Komiks Muriel a andělé podle soudu patří dědicům Saudka, sběratel se chce odvolat

ČTK ČTK
4. 2. 2019 22:08
Komiks nazvný Muriel a andělé podle Obvodního soudu pro Prahu 8 náleží dědicům zemřelého kreslíře Káji Saudka. Uvedl to server iDnes.cz. Dílo v roce 2013 koupil od pražské Galerie Moderna za 2,5 milionu korun sběratel Tomáš Šmídek. Příbuzní a přátelé Saudka ale tvrdí, že byl komiks autorovi před desítkami let odcizen. Soud rozhodl, že Saudkovo vlastnické právo na komiks nikdy nezaniklo. Rozsudek není pravomocný, sběratel se proti verdiktu chce odvolat.
Foto: Aktuálně.cz

Originál série Miloše Macourka a Káji Saudka Muriel a andělé, která byla v roce 2009 odborníky vyhlášena za nejlepší český komiks všech dob, byl podle serveru Idnes.cz v roce 1969 předán nakladatelství a pak tiskárně. Kvůli začínající normalizaci ale komiks za komunistického režimu nikdy nevyšel.

Osud originálu nebyl po desítky let znám. Komiks se objevil teprve v roce 1991 díky nalezení původních tiskařských štočků. Saudek sám tehdy v předmluvě napsal, že originály v roce 1968 "z vlastní horlivé blbosti" někde někomu předal, ale už si nepamatuje, komu a kde je dal.

Z dokazování před soudem vyplynulo, že originál komiksu ležel desítky let v bytě Jiřího Helmicha, který v tiskárně kdysi pracoval. Zda se jednalo o tiskárnu, v níž měl být roku 1969 Saudkův komiks vytištěn, u soudu nezaznělo. Příbuzní Helmicha, manželé Zuzana a Petr Cilkovi, soudu řekli, že Helmich popsal, jak komiks dostal od Saudka jako záruku za půjčení peněz a Saudek dluh nikdy nesplatil.

Saudkovi přátelé Pavel Nosek a Emil Šourek ale před soudem řekli, že Saudek považoval originál komiksu za ukradený a popíral, že by dílo někomu daroval, prodal, či ho dal do zástavy.

Po Helmichově smrti Cilkovi prodali komiks v roce 2013 Galerii Moderna, od které pak dílo koupil sběratel Šmídek. Ten pak chtěl komiks vydražit s vyvolávací cenou 5,9 milionu. Před zahájením předaukční výstavy v roce 2014 ale dílo zabavila policie na základě trestního oznámení Saudkovy rodiny. Policisté poté případ odložili, protože se nepodařilo prokázat, že by dílo bylo odcizeno. Komiks je od té doby v soudní úschově.

"Podle nás neexistuje žádný důkaz, že by Kája Saudek pozbyl vlastnictví k tomuto dílu," řekl u soudu advokát Saudkových dědiců Tomáš Nielsen. Advokát sběratele Šmídka Richard Pecha ale prohlásil, že nebylo prokázáno, že dílo zůstalo v Saudkově vlastnictví. "Sám pan Saudek podával různé a odlišné verze, jak o ty originály přišel, nebo nepřišel. Zda je dal, nebo předal," uvedl. Soud však dal za pravdu Saudkovým dědicům. "Z dokazování podle mého názoru vyplynulo, že vlastnické právo Káji Saudka za jeho života vůbec nezaniklo. Pak přešlo na jeho dědice," uvedl soudce Tomáš Lehovec.

Kája Saudek zemřel v roce 2015 ve věku 80 let v motolské nemocnici v Praze. V nemocnici byl kreslíř od roku 2006, kdy upadl do komatu poté, co mu v krku zaskočilo sousto.

 

Právě se děje

Další zprávy