Nový koncertní sál v metropoli bude stavět Pražská developerská společnost

ČTK ČTK
11. 4. 2022 12:08
Nový koncertní sál v metropoli bude stavět Pražská developerská společnost

Přípravu koncertního sálu zvaného Pražská filharmonie u stanice metra Vltavská převezme od Institutu plánování a rozvoje Pražská developerská společnost, což je městská příspěvková organizace. V pondělí o tom rozhodli radní. Institut nyní dokončuje mezinárodní architektonickou soutěž, jejíž výsledky budou známé v květnu. Následovat mají práce na projektové dokumentaci. Budova by dle harmonogramu měla stát v roce 2032, dle dřívějších odhadů vyjde asi na šest miliard korun.

Architektonickou soutěž město vyhlásilo koncem loňského srpna, podle náměstka primátora Petra Hlaváčka z TOP 09 porota vybírá z 19 návrhů. Po zvolení vítěze projekt převezme Pražská developerská společnost. Tu město založilo právě za účelem přípravy stavebních projektů na městských parcelách.

Podle radního Jana Chabra z TOP 09 magistrát také jedná o získání pozemků. Většinu potřebných parcel kolem stanice metra Vltavská sice vlastní město, některé však mají v majetku skauti nebo Správa železnic. Magistrát již připravil návrh směn těchto parcel za jiný městský majetek.

V novém objektu s několika sály by měly sídlit Česká filharmonie, Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK nebo hudební oddělení Městské knihovny v Praze. Areál by měl být otevřený celý den a nabídnout také kavárnu či restauraci. Diskuse o stavbě velkého koncertního sálu se v Praze vedou desítky let.

 

Právě se děje

Další zprávy