Linkin Park vezou do Prahy novou desku

jps
12. 6. 2007 9:30
Kapela láme styly, teď testovala věrnost fanoušků
Linkin Park
Linkin Park | Foto: Warner Music

Praha - V Praze před lety natáčeli videoklip k hitu Numb, dnes se v Sazka Areně představí naživo a s novou deskou Minutes To Midnight.  Na ní už nepředkládají směs metalu s hip hopem i elektronikou, která je vynesla do pozice světové hvězdy, ale obracejí se víc ke klasickému rocku. Přizvali si na to producenta Rick Rubina, který pracoval s Red Hot Chilli Peppers, Johnym Casheem i U2.

Když na sebe před deseti lety narazili, každý poslouchal něco úplně jiného. A protože doba přála crossoveru, ukázalo se, že v rozdílnosti tkví jejich síla. Rozhodli se tedy smíchat dohromady metal s hip hopem i elektronikou a co z toho vzešlo, se označuje jako rapcore nebo nu metal. Co z toho vzešlo, označuje sse dodnes jako rapcore nebo nu metal. 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Všechno začalo v polovině 90. let na střední škole v kalifornském Augura Hills, když spolužáci Mike Shinoda, Brad Delson a Rob Bourdon založili skupinu Xero. Po maturitě přibrali Joa Hahna, Davea "Phoenixe" Farrela a Marka Wakefielda. Ložnice u Shinody se proměnila v  nahrávací studio, kde v roce 1997 vznikla demo nahrávka Xero Sampler Tape.

Neměla úspěch, vydavatelství kapelu odmítla. Původní formace se začala rozpadat; dva členové včetně zpěváka ze skupiny, která si teď na čas dala název Hybrid Theory, odešli.  Zbytek se vydal hledat nového frontmana. Narazili na Chestera Benningtona a novou motivací. V ten okamžik si také naposled změnili jméno - na Linkin Park.

Nicméně ani druhý pokus ulovit kontrakt nebyl úspěšný. Tím, kdo nakonec uvedl věci do pohybu, byl producent Jeff Blue: kapele zařídil smlouvu s Warnes Bros, kde je teď viceprezidentem. Kontrakt podepsali v roce 1999 a o rok později vyšla deska Linkin Park s názvem Hybrid Theory.

Album mělo nečekaný úspěch, během roku se prodalo téměř pět milionů kopií. Hity Crawling či One Step Closer se usídlily v hitparádách na obou stranách Atlantiku, video k písni In the End ocenila MTV jako nejlepší klip roku. Debutový rok, ve kterém odehráli 320 koncertů, uzavřeli Linkin Park dvěma Grammy.

Že nechtějí zůstat jen tvrdou kapelou, dají najevo o dva roky později, kdy vydali desku Reanimation s remixy největších hitů z Hybrid Theory. I druhá řadová deska Meteora měla úspěch, jen v prvním týdnu se prodalo osm set tisíc kopií. V té době už měli Linkin Park na kontě spolupráce se Cypress Hill nebo Snoop Dogem.

V roce 2004 pak odstartovali svoje první celosvětové turné. To už byli součástí světového mainstreamu, hlavně díky pevné fandovské základně.  Tak pevné, že přijali i změnu stylu: v americké hitparádě Billboard jedna z komerčně nejočekávanějších desek roku drží na třetím místě. Dobře si vede i ve světě včetně Česka, kde se drží už třetí týden na špici.

Některé písně se drží image rozzlobených mladíků, ale hned o kousíček dál se někdejší "nu metalový boyband" pasuje do role těch, kteří na bedrech nesou všechny křivdy světa. Jinde hip hop výrazně míchá s čím dál populárnějším emo rockem.

"Při prvním poslechu se nedá všechno zachytit," tvrdí Shinoda: "Na téhle desce je mnoho vrstev a zákoutí. I ve skladbách, které mají přímočarý odkaz, se skrývají témata, která vyplynou na povrch až po několikanásobném poslechu."

 

Právě se děje

Další zprávy