Glassova opera zazní v divadle Archa

ČTK, RiK
13. 12. 2005 17:00
Praha - Pražské Divadlo Archa uvede ve středu a ve čtvrtek operu V kárném táboře od amerického skladatele Philipa Glasse.
Philip Glass
Philip Glass | Foto: Aktuálně.cz

Dílo zazní podle pořadatelů v rámci druhé části hudební přehlídky Maraton soudobé hudby, a to v české premiéře.

Operu z roku 2000 nastudoval orchestr Agon s dirigentem Petrem Kofroněm. Režisér Miroslav Bambušek ji posunul směrem k multimediální performanci. Je určena pouze pro mužské pěvecké obsazení a pro dva nemluvící herce.

Známý minimalista Glass se inspiroval k dílu povídkou Franze Kafky. Autorem libreta je Rudolph Wurlitzer, autor autor scénářů k filmům Malý Buddha nebo Pat Garrett a Billy the Kid.

Glass se proslavil pětihodinovou minimalistickou operou Einstein na pláži, kterou spolu s režisérem Robertem Wilsonem v polovině 70. let šokoval celý divadelní svět. Vedle operní a divadelní tvorby se věnuje i hudbě symfonické, komorní a filmové.

V pražském Národním divadle byla v minulých letech s velkým úspěchem uváděna Glassova opera Kráska a zvíře a předtím ve Státní opeře Praha Pád domu Usherů. I tam účinkoval orchestr Agon s dirigentem Petrem Kofroněm.

Glass koncertoval v Arše v roce 1996 s básníkem Allenem Ginsbergem. Tehdy už měl operu V kárném táboře rozepsanou a prostory divadla považoval pro její inscenování za ideální.

 

Právě se děje

Další zprávy