dalších úmyslů. Bohužel došlo k určitému nedorozumění," komentovala knihovna kritiku výstavy.

"Vzhledem ke směru, který nabraly některé reakce na tuto výstavu, rozhodl ředitel knihovny o jejím předčasném ukončení v současných prostorách a dohodl se s jejím autorem a kurátorkou o přesunu na jiné místo," sdělila knihovna na webu.

 

Právě se děje

Další zprávy