Jaromír Nohavica si nechá Puškinovu medaili, dostal ji od Putina

ČTK ČTK
25. 2. 2022 16:51
Skladatel a zpěvák Jaromír Nohavica si ponechá Puškinovu cenu, kterou jej před čtyřmi roky vyznamenal ruský prezident Vladimir Putin. "Dostal jsem ji za písně a ne za válčení," sdělil Nohavica tento pátek, den poté, co začala ruská invaze na Ukrajinu. Kvůli ní už se ocenění naopak vzdal slovenský spisovatel Ján Štrasser.
Jaromír Nohavica na snímku z června 2019.
Jaromír Nohavica na snímku z června 2019. | Foto: ČTK

Podle oficiálního vyjádření Kremlu byl Nohavica odměněn za "zásluhy o upevnění přátelství, spolupráce mezi národy, sbližování a vzájemné obohacování národních kultur".

Puškinova medaile je od roku 1999 udělována ruským občanům i cizincům, kteří se významně zapsali v literatuře, hudbě či obecně kultuře. Třícentimetrová stříbrná cena má na lícové straně profil ruského básníka Alexandra Sergejeviče Puškina, na rubu jeho podpis a pořadové číslo.

V roce 2004 medaili převzal i slovenský spisovatel Ján Štrasser, a to za překlad Puškinova románu Evžen Oněgin. V reakci na čtvrteční napadení Ukrajiny Ruskem se jí ale vzdal, informovala agentura TASR. "Bohužel Puškinova medaile je i Putinova medaile, certifikát o jejím udělení podepsal prezident Ruské federace," zdůvodnil Štrasser.

Puškinovu medaili dosud obdržela skoro tisícovka lidí, z Čechů dále například bývalý prezident Václav Klaus nebo předseda Česko-ruské společnosti Jiří Klapka.

 

Právě se děje

Další zprávy