Tančete odpovědně, vyzvou Prahu poprvé mimoni Hot Chip

Pavel Kroulík
7. 5. 2010 9:00
Veletržní palác v pátek hostí Electronic Beats
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Čtvrté pražské vydání festivalu Electronic Beats, které se koná v pátek 7. května ve Veletržním paláci, si dalo na titul roztomilé britské mimoně Hot Chip. Elektropopová pětice, kterou miluje underground i mainstream, u nás vystoupí vůbec poprvé.

Hot Chip jsou zástupci sofistikovaného hračičkovského popu, který má s tím šantánovým vyvoněným popem společného asi tolik, jako jejich zpěvák a rozumbrada Alexis Taylor s Princem. Začíná to už tím, že Taylorův křehký hlas působí nepatřičně svou roztržitou galantností i dojemností.

Foto: Aktuálně.cz

Nikdo ze skupiny také nevypadá jako sebevědomá a vytuněná hvězda taneční hudby. Kapela působí spíš coby partička studentů fyziky nebo jejich učitelů, která s vědeckým zápalem provozuje hudební experiment a důmyslně flikuje dohromady oblíbené styly.

Hot Chip si osvojili vlivy, které se táhnou od muzikálovitých emocí přes r'n'b a kytarové riffy až po hip hop a minimalistické klubové hity. Na nové únorové desce One Life Stand jen trochu zpomalili a přibrali ke svým laboratorním pokusům víc funku a soulu. To všechno pak tmelí jemná ironie, která vyrůstá z nefalšovaného nadšení a lásky.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Výsledný preparát sice často dostává nálepku retro, ale v tom nejdůležitějším je absolutně dnešní. Hot Chip totiž (re)konstruují kapesní pop pro nesmělé, vytvářejí osobnější a civilnější verzi pop music.

Čtěte také:
Pětka vědátorů vymyslela další popový hlavolam
Hot Chip jsou nesmělí, ale léčí se

I jejich svět je vysněný, ale uspějí v něm i ti, o které by si jinak holky v klubu neopřely ani kolo. A kdyby si ho náhodou opřely, určitě by mu ti popletové hned urazili šlapku. Je v tom samozřejmě kus bolestínství, přecitlivělosti a neschopnosti přizpůsobit se, ale skrývají se v tom i tragikomické nůžky mezi "oficiální kulturou úspěchu" a tím, jak to v praxi často dopadá.

Foto: www.beatfactor.net

A tahle existenciální nemožnost se dá aplikovat nejen na Pierry Richardy, hrdiny filmů Juda Appatowa, Sheldony Coopery a Alexise Taylory. V tom fungují Hot Chip jako jemnější ostrovní protipól newyorských LCD Soundsystem.

Také pětice britských svetroňů vás svými bezprostředními hity vytáhne na parket - ale přitom se pobaveně usmívá vaší touze bezhlavě se bavit. A když zpívají melancholický track typu Brothers, je to dokonalý koncentrát všech podobných písní, ale zároveň už patří část jeho nefalšovaného smutku i těm, kdo si podobné dojímání připitoměle užívají. Je to dokonale vymyšlený a fungující rébus.

Festival ve 20:30 zahájí dánští indie popaři Turboweekend, ve 21.45 přijde na řadu N.O.H.A. Mezinárodní sestava s českým saxofonistou Jakubem Nohou a s mixem latiny, jazzu, elektroniky, balkánských rytmů, hip hopu i sladkého popu na poslední chvíli nahradí původně ohlášené Nory Ralph Myerz & The Jack Herren Band. 

Hodinu před půlnocí pak nastoupí ve Veletržním paláci Booka Shade, kteří přijíždějí jen pár dní po evropském vydání svého čtvrtého alba More!

Německé electrohousové duo, které tvoří veteráni frankfurtské elektronické hudby Walter Merziger a Arno Kammermeier, se dostalo do popředí v roce 2005 s prvním albem Memento a singly Mandarine Girl a Body Language (ten na svém albu nasamploval Will.i.am z Black Eyed Peas).

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Od té doby se propracovali do pozice žádaných živých počinů na elektronické scéně, v roce 2008 vystupovali i na Glastonbury. V půl jedné už bude čas na Hot Chip a po nich bude Electronic Beats pouštět ještě DJ Hell.

Festival v minulosti nabídl vystoupení The Prodigy, Underworld, The Orb nebo Róisín Murphy. Stejně jako v předešlých letech bude kombinovat koncerty a Djské sety; mezi kapelami bude hrát mnichovský DJ Gareth z Berlína.

Série Beats bude po startu v české metropoli pokračovat 12. května v Grazu a 20. května v Kolínu nad Rýnem. Vstupenky na pražský festival jsou k dostání za 450 Kč v síti Ticketpro. Jako Lístek v mobilu stojí 350 Kč - jako MMS ho lze koupit na www.electronicbeats.cz a www.t-music.cz.

Electronic Beats je mezinárodní hudební a komunitní program zahrnující vystoupení po celé Evropě, čtvrtletní magazín, DVD Slices a online prezentaci (ww.electronicbeats.net).

 

Právě se děje

Další zprávy