Zemřel herec Peter Falk alias inspektor Columbo

Kamil Fila Pavel Kroulík, Kamil Fila
25. 6. 2011 11:50
Bylo mu 83 let a trpěl Alzheimerovou chorobou

Los Angeles - Ve věku 83 let zemřel ve čtvrtek v noci americký herec Peter Falk, jehož proslavila především role inspektora Columba ve stejnojmenném televizním seriálu. Nebyl však jen brilantním detektivem. Jak poznamenal jeden z prvních nekrologů: Byl hrdinou těch, kdo nejsou bohatí, nevypadají skvěle a mají na kravatě skvrnu od omáčky. A co víc, vypadal, že je takhle šťastný.

Rodina v tiskovém prohlášení uvedla, že herec zemřel ve svém domě v Beverly Hills. Příčinu smrti si příbuzní nepřáli zveřejnit. V posledních letech trpěl čím dál větší demencí a zhoršující se Alzheimerovou chorobou. Ke konci již potřeboval nepřetržitou 24hodinovou péči; podle lékařů už nikoho nepoznával a nic si nepamatoval.

Foto: Reuters

Od roku 1960 do roku 1976 byl Falk ženatý s pianistkou Alyce Mayo, spolu adoptovali dcery Jackie a Catherine. Posledních třicet let byl pak ženatý s Sherou Daneseovou. Kvůli opatrovnictví o nemocného herce a správě jeho majetku předloni vedly právě Shera a Catherine spor; soud nakonec Falka svěřil do péče manželky.

Velké břemeno

Jeho Columbo představoval protipól snad všem televizním detektivům. "Vypadá jako oběť potopy, kterou litujete. Vypadá, že nevidí nic, ale vidí všechno," řekl o něm jednou Falk.

Jako poručík losangeleské policie - jehož křestní jméno nikdy z obrazovky nezaznělo (spekulovalo se ovšem o jménu Phillip a v jednom záběru na jeho ID kartě je vidět jméno Frank) - debutoval Falk v televizním filmu v roce 1968.  Již předtím ho ovšem ztvárnili dva jiní herci.

V letech 1971 až 1978 se pak seriál pravidelně objevoval na obrazovkách televize NBC. Byl součástí Sunday Mystery Movie series a vysílal se každý třetí týden. Falk dostával 250 tisíc dolarů za epizodu, ale nabídku na týdenní frekvenci vždy odmítal s tím, že by to bylo příliš velké břemeno.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

O jedenáct let později se Columbo na obrazovky vrátil  v televizi ABC. V letech 1989 až 1993 vznikly čtyři další série. Od té doby bylo natočeno ještě dalších osm celovečerních columbovských speciálů. Vraždy zde řešil s frekvencí jednoho případu ročně až do roku 2003.

Columbo se uváděl ve 26 zemích, prý byl mimořádně populární kupříkladu ve Francii nebo Íránu. Vysílala ho i Československá televize a po listopadu 1989 se takřka nepřetržitě reprizoval na některé z českých stanic.

Foto: Reuters

Za svou ikonickou roli vyhrál Falk čtyři televizní Emmy; pátou měl za TV film The Price of Tomatoes. Columbovým symbolem byl kabát, který si herec původně koupil pro sebe; až po 25 letech natáčení se rozpadl. Kromě zmačkaného baloňáku, laciných doutníků a rozpadajícího se kabrioletu Peugeot 403 byl jeho poznávacím znamením také nepřítomný pohled, který měl prozaickou příčinu. O pravé oko přišel herec už ve třech letech kvůli rakovině.

Oscarové nominace

Peter Michael Falk se narodil 16. září 1927 v New Yorku. Jeho rodiče měli obchod s oblečením. Falkovy kořeny sahaly do východní Evropy - otec byl Polák, matka měla příbuzné v Rusku. Falkovi předci žili nejspíše také v Maďarsku a Čechách a oba jeho rodiče měli židovské kořeny.

Za války sloužil jako kuchař v obchodním námořnictvu, poté vystudoval administrativu na syrakuské univerzitě a pracoval jako rozpočtový úředník v Connecticutu. Zároveň byl amatérský herec; pak ho jeho učitelka ponoukla, aby zkusil profesionální kariéru. Debutoval v půli 50. let a hlavně na menších broadwayských scénách ztvárnil řadu klasických rolí.

Před televizní kamerou se poprvé objevil v roce 1957 a o rok později natočil první film Wind Across the Everglades, jenž mu vynesl pověst talentovaného herce. Hned na začátku kariéry, v letech 1960 a 1961, byl také nominován na Oscara za vedlejší role. Za ztvárnění zabijáka Abe Relese v krimi Vražda a.s. a rok na to za postavu tělesného strážce Joye Boye v satirické komedii Plná kapsa zázraků, posledním filmu Franka Capry.

Peter Falk.
Peter Falk. | Foto: Reuters

Falk se objevil ve válečných snímcích jako Bitva o Anzio (1969) od Edwarda Dmytryka nebo Hájili jsme hrad (1969) - adaptaci známého Eastlakeova románu od Sydneyho Pollacka. Exceloval také v původně televizním filmu Griffin a Phoenixová z roku 1976 - tragická romance o dvou umírajících lidech se pro velký úspěch dostala i na plátna kin. I zde uplatnil emocionálnější stránku svého jinak civilně uměřeného herectví.

Ve filmech Vražda na večeři (1976) a Detektiv ze San Franciska (1978) hrál podobně jako ve své nejznámější roli detektivy, jimž při vyšetřování stačí důvtip a notýsek. Naopak v krimi komedii Šťastný Nový rok (1987) ztvárnil zloděje-kasaře.

Umělecké filmy

Svého času byla populární komedie Blízcí příbuzní (1979) od režiséra Arthura Hillera, kde byl Falkovi spoluhráčem Alan rkin. V roce 1987 hrál v dobrodružné komediální fantasy Princezna nevěsta roli dědečka hlavní hrdinky a zároveň vypravěče poněkud střeleného příběhu.

Foto: Aktuálně.cz

Jeho paralelní kariérou byly malé nezávislé umělecké filmy. Dlouho byl spřízněn s režisérem a hercem Johnem Cassavetessem, u nějž hrál v titulech Manželé (1970) a Žena pod vlivem (1974) - a které také spolufinancoval. S Cassavatessem se potkali jako kumpáni ve snímku Mikey and Nicky (1976), jednou pak dokonce jako protivníci v Columbovi.

Zvláštně byl Falk provázán s herečkou Elaine May, která režírovala právě snímek Mikey a Nicky a předtím Falkovi hrála manželku v komedii A co láska (1967).

Falk se objevil také ve slavných snímcích režiséra Wima Wenderse, který mu obsazením chtěl vzdát hold. V Nebi nad Berlínem (1987) ztvárnil sám sebe coby melancholického bloumajícího herce, objevil se i v pokračování slavného filmu Tak daleko, tak blízko z roku 1993. Když nepracoval, trávil čas v ateliéru ve svém domě, kde se věnoval kresbě uhlem. Tak ho také zachytilo Nebe nad Berlínem.

Foto: Aktuálně.cz

Poslední velkou necolumbovskou roli měl v melancholické road movie Podzimní cesta z roku 2005, v níž ztvárnil otce čtyř dospělých dětí, který s jejich pomocí hledá svou ženu, jež ho opustila po více než čtyřiceti letech manželství. Úplně posledním filmem byla komedie American Cowslip z roku 2008, v níž hrál vedlejší roli.

Celá jeho filmografie však poněkud nespravedlivě ustupuje do pozadí při srovnání s poručíkem Columbem, jehož popularita vycházela z více zdrojů. Jednak celý seriál od počátku nabourával tradiční schéma, kdy se zjišťuje, kdo je pachatelem. To se vždy dozvíme na počátku a na Columbovi pak je dokázat vrahovi jeho vinu.

Plebejský hrdina

Tvůrce postavy roztržitého a zdánlivě přihlouplého detektiva William Link tvrdil, že se inspiroval Porfirijem Petrovičem z Dostojevského Zločinu a trestu, Otcem Brownem od spisovatele Gilberta K. Chestertona a konečně také inspektorem Fichetem z francouzského thrilleru Les Diaboliques (Ďábelské ženy) z roku 1955.

Columbo je svou náturou rovněž opakem všem aristokraticky vyhlížejících a chovajících se detektivů typu Sherlocka Holmese nebo Hercula Poirota. Působí jako obyčejný muž z lidu - a právě tato jeho charakteristika ho stavěla do jistého „třídního boje" s vrahy, kteří pocházejí vždy z dobře situovaného společenského prostředí.

Foto: Aktuálně.cz

Columbo symbolicky naplňoval vzpouru plebejců proti aristokratům nového typu, aniž se přitom dopouštěl fyzického násilí nebo vulgarity. Jako Sokrates, který se před prohnanými sofisty činí hloupým, nechával detektiv své protivníky postupně dělat chyby v argumentaci.

Proslulým se stal jeho rétorický obrat „just one more thing" (ještě jednu maličkost...). S ním se vždy obrátí na podezřelého při odchodu ze scény a další šťouravou otázkou zpovídaného dovádí k šílenství. Jak stoupala popularita seriálu, začali se navíc v rolích padouchů objevovat zámé tváře jako Johnny Cash, Leslie Nielsen, Leonard Nimoy, William Shatner, Martin Landau, Robert Vaughn, George Hamilton či Jeff Goldblum.

Publikum rovněž spřádalo spekulace, zda existuje paní Columbová, na niž se detektiv pořád odkazuje, nebo jde pouze o pomůcku v konverzaci.  Na základě těchto spekulací dokonce televize vyrobila seriál o paní Columbové a v jedné epizodě také nechá poručíka vyšetřovat její údajné zavraždění.

V českém prostředí máme inspektora Columba (občas nesprávně uváděného jako Colombo) spojeného s dabingem Petra Haničince a později Dalimila Klapky. Z originálu je zřejmé, jak se oba snaží napodobit svůj velký vzor - jistý rozměr jeho typicky americké lidovosti ale zachytit nedokázali.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy