Soutěž E. Destinové se rozhodne v neděli

ČTK
24. 2. 2006 20:00
Praha - Finále mezinárodní pěvecké soutěže Emy Destinové proběhne v neděli za účasti tří českých soutěžících.
Lergendární zpěvačka Ema Destinová
Lergendární zpěvačka Ema Destinová | Foto: Aktuálně.cz

Do finále 5. mezinárodní pěvecké soutěže o Cenu Emy Destinnové postoupili dnes tři čeští účastníci. Utkají se spolu se třemi britskými pěvci v neděli odpoledne v Praze v Sále Martinů. V každém z obou národních kol soutěžilo deset mladých interpretů, řekla Jarmila Karasová z londýnské Nadace Emy Destinové.

"Čeští pěvci měli v prvním kole jako povinnou anglickou árii, angličtí naopak českou," uvedla Karasová, hlavní pořadatelka akce. Finále soutěže, která se bude nadále konat jako bienále, je podle ní - stejně jako české kolo - v Praze poprvé; dosud se vždy soutěžilo v Anglii.

V neděli budou soupeřit o laureátský titul z Česka mezzosopranistka Eliška Weissová a sopranistky Markéta Mátlová a Lucie Bártová a z Británie barytonista Simon Wallfish, sopranistka Stephanie Corleyová a tenorista Michael Bracegirdle.

Vítěz získá vedle medaile 1000 liber (přes 40.000 Kč) a možnost vystoupit v Londýně nebo v Praze.

Plakety Emy Destinnové obdržely v minulých letech od nadace proslulé pěvkyně Joan Sutherlandová a Gabriela Beňačková. Nadaci založila s pomocí řady osobností v roce 1997 Jarmila Karasová. Za své poslání považuje nadace naplňovat odkaz nejznámější české pěvkyně podporou mladých pěvců na počátku jejich kariéry. Chce se také podílet na výstavě o umělkyni v jejím bývalém zámečku ve Stráži nad Nežárkou na Jindřichohradecku. Nový majitel zámku je prý plánům nakloněn.

 

Právě se děje

Další zprávy