Prince odehrál koncert v Baltimoru proti policejnímu násilí

ČTK ČTK
11. 5. 2015 11:45
Prince vystoupil v baltimorské aréně Royal Farms Arena po týdnech částečně násilných protestů, které Grayova smrt vyvolala.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Baltimore (USA) - Zpěvák Prince v americkém Baltimoru v neděli večer uspořádal koncert, který byl součástí tamních manifestací proti policejnímu násilí. Hudebník na akci představil také zbrusu novou píseň, kterou složil pro tuto příležitost.

Tisíce návštěvníků Princeova koncertu Rally 4 Peace (Manifestace za mír) na sobě měly oblečení převážně šedé barvy. Vyjadřovaly tak solidaritu s mladým černochem Freddiem Grayem, který v dubnu podlehl při přepravě do vazby zraněním utrpěným při policejním zákroku. Jeho příjmení Gray znamená v angličtině šedý.

"Dnes večer jsme tady pro ty z vás, kteří přišli o své blízké," řekl Prince davům, načež zazpíval své největší hity.

Zpěvák a multiinstrumentalista rovněž vyzval mladé obyvatele Baltimoru, aby "opravili porouchaný systém". V jednu chvíli dokonce na pódium přizval místní prokurátorku Marilyn Mosbyovou. Ta obvinila šestici policistů, kteří se podíleli na Grayově smrti. Policisté nyní čelí obvinění ze zabití a vraždy.

V Baltimoru rozčílená matka trestá svého syna za účast na nepokojích, které ve městě propukly po pohřbu černošského mladíka Freddieho Graye, který před pár dny zemřel na důsledky zranění při zatýkání.
 

Právě se děje

Další zprávy