V Sokolově nastupuje normalizace

Irena Hejdová Irena Hejdová
13. 10. 2006 16:30
Sokolov - V rámci Sokolovského filmového semináře zažije hornické město o tomto víkendu návrat starých časů.

Otrlí diváci se už od pátku 13. října mohou těšit třeba na Revue na zakázku, kterou v roce 1982 natočil Zdeněk Podskalský. Jde o československo-kazašskou koprodukci o cestě našich umělců kamsi do Sovětského svazu. Helena Vondráčková nejen za účast v tomhle filmu dostala titul zasloužilá umělkyně, objeví se tu ale i Karel Černoch, Kaiser s Lábusem či Pavel Trávníček.

Dále bude uveden film Vojtěcha Trapla Tobě hrana zvonit nebude či Vorlíčkovo Bouřlivé víno. V předpremiéře bude v Sokolově k vidění i německý snímek Životy těch druhých o agentech Stasi, ale i televizní programy: seriály, výukové pořady armádního typu, televizní zpravodajství či Televizní klubu mladých.

Životy těch druhých
Životy těch druhých | Foto: Aktuálně.cz

"Rádi bychom otevřeli širší mezioborovou diskuzi o době, která se vyznačovala mimořádným tlakem státního aparátu na kinematografii a také na televizní vysílání," říkají organizátoři. V diskuzích by tak mělo dojít na otázky, jaká byla česká normalizační estetika, proč s normalizační kinematografií umělci vůbec spolupracovali a jaký vliv má tehdejší kinematografie na tu současnou.

Symbolické je, že se seminář koná právě v Sokolově. "Hornické město" v sedmdesátých a osmdesátých letech prodělalo radikální architektonickou proměnu.

"Normalizační období máme snahu vnímat velmi shovívavě. Český film té doby je neustále reprizován, nad seriály se sice dřív vedla jakási historická diskuse, ale dnes běží na komerčních televizních kanálech bez jakýchkoliv souvislostí. Chtěli bychom zjistit, proč tomu tak je," dodávají organizátoři.

Karel Hvížďala
Karel Hvížďala | Foto: Aktuálně.cz

Přednášet a diskutovat přijedou novinář Karel Hvížďala, vedoucí katedry filmové vědy na Univerzitě Palackého v Olomouci Luboš Ptáček, vedoucí katedry filmových studií na FF UK v Praze filmový historik Ivan Klimeš, historik z Ústavy soudobých dějin AV ČR Petr Bednařík či režisérka Drahomíra Vihanová.

Seminář bude doplněn o hudební doprovodný program, komentované projekce pro místní střední školy i výstavu dobových fotografií. V neděli pak bude za účasti autorů představena současná česká experimentální tvorba.

Sokolovský seminář proběhne už pošesté coby součást výuky pro studenty kateder filmových studií a estetiky na Filozofické fakultě UK. Vstup je na všechny projekce zdarma i pro veřejnost.

Zajištěno je i ubytování zdarma ve vlastních spacácích v tělocvičně; jedna noc na ubytovně stojí 150 korun.

Více o 6. sokolovském filmovém semináři na jeho internetových stránkách ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy