Třeboň převálcovala komiksová Persepolis

Irena Hejdová Irena Hejdová
13. 5. 2008 12:00
Animovaný festival udělil celkem třináct cen.

Praha - Adaptaci komiksu Marjane Satrapi o trudném dospívání mezi Iránem a Rakouskem ocenili nejvyšší cenou na festivalu animovaných filmů v Třeboni.

Persepolis vyhrála soutěž celovečerních filmů i Grand Prix festivalu. "Strohé výtvarné pojetí a osobní příběh ze skutečného života dokáže diváka hluboce zasáhnout," zdůvodnila rozhodnutí porota.

Festival animovaných filmů v Třeboni skončil v pondělí večer. Lázeňské městečko zalité jarním sluncem hostilo 633 filmů. Celkem se sem akreditovalo přibližně dva tisíce návštěvníků; z toho 369 filmových profesionálů. Projekce si užilo 35 tisíc diváků.

Pro festival komise vybraly 287 filmů. Ohlasy všech porotců hovoří o tom, že úroveň letošní soutěže byla opravdu vysoká.

"Byl jsem ve společnosti moudrých mužů. A také dobrých filmů, což někdy činilo rozhodování jednodušší, ale někdy naopak těžší, protože bylo těch dobrých filmů příliš," říká o svém působení v porotě a o soutěžních filmech Rony Oren. 

Porota udělila třináct cen. Za Česko v ní zasedl animátor Břetislav Pojar. Cenu za velmi krátký film získal britský snímek John a Karen, v němž se setkává polární medvěd s tučnačkou. Zvláštní uznání mají izraelské Pískoviště a maďarský KJFG No. 5.

Cena za krátký film připadla japonskému režisérovi Koji Yamamurovi za snímek Franz Kafka: Venkovský lékař a zvláštní uznání ruskému filmu Zajíc-sluha.

V televizní oblasti vyhrál ruský snímek Příběhy starého klavíru: Ludwig van Beethoven, cenu za nejlepší videoklip, reklamu či znělku má německá reklama Stínohra a cenu za internetovou animaci Jaromír Plachý za Hroudu, která si odnesla i cenu diváků

Nejlepším studentským filmem festivalu studentská porota vyhlásila francouzsékho Muže s kuřecí hlavou, zvláštní uznání získal slovinský film Nemocen láskou. Cenu za nejlepší školní kolekci získala francouzská La Poudriére.

Na slavnostním zakončení byly vyhlášeny i výsledky Mezinárodní soutěže filmů pro děti, kde zvítězil britský film Když klub mládeže potká neštěstí.

Stínohra - reklama na VW

Video: youtube.com

Na Anifestu letos oslavili narozeniny dvě významné osobnosti české animované tvorby - Vladimír Jiránek a Václav Bedřich.

Jiránek se v Třeboni dočkal i výstavy, Bedřichovy devadesátiny festival oslavil promítáním filmů, které vznikly pod jeho režijním vedením.

V rámci nového Pitching Zone se na festivalu představily i připravované animované filmy, mimo jiné snímek Jana Švankmajera.

Hudební program nabídl koncert Tap Tap, Tata Bojs a The Prostitutes, divadelní zábavu pro děti i jejich rodiče připravily Buchty a loutky.

 

Právě se děje

Další zprávy