Překvapit i podávat Placebo má festival Rock for People

Michal Pavec
1. 7. 2009 16:00
V pátek začíná největší český hudební festival

Hradec Králové - Každý rok aspoň jeden příjemný hudební objev. Tak by mohlo znít motto pravidelného návštěvníka festivalu Rock for People. Vzhledem k obrovskému množství kapel, které na akci vystupují, není většinou těžké ho naplnit.

Na tradiční hudební přehlídku, která před dvěma lety zažila radikální přesun ze stísněného areálu v Českém Brodě na odstavené letiště za Hradcem Králové, totiž její návštěvníci jezdí především s tím, že o většině ze zhruba 130 vystupujících kapel v životě neslyšeli.

A to bývá na největším tuzemském festivalu paradoxně ta největší výhoda.

Rock for People ze sebe v posledních letech snaživě - a poměrně úspěšně - smývá odér pivního festivalu, sází na multižánrovost a velké zahraniční hvězdy. Hlavně ale vždy přiveze interprety, o kterých už svět ví, ale český trh - kdo ví proč - ještě ne.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také
Festivalová Barcelona se koupe v moři psychedelie
Bloc Party: Víkend ve městě následuje kocovina

O to zajímavější pak je procházet se po rozjezdových drahách festivalového areálu, kde se ještě před lety proháněla vojenská letadla, a docela obyčejně se divit a objevovat. Hledat lze na šesti pódiích, které budou v Hradci stát od pátku do pondělí.

Konečně Gogol Bordello?

Loni festival překvapili například britští fakíři Kissmet, kteří po orientálsku roztančili velkou stanovou scénu. Jihoamerickou salsu pak populárně naučnou formou a s nemalým úspěchem vyučovali Los de Abajo z Mexika.

Frontman Gogol Bordello Eugene Hütz a jeho show
Frontman Gogol Bordello Eugene Hütz a jeho show | Foto: Reuters

Znal je málokdo, ale přesto se stali jedním z nejpříjemnějších překvapení festivalu,

Ani letošní ročník není skoupý v nabídce potenciálních oblíbencům festivalového publika. Třeba proslavené Gogol Bordello, jejichž gipsy-punkový uragán - prošpikovaný cikánstvím, Ukrajinou a kdo ví, čím ještě - uvidí Hradec poprvé.

Pořadatelé s lehkým tikem v oku doufají, že tentokrát už se rozverného oktetu dočkají - před dvěma lety totiž kapela na poslední chvíli účast odřekla, protože zpěvák s houslistou přijali nabídku Madonny na společné vystoupení na festivalu Live Earth.
 
Zaujmout může i originálně pojatý nu-metal polských Chico, jedenáctero japonských bubeníků stmelených pod názvem Gocoo nebo zajímavý indie rock s orientálními prvky v podání skupiny Firewater.

S největší nadějí na zisk nových českých fanoušků tasí nástroje ostrovní čtveřice Bloc Party, která velmi sympaticky vybočuje z jinak poměrně jasně profilované britské kytarové scény. .

Bloc Party
Bloc Party | Foto: Aktuálně.cz

Typickou syrovost nahrazuje svěžími syntezátory a znělým, do všech stran bavícím hlasem černého zpěváka a kytaristy Kele Okerekeho.

Placebo ano, RHCP ne

Jisté ale je, že festival - i do zahraničí - prodávají docela jiná jména. V posledních dvou letech se organizátorům podařilo do Hradce přitáhnout hvězdy typu Kaiser Chiefs, The Killers nebo The Offspring.

Pro festival je pak díky tomu snazší získávat i další velká jména, i když na první ligu headlinerů typu Red Hot Chili Peppers nebo Paula McCartneyho stále ještě nedosáhl.

"Tyhle kapely jsou tak drahé, že by nám sebraly rozpočet na všechny ostatní skupiny. Ale třeba za pět nebo deset let dospějeme k tomu, že jeden den bude headlinerem Metallica a druhý právě Red Hot Chili Peppers," doufá hlavní pořadatel Michal Thomes.

Symbolický obrázek festivalů Rock for People.
Symbolický obrázek festivalů Rock for People. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Letošní nabídka headlinerů pochází především z ostrovní provenience.

"Jedním z pilířů dramaturgie je britská hudební scéna v jejích nejrůznějších podobách. Na jedné straně stojí špičky kytarového indie rocku Arctic Monkeys, kteří patří k našim splněným snům," říká spokojeně dramaturg festivalu Petr Fořt.

Své šesté studiové album Battle for the Sun pak přijede do Česka představit trojice Placebo, s trvalým emočním pnutím založeným z větší části na - většinou zajímavém - androgynním zpěvu kytaristy Briana Molka.

Z Británie zamíří na hradeckou přehlídku ještě elektroničtí klasici Underworld, kteří musejí fanouškům asociovat alespoň s ústřední melodií kultovního snímku Trainspotting.

Druhý zpěvák Ska-P zvaný Pipi. Loni slavil v Hradci úspěch s vlastní kapelou The Locos
Druhý zpěvák Ska-P zvaný Pipi. Loni slavil v Hradci úspěch s vlastní kapelou The Locos | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Výčet pozvaných hvězd pak uzavírá španělská levicová guerilla Ska-P, již si česká média povšimla až poté, co v únoru hodně nečekaně vyprodala pražskou Tesla Arenu.

V hudebních obchodech přitom desky radikálních ska-punkerů z madridského předměstí Vallecas téměř nenajdete. Hudba kapely okolo frontmana Pulpula se mezi Čechy dostala prostou, a velmi úspěšnou předávkou uloupených alb ve formátu MP3.

P.S. pro úplnost: česká scéna nastoupí na Rock for People téměř v kompletní sestavě. Šanci vybočit z tradičních festivalových kolejí má určitě experiment Vypsané fixy, která v každý festivalový den odehraje od A do Z jednu ze svých desek.

 

Právě se děje

Další zprávy