Zemřela Penny Marshallová. Objevila Hankse a jako první žena natočila kasovní trhák

ČTK ČTK
19. 12. 2018 9:42
Ve věku 75 let zemřela americká herečka a režisérka Penny Marshallová. Proslavila se rolí v seriálu Laverne & Shirley a později režírovala známé filmy, jako jsou například Velký (Big) či Velké vítězství (A League of Their Own).
Penny Marshallová objevila Toma Hankse, když mu svěřila hlavní roli ve filmu Velký.
Penny Marshallová objevila Toma Hankse, když mu svěřila hlavní roli ve filmu Velký. | Foto: Wikimedia Commons - autor neznámý (CC-PD)

Zemřela ve svém domě v Los Angeles v pondělí v noci na komplikace spojené s cukrovkou. S odvoláním na mluvčí rodiny o tom informovala agentura AP.

Titul Velký (1988) s Tomem Hanksem sklidil takový úspěch, že se Marshallová díky němu stala první režisérku, jejíž film v pokladnách amerických kin utržil přes 100 milionů dolarů - do té doby se to dařilo jen mužům. Snímek, který byl nominován na Oscara, je o chlapci, jenž si přeje vzbudit se druhý den jako dospělý. To se mu také vyplní.

Další úspěšný film Marshallové, Velké vítězství (1992), což je komedie o začátcích dívčího profesionálního baseballu za druhé světové války, v USA utržil 107,5 milionu dolarů.

Prvním snímkem, který Marshallová režírovala, byl Jumpin' Jack Flash (1986) s Whoopi Goldbergovou.

V roce 1990 pak natočila Čas probuzení (Awakenings), ve kterém hráli mimo jiné Robert De Niro a Robin Williams. Film si vysloužil tři nominace na Oscary.

V roce 2004 se Marshallové dostalo pocty v podobě hvězdy na hollywoodském chodníku slávy spolu s její kolegyní ze seriálu Laverne & Shirley Cindy Williamsovou.

 

Právě se děje

Další zprávy