Lady Gaga je nejvlivnější celebrita, rozhodl Forbes

Kultura ČTK Kultura, ČTK
19. 5. 2011 11:37
Vítězství jí zajistil svět sociálních sítí
Cannes 2011 - Lady Gaga
Cannes 2011 - Lady Gaga | Foto: Reuters

New York - Lady Gaga nahradila populární televizní moderátorku Oprah Winfreyovou v čele žebříčku největších celebrit pro letošní rok, který právě zveřejnil časopis Forbes.  Zpěvačka (vlastním jménem Stefani Germanottová) si oproti loňsku polepšila o čtyři místa. Žebříček časopis sestavuje podle výdělků, popularity a medializace.

Forbes odhadl výdělek Lady Gaga za posledních 12 měsíců na 90 milionů dolarů, ale připomněl i jejích 32 milionů facebookových přátel a deset milionů příznivců v sociální síti Twitter. Tuto hranici nedávno překročila jako první osoba v historii. "Deset milionů mých malých monster!" komentovala to na Twitteru klasickým oslovením svých věrných fanoušků.

"Lady Gaga letos porazila Oprah Winfreyovou právě díky sociálním sítím," napsala editorka Forbesu Dorothy Pomerantzová. "Dokáže využít Twitter a Facebook k výrobě příznivců, kteří se postarají o rekordní odbyt a mediální slávu. Je nejlepším příkladem toho, jak celebrity v příštích letech budou budovat svou kariéru."

Před vydáním nového alba Born This Way zašla zpěvačka ve využití sociálních sítí ještě dál. Písně nabízí k ochutnání těm, kteří se on-line starají o svůj virtuální statek ve hře FarmVille; stahování alba Born This Way je možné od 17. do 26. května prostřednictvím sousední farmy nazvané GagaVille.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Hráči se k nim dostanou po splnění jistých úkolů, což jim umožní poslechnout si jednu skladbu denně. Album vychází 23. května. Je to vůbec poprvé, co se tvůrce hry FarmVille firma Zynga spojil s některým hudebníkem, a také poprvé, co přidává do hry hudbu. Každý měsíc se po celém světě zapojí do hraní FarmVille zhruba 46 milionů lidí.

Winfreyová obsadila druhou příčku s výdělkem 290 milionů dolarů , což je o 25 milionů méně než loni. Na třetím místě se usadil sedmnáctiletý idol dívek Justin Bieber, který na svých koncertech a na prodeji nosičů vydělal 53 milionů; stal se nejmladší celebritou, která se kdy umístila do třetího místa žebříčku, jejž americký časopis sestavuje od roku 1999.

Oscar 2010 - Justin Bieber
Oscar 2010 - Justin Bieber | Foto: Reuters

Ze světa populární hudby do první desítky pronikli také čtvrtí U2, kteří vydělali 195 milionů dolarů, následuje Elton John s výdělkem 100 milionů dolarů, countryová zpěvačka Taylor Swiftová na sedmé příčce a kapela Bon Jovi, která se umístila osmá. Devátý je porotce z talentových soutěží American Idol a X Factor Simon Cowell.

Kromě Biebera jsou dalšími úspěšnými nováčky v žebříčku dvanáctá zpěvačka Katy Perryová, režisér filmu Počátek Christopher Nolan (47.) nebo herečka Natalie Portmanová (75.).  Podle žebříčku je jedenáctá Angelina Jolieová mocnější než její životní partner Brad Pitt (45.) i než jeho bývalá žena Jennifer Anistonová (21.). Mezi mužskými herci se nejvýše umístil třináctý Johnny Depp.

Ze stovky vypadla zpěvačka Britney Spearsová a filmový Harry Potter - herec Daniel Radcliffe. Největší skok naopak zaznamenal herec Leonardo DiCaprio, který postoupil o 56 příček na 15. místo díky účinkování v Počátku a Scorseseho snímku Prokletý ostrov.

Forbes do svého žebříčku zařazuje nejúspěšnější filmové a televizní herce, moderátory, modelky, sportovce, spisovatele a hudebníky. Celkový výdělek stovky nejlepších byl letos 4,5 miliardy dolarů, zatímco loni to bylo 4,7 miliardy dolarů.

Čtěte také:
Rebecca předběhla i Biebera a zasedla na trůn nenávisti

 

Právě se děje

Další zprávy