Foto: "Neměl jsem problém s drogami, jen s policisty." Keith Richards slaví 80 let

Foto: "Neměl jsem problém s drogami, jen s policisty." Keith Richards slaví 80 let
Keith Richards (na snímku z roku 1962) se narodil jako jedináček v anglickém Dartfordu. Otec byl coby voják zraněn při spojenecké invazi do Normandie. Hoch se o hudbu začal zajímat díky dědečkovi, který hrál v jazzovém bigbandu a daroval mu první kytaru. O jejich vztahu Richards napsal také česky vydanou dětskou knihu Děda Gus a já.
V říjnu 1961 se teenager Richards na nádraží náhodou setkal s bývalým kamarádem ze základní školy Mickem Jaggerem, který byl v dětství jeho sousedem. Teď Jagger v podpaží držel desky rokenrolového kytaristy Chucka Berryho a bluesmana Muddyho Waterse. Chlapci zjistili, že poslouchají stejnou hudbu, a brzy se s přáteli sestěhovali do bytu na adrese 102 Edith Grove v londýnské čtvrti Fulham. Fotografie je pozdějšího data.
Jagger přitáhl Richardse (na snímku zcela vpravo) do své kapely, načež se skrze setkání se známým britským bluesmanem Alexisem Kornerem dali dohromady s dalšími: kytaristou Brianem Jonesem, klávesistou Ianem Stewartem a bubeníkem Charliem Wattsem. Pod hlavičkou The Rollin' Stones, psáno ještě s apostrofem, odehráli první koncert 12. července 1962 v klubu Marquee na londýnské Oxford Street.

Snímek pochází z publikace Keith Richards: Život rockera, kterou vydalo nakladatelství Slovart.
Skupina se jmenuje podle písně amerického bluesmana Muddyho Waterse, The Rolling Stones jsou doslova valící se kameny a přeneseně vzato tuláci bez domova. Tuto skladbu kapela poprvé natočila až letos, uzavírá podzimní album Hackney Diamonds. Na snímku z roku 1964 jsou Rolling Stones před newyorským hotelem, Richards druhý zleva.

Snímek pochází z publikace Keith Richards: Život rockera, kterou vydalo nakladatelství Slovart.
Foto: ČTK / AP
Kultura ČTK Kultura, ČTK
Aktualizováno 18. 12. 2023 6:12
Rozcuchané vlasy, ostře řezaná tvář a cigareta v ústech byly dlouho poznávacím znamením kytaristy Keitha Richardse z kapely The Rolling Stones, který se toto pondělí dožívá 80 let. Kouřit sice před několika lety přestal, nezaměnitelný je ale stále. Nejen zvukem své kytary, která dominuje i letošnímu comebackovému albu skupiny, ale také příběhem plným divokých historek. Připomínáme ty vybrané.
 

Právě se děje

Další zprávy