Hudebníci hájí výrobu smyčců z fernambuku, strom by mohl být chráněný

ČTK ČTK
9. 11. 2022 10:06
Hudebníci hájí výrobu smyčců z fernambuku, strom by mohl být chráněný

Téměř 200 osobností klasické hudby včetně francouzských hudebníků Renauda a Gautiera Capuçonových či amerického violoncellisty Yo-Yo Ma se zastalo výrobců smyčců. Těm hrozí, že přijdou o řemeslo kvůli nedostatku dřeva ze stromu sapanu ježatého známého také jako fernambuk, s nímž by mohlo být zakázáno obchodovat.

Jak píše agentura AFP, o zákaz prodeje sapanu ježatého usiluje Brazílie. Strom roste pouze na jejím severovýchodě. "Nebraňme šíření kultury a hudby pod falešnou záminkou. Nedělejme z hudebního světa obětního beránka odlesňování," uvedli hudebníci v dopisu zveřejněném deníkem Le Monde.

Podle signatářů jsou objemy dřeva používaného v hudbě "obzvláště skrovné ve srovnání s papírenským, stavebním nebo nábytkářským průmyslem". Prohlášení zveřejnili krátce před tím, než v Panamě začne zasedání Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin. Právě zde by mohl padnout zákaz těžby sapanového dřeva, které je důležité pro výrobu kvalitních smyčců.

 

Právě se děje

Další zprávy