Jonas Kaufman se stal tváří festivalu v Českém Krumlově

ČTK Kultura ČTK, Kultura
24. 4. 2014 14:11
Věhlasný tenorista zahájí českokrumlovský festival 18. července. Přehlídka nabídne do poloviny srpna dalších šestnáct koncertů.
Jonas Kaufmann.
Jonas Kaufmann. | Foto: Panart

Praha - Tváří Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov je letos věhlasný německý tenorista Jonas Kaufmann, jehož recitál přehlídku 18. července zahájí. Tradiční letní přehlídka pak nabídne až do 16. srpna dalších šestnáct koncertů.

Jonas Kaufmann vystoupí na open air scéně s kapacitou 4200 míst za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu (SOČR) pod taktovkou Jochena Reidera v programu složeném ze slavných operních árií.

Jonas Kaufmann v MET. Podívejte se.
Jonas Kaufmann v MET. Podívejte se.

"Setkání s pěvcem takového formátu jako je Jonas Kaufmann je pro orchestr vždy mimořádnou událostí. Českokrumlovský festival nám v minulých letech poskytl mnoho takových příležitostí, ať už to byla Renée Flemingová nebo José Cura. Kaufman si vybral operní standardy, zazní Puccini, Verdi, Bizet nebo Bizet. Čekáme, jak dopadnou jednání o programu a zda přibudou sopranistky, které by měly program doplnit," řekl intendant SOČRu Jan Simon.

Závěr 23. ročníku festivalu bude 16. srpna patřit opeře a pěveckým hvězdám Velkého divadla v Moskvě.

Dramaturgie festivalu se tentokrát vzhledem k Roku české hudby zaměřila i na tuzemské interprety a skladatele.

Hned druhý festivalový den nabídne kompletní provedení Smetanovy Mé vlasti v podání Severočeské filharmonie Teplice. I další večery budou věnovány české hudbě - 26. července vystoupí v Zámecké jízdárně houslový virtuos Ivan Ženatý se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu v programu Pocta Antonínu Dvořákovi, 8. srpna zahraje ruská violoncellistka Natalie Gutmanová s mnichovským orchestrem Kammerphilharmonie dacapo. Také cyklus komorních koncertů v Maškarním sále bude tentokrát věnován převážně českým interpretům. Vystoupí violoncellista Jiří Bárta, klavíristka Terezie Fialová, harfistka Jana Boušková a soubory Škampovo kvarteto, Collegium 1704, Trio Martinů a Pavel Haas Quartet.

Česká tematika bude provázet i večery jiných žánrů: 2. srpna se koná Český národní večer a 9. srpna večer s melodiemi z českých hudebních filmů a muzikálů v podání populárních muzikálových hvězd.

Předprodej vstupenek byl zahájen 3. března. Podle ředitele festivalu Jaromíra Boháče je ke stejnému datu prodáno o 15 procent více vstupenek než v loňském roce. Rozpočet letošního ročníku je 44,7 milionu korun, o čtyři miliony korun méně než loni. V předloňském roce festival skončil ve ztrátě 1,2 milionu korun kvůli produkci opery Komedianti s José Curou, na kterou se neprodalo třicet procent vstupenek.

 

Právě se děje

Další zprávy