Hudební podzim staví na tradičních jménech

tur
12. 9. 2008 12:00
Nová alba chystají Metallica, Oasis i The Cure
Foto: SONY BMG

Praha - Předvánoční hudební trh charakterizují dvě události a ani jedna není pro hudební průmysl příliš šťastná. Masivní reklamou předznamenané album Metallicy Death Magnetic vstoupilo do obchodů o pár dnů dříve, aby kapelu nepoškodil jeho únik na internet.

Minulý týden zase poslední globální kapela U2 prohlásila, že svou novinku posunou až na začátek příštího roku.

Oboje dobře reflektuje rozdrobenou situaci, kdy hudební trh postupně ztrácí všechny spolehlivé celosvětové taháky a musí se spoléhat na loajalitu příznivců zbylých titánů.

A navíc: Jestliže byl rok 2007, co se zahraniční hudby týče, dramatický, turbulentní, překvapivý, rovnostářský, plný změn, sbližování takřka všech žánrů a to vše i na úrovni mainstreamu, pak se o letošním dění dá říci jen to, že setrvačník dojíždí.

To všechno se projevuje nejen v nominacích na startující sezónní ankety, ale také ve vydavatelských plánech na tento podzim a konec roku, které v rámci vyrovnání sil s loňskou inklinací k novinkám začínají silně přát tradici.

Nejvyšší kvóty předvánoční nabídky tak představují kapely, které už dlouhá léta žijí konzervované ve svém stylu. kromě Metallicy se dá počítat s Oasis, kteří chystají Dig Out Your Soul na 7. října, v druhé půli října by už měla být na pultech roky oddalované album – dnes už staroromantiků - The Cure nazvané Dream 4.13.

Kaiser Chiefs na festivalu Rock for People v Hradci Králové.
Kaiser Chiefs na festivalu Rock for People v Hradci Králové. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Na britské scéně jim v těch dnech budou konkurovat Kaiser Chiefs, kteří se na Off  With Their Heads spojili s producentem oceněným Grammy a parťákem Amy Winehouse, Markem Ronsonem. Kapela je prý unavená ze současné kytarové scény na ostrovech a chystá stylovou změnu, i když singl Never Miss A Beat tohle ambiciózní tvrzení zatím nijak nepotvrzuje.

Velkou nedůvěru si taktéž zaslouží znovuobnovení Queen se zpěvákem Paulem Rodgersem, 15. září by měli vypustit The Cosmos Rocks. Jedná se o debut s novým materiálem a na pořadu toho dne nejspíš bude rčení o brodění se ve stejné, dokonce čím dál mělčí řece.

Do klání se svými dávnými epigony Coldplay se s novou, už šestou deskou Ode To J Smith chystá také skotská kapela Travis. Na konci září tedy podzim odstartuje další porce neškodné melancholie od spořádaných hochů; i když podle kapely by mělo jít o návrat k syrovosti podobné debutu Good Feeling. 

Začátkem listopadu se z polospánku probere britská hvězda Dido. Dávné křoví kapely Faithless a osoba, která se povedlo vytvořit z některých trip-hopových postupů nudný pop, chystá na 3. listopadu desku Safe Trip Home.

Pink
Pink | Foto: Reuters

Stejný den vyrukují s novinkou největší hvězdy teenagerského ema Fall Out Boy. Folie à Deux bude mít co obhajovat, protože obě předchozí desky From Under the Cork Tree i Infinity on High ovládaly americkou hitparádu.

Zatím se ale většina zpráv od Fall Out Boy soustředí na budoucí otcovství baskytaristy Peta Wentze a jeho ryze emo konfese v rozhovorech o braní pilulí a hraní ruské rulety s ostrým nábojem.

S podobně předžvýkaným rebelstvím se dá očekávat, že na konci roku zasáhne do žebříčků s pátou studiovou deskou Funhouse stejně spratkovitá Pink. Už nyní ji předchází singl s patřičně „pinkovým“ názvem So What, který rozvíjí prvoplánovitost minulého Stupid Girls.

Ve stejný den – 23. září – vyjdou i dvě alba interpretů, kteří během podzimu vystoupí v Praze. Kytaroví písničkáři Cold War Kids pojmenovali svoji druhou desku Loyalty to Loyalty a představí ji v Praze v Lucerna Music Baru 16. listopadu.

TV On The Radio
TV On The Radio | Foto: Aktuálně.cz

O pouhý den dříve se poprvé v Čechách v Divadle Archa objeví i postrockovi pionýři Mogwai. Šesté album skotské formace ponese jméno The Hawk Is Howling a překvapivě vychází na dříve výlučně elektronickém až jazzově experimentálním labelu Wall of Sound.

Od nejvlivnější kapely žánru, která se naposledy uvedla ojedinělým soundtrackem k filmu Zidane: A 21st Century Portrait, se nedá čekat nic jiného než zahuštěné kytarové plochy s přesnou a neúprosnou gradací. 

Složitý úkol budou mít dvě hvězdy americké alternativní scény.  Brooklynští TV On The Radio plánují vydání Dear Science, které by mělo být tanečnějším pokračováním minulého alba Return to Cookie Mountain.

TV on the Radio zřejmě uberou z gospelově-elektronické ladění a sáhnou po přímočařejších výrazových prostředcích ovlivněných osmdesátými lety. 

Novinky do konce roku - MySpace

Každopádně mají co překonávat, protože Return to Cookie Mountain v roce 2006 označil časopis Rolling Stone posadil v žebříčku alb roku na 4. místo, hudební server Pitchfork ho vynesl až na druhé místo - a měsíčník Spin udělal z TV on the Radio kapelu roku.

Podobným očekávání jsou zavaleni i Deerhunter, jejichž místy ambientně rozmáchlé a místy ruchově rozsypané album Cryptograms se loni stalo hitem mezi bloggery a z kapely – především díky nepřehlédnutelnému frontmanovi Bradfordu Coxovi – udělalo vítanou koncertní atrakci, která se předvedla i v Praze v rámci FamuFestu.

Podobně jako TV on the Radio i Deerhunter zpřehlední na Microcastle (28. října) vše, co na Cryptograms nechali neučesané. Facelift zasáhne hlavně vokály Bradforda Coxe - jejichž zahuhlanost na minulém albu zavinilo hlavně to, že je kapela zamýšlela jako dočasné a Cox je provizorně nazpíval během nachlazení s tím, že se k ním později vrátí.

Pro ctitele hipísáckých úletů připravil na přelom září a října písničkář Devendra Banhart desku svého sranda-projektu Megapuss. Kromě toho, že vousatý excentrik a partner Natalie Portman vystupuje v sukýnce z plyšových penisů, sehnal do své kapely i bubeníka zatím odpočívajících The Strokes, Fabrizia Morettiho. Album Surfing vyjde na labelu Neila Younga Vapor Records.

 

Právě se děje

Další zprávy