Ceny Anděl za rok 2014: Langerová, Hrůza a Chinaski

ČTK ČTK
Aktualizováno 16. 4. 2015 22:12
Objevem roku se stala skupina Jelen. Cenu za nejprodávanější desku loňského roku si odnesl Tomáš Klus, do síně slávy byla uvedena Hana Zagorová.
Aneta Langerová
Aneta Langerová | Foto: DVTV

Praha - Čtyři Ceny Akademie populární hudby Anděl za rok 2014 získala zpěvačka Aneta Langerová. Sošku s andělskými křídly dnes v Hudebním divadle Karlín v Praze převzala v kategorii Zpěvačka roku, další ocenění si odnesla za album Na Radosti a skladbu a videoklip roku Tráva.

Zpěvákem roku se stal Michal Hrůza, který uspěl s nahrávkou Den. Mezi skupinami zvítězila kapela Chinaski.

"Za mým úspěchem stojí spousta lidí, ale chtěla bych poděkovat bratrovi Nikolovi, který se o mě jako manažer stará už jedenáct let," uvedla Langerová.

Langerová uspěla ve všech kategoriích, ve kterých byla nominována. O cenu za nejlepší zpěvačku se utkala s Lenkou Dusilovou a Ewou Farnou. Sošku převzala z rukou moderátora a herce Marka Ebena.

Hrůza, který byl při napadení loni v červenci těžce zraněn a na koncertní pódia se vrátil až po osmi měsících, porazil Tomáše Kluse a Vojtu Dyka. V kategorii Skupina roku pak konkurovaly Chinaski kapely Vypsaná fixa a Zrní. Také skupina Chinaski byla s albem Rockfield nominována ve třech kategoriích.

Objevem roku se stala skupina Jelen, která uspěla s albem Světlo ve tmě. Akademici se rozhodovali mezi ní, projektem Monikino Kino a písničkářem Voxelem. Do Síně slávy byla na cenách akademie slavnostně uvedena osmašedesátiletá zpěvačka Hana Zagorová.

V průběhu slavnostního večera byla vyhlášena rovněž kategorie Deska roku za nejprodávanější album v roce 2014, kterým se stala deska Tomáše Kluse Proměnamě. Počet prodaných kusů česká pobočka Mezinárodní federace fonografického průmyslu (IFPI) nesděluje, loni byla Klusova nahrávka celkem 15krát na prvním a šestkrát na druhém místě prodejní hitparády.

O nominacích v hlavních kategoriích letos rozhodlo 94 akademiků z řad novinářů, rozhlasových a televizních dramaturgů, promotérů, nezávislých hudebních odborníků či obchodníků. Do prvního kola hlasování bylo zařazeno 222 alb a 217 videoklipů.

Interprety rozdílných žánrů, jako jsou folkoví Bratři Ebenové a například metalová kapela Asmodeus, nabídly výsledky žánrových cen Anděl za rok 2014. Vítěze devíti kategorií oznámili 7. dubna na udílení cen v pražském Paláci Akropolis. Žánrové ceny Anděl, o nichž hlasují hudební odborníci, kteří menšinové žánry celoročně sledují, tradičně předcházejí cenám Anděl.

 

Právě se děje

Další zprávy