Gipsy.cz myslí na nové desce nejen na Čunárny

kul
23. 5. 2008 9:40
Kapela vydává druhé album romano hip-hopu
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Rok a půl po vydání "zlaté" desky Romano Hip Hop přichází fúzující sdružení Gipsy.cz s druhým albem.

Kromě singlu Benga beating, který se neúspěšně ucházel o přízeň v Eurosongu, album provází dlouho dopředu živený skandálek - v podobě písně komentující výroky předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka o tom, že romská kultura je v rozporu s Listinou práv a svobod.

 Skladba nese název "A na závěr si s námi dejte trochu té Čunárny". Kapela prý nicméně dlouho zvažovala, zda píseň, která začala vznikat už v lednu, na album zařadit.

"Nakonec jsme si zvolili takovou naschvál směšnou hudební formu, že by byla škoda ji na desku nezařadit," sděluje houslista Vojta Lavička a žaloby se prý nebojí.

Foto: Aktuálně.cz

Výsledkem je ironická skladba se sloganem Načunkoval ke dvoum mega/Kdo to práskne, tomu běda!!! Na albu Reprezent je spíš bonbónkem na závěr, nicméně ideálně se slučuje s hip-hopovým postojem, který v kapele razí frontman Radoslav "Gipsy" Banga. Sám se hudbě věnuje od třinácti, působil v duu Syndrom Snopp a už v něm patřičně vypiloval pro žánr vhodné velikášství.   

Novinka Reprezent navazuje na debutovou nahrávku a přináší rozvinutý "romano hip-hop style" - kombinující hip hop, rap, romskou tradiční hudbu a popové i r´n´b prvky.

"Kromě tradičních atributů, jakými jsou neotřelost, nadhled, zábavnost a originalita, kapela navíc přidala autentická sociální témata, poučenější přístup k písním, energii i notnou dávku provokace," hlásí jejich vydavatelství Indies Scope Records.

Gipsy.cz - Benga beating

Propojení romské tradice s novými prvky - tedy world music využité k našminkování hip-hopové velkohubosti - vyneslo Gipsy.cz přízeň i v zahraničí. Na profilu MySpace se titulují jako "cikánské rytmy přicházející z Kafkova města".

Spolupracovali s Boban Markovič Orkestar, oblíbili si je Gogol Bordello, zúčastnili se mnoha evropských festivalů, loni dokonce jako první česká kapela vystoupili na Glastonbury.

V souladu s distribučními postupy běžnými v zahraničí startuje prodej alba Reprezent 26.května nejprve digitálně na stránkách vydavatelství Indies - ZDE  

Fyzická podoba desky na CD bude následovat o deset dnů později.

 

Právě se děje

Další zprávy