Video: Letošní Colours zakončil nestydatý brusič Cave

Kultura Petr Protivánek, Kultura
18. 7. 2011 12:03
Celkem se letos představilo 150 kapel a interpretů
Foto: Aktuálně.cz

Ostrava - Koncertem Nicka Cavea a jeho projektu Grinderman v neděli v moravskoslezské metropoli vyvrcholil festival Colours of Ostrava. Multižánrovou přehlídku podle pořadatelů letos navštívilo během čtyř dnů 25 O00 lidí.

Organizátorům se vyplatilo zvětšit prostor před hlavní scénou, což přineslo větší kapacitu i pohodlí. "O některé koncerty byl takový zájem, že se na něj všichni nedostali. S průběhem festivalu jsme velmi spokojeni, od kapel máme jen pozitivní ohlasy. Velmi se nám osvědčil Festival v ulicích, na který byl vstup zdarma," říká ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Policie nemusela na festivalu řešit žádné větší problémy kromě výskytu falešných identifikačních pásků. Během akce zajistila 15 podezřelých kusů; s nimi se lidé pokusili dostat do areálu. Záchranáři většinou ošetřovali pouze zdravotní indispozice z horka, u žádného vážného zranění neasistovali.

Ve čtyřdenním programu se letos třinácti scénách areálu i v klubech po celém městě představilo přes sto padesát kapel a interpretů, z nichž třetinu tvořili hosté ze zahraničí. Program zahájil dvouhodinový souboj balkánských dechovek Fanfare Ciocarlia a Boban i Marko Maković Orkestar.

Čtěte také:
Grinderman nemá pravidlo, že musíme mít všichni vousy
V životě moc nejde prožívat vše do absolutní hloubky

Mono: Vokály nemáme už proto, že nikdo z nás neumí zpívat

Festival je jednou z mála českých letních akcí, která kromě "osvědčených" českých jmen nabízí i pohled na aktuální světové dění a zve legendy menšinových žánrů. Letošní nabídce Colours vévodili post-punkoví klasikové Public Image Ltd. v čele s bývalým zpěvákem Sex Pistols Johnem Lydonem a zmíněný Cave se svým současným blues-rockovým projektem Grinderman.

Foto: Aktuálně.cz

Ze současných stars přivezl festival anglické psychedelické rockery The Horrors, písničkářku Joan As Police Woman nebo afroamerickou zpěvačku Santigold míchající současné klubové styly. Z žánru etnické hudby, která bývala dříve hlavní náplní festivalu, byl hlavním tahákem Salif Keita z Mali, francouzský skladatel Yann Tiersen známý hudbou k filmu Amélie z Montmartru nebo irští folk-rockeři Clannad.

Z Británie dorazila polovina Dead Can Dance, multiinstrumentalista Brendan Perry. Trumpetistu Jona Hassella kvůli zranění nahradil norský nu-jazzový hráč na stejný nástroj Nils Petter Molvaer.

V programu byla i divadelní představení, přednášky či besedy. V kině Vesmír se promítaly snímky Emila Kusturici, v rotundě pod Slezskoostravským hradem se nacvičovaly exotické tance.

Colours nejsou jen dramaturgicky nejkvalitnější festival na území České republiky, ale patří i k těm největším. Každoročně na něj jezdí okolo 25 tisíc diváků. Vloni byl vyprodaný již tři týdny před začátkem.

Areál se rozkládá na obou březích řeky Ostravice v prostorách Slezskoostravského hradu a výstaviště Černá louka. Leots byl bezbariérový, vyrostly i tribuny pro vozíčkáře.

 

Právě se děje

Další zprávy