Zlatý Glóbus má Borat i Ošklivka Betty

Irena Hejdová Irena Hejdová
16. 1. 2007 8:20
Beverly Hills - Vyhlášení Zlatých Glóbů skončilo bez překvapení. Vyhrál film Babel, muzikál Dreamgirls, britská královna a ugandský diktátor. Uvnitř: FOTOGALERIE A SPECIÁL

Podle předpokladů vyhrálo mnohovrstevné drama Babel, mafiánský thriller Skrytá identita a britské drama Královna. Na počet sošek vede se třemi zásahy muzikál Dreamgirls, dvě má na kontě Královna, další filmy mají po jedné.

Nominace na Zlaté Glóby mnohé zaskočily: vytáhly do médií snímky, o kterých se předtím tolik nemluvilo, a jiné zatratily. Od té doby se mnohé změnilo a vítězové, kteří z výběru hollywoodských novinářů vzešli, už tak překvapiví nejsou. I to je důvod, proč jsou Glóby tradičně považovány za předzvěst Oscarů.

Za nejlepší drama byl vyhlášen Babel, příběh rodin spojených tragickými událostmi v africké poušti. Film o kulturních rozdílech natočil Mexičan Alejandro González Iňárritu s Bradem Pittem a Cate Blanchettovou.

Oceněná Helen Mirren
Oceněná Helen Mirren | Foto: Reuters

"Přísahám, že mám papíry v pořádku, guvernére," zažertoval Iňárritu s Arnoldem Schwarzeneggerem, který mu cenu předával. Pro Babel to byl ovšem jediný úspěch; další ze svých sedmi nominací neproměnil.

Za nejlepší komedii byl označen muzikál Dreamgirls, natočený podle broadwayského hitu volně vycházejícího z počátků umělecké dráhy zpěvačky Diany Rossové a dívčí skupiny The Supremes, pod nímž je podepsán režisér Billy Condon. Zlaté Glóby se tradičně udělují odděleně pro tyto dvě kategorie.

Infobox

Martin Scorsese byl vyhlášen nejlepším režisérem za svou Skrytou identitu, a nakročil tak k získání stejného ocenění na Oscarech, kde zatím nikdy během své dlouhé a úspěšné kariéry v režijní kategorii nebodoval.

Helena Mirrenová si odnesla hned dva Zlaté globy, oba navíc za ztvárnění britských panovnic. Za Alžbětu II. ve Frearsově Královně a za Alžbětu I. v kategorii televizní. V komediální sekci se vítězkou stala Maryl Streepová za roli despotické šéfredaktorky módního časopisu v Ďábel nosí Pradu. Pro Streepovou je to už šestý Glóbus kariéry.

Ani mezi herci se nenašel překvapivý vítěz. Předpokládané a v podstatě očekávané bylo vítězství Foresta Whitakera, který ve filmu Poslední skotský král ztvárnil bývalého ugandského diktátora Idiho Amina. A kdo jiný než Borat mohl zvítězit v komediální sekci?

Eva Longoria a Sheryl Crow
Eva Longoria a Sheryl Crow | Foto: ČTK/AP

Očekávalo se, že Sacha Baron Cohen, představitel kazašského reportéra z filmu Borat zaboduje i během přebírání ceny - a nezklamal. Poděkoval hereckému kolegovi Kennethu Davitianovi, který ve filmu ztvárnil Boratova tlustého producenta v proslulé nahé zápasící scéně

Vedlejší herecké kategorie ocenily Jeremyho Ironse, Eddieho Murphyho a Jennifer Hudsonovou; dva posledně jmenované za jejich role v muzikálu Dreamgirls, který si tak připsal hned tři vítězství.

Nejlepším cizojazyčným filmem byl vyhlášeny Eastwoodovy v japonštině natočené Dopisy z Iwo Jimy, které za sebou nechaly Gibsonovo Apocalypto i Almodovarův Volver.

Jack Nicholson s dcerou Lorraine
Jack Nicholson s dcerou Lorraine | Foto: Reuters

"Když jsem teď zahraniční režisér, měl bych se asi naučit nějaký cizí jazyk," žertoval Eastwood v zákulisí. Poprvé se udělovala i cena pro animované filmy, tu si odvezla pixarovská Auta.

Sošku v podobě Globu si v Beverly Hills vysloužil i komediální seriál Ošklivka Betty v televizní kategorii. Ten vychází z produkce společnosti ABC a je inspirován populární kolumbijskou telenovelou. Hlavní postavu v americké verzi ztvárnila America Ferrera. V televizních kategoriích zabodovali i Chirurgové.

Cenu Cecila B. DeMilla za celoživotní dílo převzal herec, režisér, spisovatel a producent Warren Beatty, pětinásobný nositel Zlatých glóbů, držitel Oscara a dalších filmových ocenění. Devětašedesátiletý Beatty se do povědomí zapsal desítkami rolí, mezi nimiž patří první místo Clydovi z filmové gagsterky Bonnie a Clyde ze šedesátých let.

Zlaté Glóby, ceny Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu, jsou tradičně považovány za předzvěst Oscarů. Nominace na Oscary se nicméně uzavřely tuto sobotu a výsledky Zlatých Glóbů je tedy nemohou nijak ovlivnit.

Nominace na nejslavnější americké filmové ceny budou oznámeny přesně za týden, slavnostní večer bude následovat 25. února.

 

Právě se děje

Další zprávy