Policie pátrá, kdo fotil mrtvého Svobodu

jps, ČTK
30. 1. 2007 15:29
Praha Deníku Blesk kdosi nabídl otřesné fotografie zesnulého Karla Svobody. Původ fotografií šetří policie.

Policie vyšetřuje, kdo je autorem fotografií z místa neštěstí, které někdo nabídl k prodeji deníku Blesk. List je koupil údajně proto, aby zabránil jejich dalšímu šíření. Dnes část jedné z nich otiskl s tím, že další už nezveřejní.

"Na základě zveřejněné informace v Blesku se z pokynu ředitele středočeské policejní správy prověřují technické prostředky použité na místě ohledání tak, aby bylo možné potvrdit, či vyvrátit skutečnost, že fotografie zveřejněná v Blesku byla pořízena s pomocí policejní techniky nebo policisty," řekla Budská.

Pokud se potvrdí, že autorem snímku je policista, bude podle ní případ předán Inspekci ministra vnitra.

Karel Svoboda a Karel Gott
Karel Svoboda a Karel Gott | Foto: Archiv Karla Gotta

Zatímco český bulvár se předhání ve výčtu jakýchkoliv podrobností skladatelovy smrti, zahraniční tisk se soustředí na to, že zemřel autor především v německy mluvících zemích populární písně Včelka Mája.

"Včelka Mája ho nese kolem celého světa," píše dnes německý deník Berliner Zeitung ke tragickému úmrtí skladatele Karla Svobody. Připomíná, že hudba ke stejnojmennému animovanému filmu autora proslavila nejen v Evropě, ale také v Japonsku, Jižní Americe a v Austrálii.

"V podání Karla Gotta si v Německu umí melodii zazpívat nejen každé dítě," dodává deník vedle výčtu dalších písní a filmových melodií. K tomu se připojuje řada dalších německých médií, které řadí mezi Svobodovy nejúspěšnější skladby i v Německu notoricky známý titulní song z filmu Tři oříšky pro Popelku.

Svobodův portrét dnes přinášejí mimo jiné listy Die Welt nebo Freie Presse; tragickou smrt zaznamenala řada německých internetových serverů. Zvláštní příspěvek věnovala úmrtí českého skladatele mimo jiné rozhlasová stanice Deutschlandfunk.


 

 

Právě se děje

Další zprávy