Spekulace o filmech roku: Ovládnou Hollywood komunisti?

Kamil Fila Kamil Fila
25. 11. 2010 15:23
Média už spekulují o adeptech na sošku za film roku
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Filmová periodika už se v nadcházející oscarové sezóně začínají dohadovat, jaké filmy mají šanci být nominovány na tuto nejznámější (a nejpopulističtější) cenu.

Americká filmová a televizní akademie i pro tento rok nechává rozšířený počet deseti nominací na nejlepší film roku oproti pěti nominacím v naprosté většině jiných kategorií (navíc je bude je vybírat z širší oficiálně vyhlašované patnáctky).

Tato nová strategie má producentům a studiím zajistit, aby se do nominací dostaly také špičkové příklady zábavných žánrů a lidovější filmy, a tím zároveň zvýšit sledovanost přímého oscarového přenosu, kde se objevovaly spíš méně známé snímky.

Tištěné periodikum Hollywood Reporter a internetová stránka Moviefone se v předstihu spolehly na zákulisní informace, dosavadní recenze a vlastní intuici a vygenerovaly nezávisle na sobě sestavy filmů, které podle nich mají největší šance na to dostat se do letošních nominací.

Podívejte se, které filmy zatím tipují média na uchazeče o Oscara v hlavní kategorii:

Jde přitom o relativně shodné seznamy, z jejichž prolnutí vzešlo celkem 18 titulů. Opět se jedná o mix komerčnějších hitů s nezávislými snímky a pak s tzv. quality films - tradičně vystavenými dramaty, která mají poměrně vysoké náklady a stejně vysoké šance u akademiků.

Většina jmenovaných filmů už měla za mořem distribuční premiéru; zbytku - který na tento předpoklad nominace čeká - dopomohly do výběru festivalové ohlasy. Samozřejmě nelze vyloučit, že se ještě objeví černý kůň sezony.

Podle všeho se ale letos nebude konat žádný mediálně atraktivní souboj jako loni v případě 3D velkorozpočtového Avatara a nízkorozpočtového válečného dramatu Smrt číhá všude - favoritů a zároveň absolutních protipólů, které natočili bývalí manželé, James Cameron a Kathryn Bigelow.

Foto: WB

Výběr vůbec vypadá "poklidně" a spíše se tu zhodnocují zásluhy generace filmařů, kteří byli před lety bráni jako zástupci postmoderní kinematografie a nyní se trochu usadili - ať jde o Davida Finchera, bratry Coenovy, Dannyho Boylea, Christophera Nolana nebo Darrena Aronofského.

Žádný z filmů, které zatím média vytipovala, není politický ani se otevřeně nevyjařuje k velkým společenským tématům, jako to loni dělal jeden z (nakonec neúspěšných) favoritů - smutná komedie Lítám v tom Jasona Reitmana o globální finanční krizi s Georgem Clooneym v hlavní roli.

Letos by podobnou funkci mohl plnit třeba snímek Casino Jack o symbolu bushovské éry, lobbistovi Jacku Abramoffovi, který natočil před několika týdny zesnulý režisér George Hickenlooper s Kevinem Spaceym (stejné téma má dokument, který je v již zveřejněné širší nominaci na zlatou sošku).

Jediný potenciální skandál podle všeho hrozí v případě remaku slavného westernu s Johnem Waynem Maršál (True Grit, 1969) - který má v dějinách místo jako "dílo razící tvrdě pravicovou linii americké politiky". Ohledně předělávky, jež bude u nás uvedena pod doslovným překladem Opravdová kuráž a kterou mají na svědomí jako vždy ironičtí bratři Coenové, už část amerického tisku předem šíří poplašné zprávy, že "Hollywood je opět v rukou komunistů" - čímž se lehce vrací duch honů na čarodějnice z 50. let.

Foto: Falcon

Viditelný je vzestup animovaných snímků, které jsou přijímány stále vážněji, nikoli pouze jako zábava pro děti. Mluví se hlavně o dvojici Jak vycvičit draka a Toy Story 3, která se skoro jistě dostane do nominací nejen ve své kategorii, ale i mezi adepty na film roku. Dokonce se spekuluje o tom, že by jeden z nich mohl nejprestižnější sošku poprvé získat.

Spolu se spekulacemi ohledně nejlepších filmů už se pochopitelně mluví i o režisérech a hercích.  Největší šance v první kategorii prý mají Darren Aronofsky za Black Swan, Danny Boyle za 127 Hours, David Fincher za The Social Network, Tom Hooper za The King's Speech a Christopher Nolan za Inception.

Mezi herci jsou největšími favority Colin Firth za řečnický výkon v The King's Speech, James Franco za fyzický výkon v 127 Hours a Javier Bardem za komplexní výkon v Biutiful od Alejandra Gonzalese Iňárittua.

Mezi herečkami působí nejvýrazněji Natalie Portman v Black Swan, hodně se mluví i o Annette Bening v The Kids Are All Right, šanci dostane nepochybně i Lesley Manville za Another Day; mimořádnou pozornost budí výkon mladičké Jennifer Lawrence ve Winter's Bone.

 

Právě se děje

Další zprávy