Sídliště nechce Madonnu. Chystá občanskou neposlušnost

Michal Pavec
28. 2. 2009 20:15
Lidé se bojí obřího koncertu uprostřed domů
Madoniny koncerty mají pověst velkolepých show, které nemají o fanoušky nouzi. Toho se na Chodově bojí
Madoniny koncerty mají pověst velkolepých show, které nemají o fanoušky nouzi. Toho se na Chodově bojí | Foto: Reuters

Praha - Popový cirkus jménem Madonna už má díky rozhodnutí radních jisté, že své šapitó v srpnu rozbije uprostřed pražského sídliště Chodov. Tamní obyvatelé se ale s obřím koncertem, který dočasně zkomplikuje život v oblasti, pořád smířit nechtějí.

A chystají se nesouhlas vyjádřit občanskou neposlušností. Vadí jim, že koncert přinese "na 80tisícové sídliště dalších 80 tisíc lidí" a s nimi především dopravní komplikace.

"Sejdeme se v úterý. Máme připravené tři až čtyři varianty občanských neposlušností, ale nechceme zatím prozrazovat jaké," řekl Aktuálně.cz předseda občanského sdružení Chodov Jiří Štyler.

"Jednoznačně jsme zamítli pouze defenestraci, kterou někdo z členů navrhoval. Starosta a místostarosta městské části mají okna v přízemí," dodává s nadsázkou Štyler. Radní městské části Praha 11 dali akci zelenou před dvěma týdny.

Partyzánská akce?

Provizorní areál, který ihned po show zase zmizí, by podle představ pořadatelů měl pojmout něco mezi 50 a 75 tisíci fanoušků. Vyrůst má v prostoru mezi dálnicí D1 a ulicí Na Jelenách - tedy velmi blízko obytných domů.

Pro představu o velikosti chystaného amfiteátru: pódium, odkud bude Madonna kynout davům, bude měřit sto metrů.

Aktuální album Hard Candy
Aktuální album Hard Candy | Foto: telegraph.co.uk

Obyvatelé Prahy 11 se v důsledku monstrózní akce - která nemá na Chodově obdoby - bojí dopravního kolapsu, výrazného hluku, ničení majetku a životního prostředí.

Podle pořádající agentury Live Nation je chodovské sídliště prostorem, který bude pro tuto akci naprosto vyhovující. Oproti původním plánům ale společnost vzdala stavbu stálého koncertního amfiteátru.

"Snažíme se obyvatelům vysvětlit, že jde pouze o jednorázovou akci. Diskutujeme s nimi a předkládáme jim všechny informace, které máme k dispozici," hájí pořadatele zástupce Live Nation Petr Novák.

S vysvětlováním organizátorů ale chodovští spokojeni nejsou, akce jim připadá partyzánská.

"Jednali jsme se zástupcem agentury panem Porkertem, ale máme dojem, že není zařízeno vůbec nic. Agentura nám například nepředložila žádné hygienické nebo hlukové studie," zlobí se Jiří Štyler z občanského sdružení Chodov.

Chodovské netěší ani ujištění městské části Praha 11, že koncert světové megastar přinese čtvrti prestiž a zhruba čtyři až pět milionů korun z pronájmu pozemků, které radní slíbili investovat do školek a dalších institucí.

"To je komedie. Městská část má rozpočet půl miliardy a vyhazuje obrovské částky například za zbytečné studie. Zisk z koncertu bude oproti jiným výdajům zanedbatelný," myslí si Jiří Štyler.

Kolik jsme prodali lístků? Neřekneme

Ačkoli chodovský areál zatím existuje pouze na papíře, pořadatelé už dali do prodeje 50 tisíc vstupenek v ceně od 995 do 7995 korun. Podle Petra Nováka z pořádající společnosti Live Nation je o ně velký zájem.

Madonna na turné
Madonna na turné | Foto: Reuters

Kolik se ale opravdu prodalo vstupenek, agentura tají. "Po dohodě s interpretkou nebudeme sdělovat žádné další informace," vysvětluje Novák, proč není možné zjistit, jaký je o koncert zájem.

Jisté je ale to, že komerčně nejúspěšnější zpěvačka světa se do Prahy vrací po třech letech. Tehdy dokázala dva večery po sobě vyprodat vysočanskou O2 Arenu. Šňůra Confessions jí v roce 2006 vynesla málo uvěřitelných 193,7 milionu dolarů.

Madonna tak uspořádala nejvýnosnější turné sólového umělce v dějinách pop-music. Překonat ho dokázala jen ona sama. Loňské Sticky and Sweet Tour, na které s novinkou Hard Candy vyrazila z Cardiffu koncem srpna a uzavřela ho před Vánoci v Sao Paulu, jí vyneslo 282 milionů dolarů.

Rozhodla se proto šňůru prodloužit. Druhou část turné zahájí zpěvačka 4. července v Londýně a ukončí 20. srpna v Lublani. Praze zazpívá 13. srpna.

 

Právě se děje

Další zprávy