Terry Gilliam se ještě jednou vrátí k Donu Quijotovi

Kamil Fila Kamil Fila
3. 6. 2009 9:00
Johnny Depp se propadne do středověku k větrným mlýnům
Foto: archiv

Londýn, Madrid - Režisér Terry Gilliam se rozhodl, že stejně jako Don Quijote ještě jednou bude bojovat s větrnými mlýny - a pokusí se natočit filmu o rytíři smutné postavy, který musel v roce 2001 přerušit.

Natáčení skončilo tehdy už po týdnu kvůli špatně zajištěnému rozpočtu, záplavám a dvojité kýle sedmdesátiletého herce Jeana Rocheforta. Pojišťovna musela zaplatit 15 milionů dolarů za způsobené škody; ovšem tím se zároveň stala vlastníkem natáčecích práv.

Terry Gilliam a Jean Rochefort při prvním natáčení
Terry Gilliam a Jean Rochefort při prvním natáčení | Foto: archiv

Film s předběžně kalkulovaným, ale nikdy plně nesehnaným rozpočtem 50 milionů dolarů se od té doby nerozběhl. Zato o peripetiích vzniku byl v roce 2002 natočen i dokument Ztracen v La Mancha.

Režiséři Louis Pepe a Keith Fulton se marně pokoušeli povzbudit investory, aby přivedli zpět k životu příběh muže ze současnosti, který se propadne časovým tunelem do středověku a stane se sluhou známého poblázněného rytíře.

Gilliam už na sklonku minulého roku prohlásil, že práva získal od pojišťovny zpět a natáčení v zásadě nebrání nic jiného než souhlas Johnnyho Deppa, jehož postava hraje důležitější part než Don Quijote.

Johnny Depp
Johnny Depp | Foto: Falcon

Původně plánoval natáčení už letos; nyní plány trochu posunul, ale zároveň konkretizoval. „Natočím to ve Španělsku," sdělil v rozhovoru pro list El País. "Točit se bude příští rok na jaře a teď v červnu už budu v Madridu dělat přípravné práce," dodal.  

Čtěte více:
Potvrzeno: Ledgera v posledním filmu nahradí tři hvězdy
Ledger už nestihl zachránit dívku ze spárů ďábla
Jak je těžké být Batmanem a snadné být Jokerem

Gilliam, který nejnověji na festivalu v Cannes představil svůj film Imaginarium dr. Parnasse, potvrdil, že v Donu Quijotovi skutečně bude hrát Johnny Depp - Sancho Panzu, Quijotova panoše. "Johnny je hodně vytížený, ale vždycky mi říkal: 'Zavolej a budu tam'," dodal Gilliam.

Bývalý člen britské skupiny Monty Python ale zatím nenašel vhodného představitele titulní role. Smutnou zprávou totiž je, že Rochefort už nebude moci hrát kvůli pokročilé nemoci.

Dosud natočené záběry tudíž budou muset být přetočeny a role přeobsazena. Zatím se mluví nejvíce o bývalém Gilliamově pythonovském kolegovi Michaelu Palinovi.

Johnny Depp
Johnny Depp | Foto: Reuters

Film by měl nabídnout současný pohled na klasický román, nicméně není třeba se bát, že by Gilliam nedokázal vystihnout ducha předlohy. Potíž je momentálně v diáři Johnnyho Deppa, který je vrchovatě zaplněný až do roku 2011.

Po úspěchu Pirátů z Karibiku jej totiž chtěli všichni. Michael Mann ho obsadil do gangsterky Veřejní nepřátelé (ta jde v létě do kin), jeho dvorní režisér Tim Burton do nové verze Alenky v říši divů a Robert Rodriguez do Sin City 3. Spekuluje se navíc o čtvrtém pokračování Pirátů.

Je ovšem možné, že některý z těchto filmů může být posunut - Depp má s Gilliamem nadstandardní vztahy. Jak optimisticky říká Gilliam: "Filmování je pro mě v zásadě záležitost dvou věcí: víry a načasování."

Heath Ledger ve filmu Imaginarium of Dr. Parnassus
Heath Ledger ve filmu Imaginarium of Dr. Parnassus | Foto: Aktuálně.cz

Režisér Gilliam je proslulý smolař, megaloman a kreativní chaotik, jenž si nedává příliš pozor na finanční stránku věci a často vstupuje do sporů s producenty. Herci ho sice milují a po světě má miliony oddaných fanoušků, nicméně u studií si nadaný filmař zadělal na pověst potížisty.

Čtěte více:
Poslední film Heathe Ledgera nemůže najít distributora
Gilliam přivezl posmrtně do Cannes Heathe Ledgera

Takto se mu už "podařilo" předražit svůj snímek Dobrodružství barona Prášila (1988), jenž se stal jedním z největších propadáků všech dob, a rozhádat se s producenty okolo svého mistrovského díla Brazil (1985).

Značné průtahy provázely i předposlední snímek Kletba bratří Grimmů (2005), kde si studio vynutilo mnohé úpravy. Gilliam má jinak na kontě i úspěšné a ceněné filmy jako Zloději času (1981), Král rybář (1991), 12 opic (1995) a Strach a hnus v Las Vegas (1998).

Terry Gilliam v Karlových Varech
Terry Gilliam v Karlových Varech | Foto: IFF KV

Obrovské problémy měl i s posledním dílem The Imaginarium of Dr. Parnassus, v průběhu natáčení zemřel hlavní herec - Heath Ledger. Po chvíli zoufalství nakonec Gilliam přišel s geniálním řešením, že Ledgerovu roli dohrají další tři herci - Johnny Depp, Jude Law a Collin Farell.

Dosavadní reakce na Dr. Parnase jsou ovšem velmi smíšené. Pozitivní recenze se objevily v amerických Variety a britském Total Filmu a na stanici BBC, naopak negativní ohlasy vyšly v domácích Timesech, Guardianu a Independentu; zklamání vyjádřil i americký Hollywood Reporter.

Kritici oceňují výkon Ledgera, ale méně už ostatních herců. Film prý má velké srdce, ale zároveň velké oči a kupodivu nedostojí příliš svému názvu obsahujícím slovo imaginace.

Sestřih dosud natočených scén do filmu Muž, který zabil Dona Quijota

 

Právě se děje

Další zprávy