Sandra a Keanu, paranormální milenci

Irena Hejdová Irena Hejdová
10. 8. 2006 0:00
Recenze - Dům u jezera stojí na třech chatrných pilířích: hrátky s časem, romantika a architektura. Uvnitř: TRAILER

Staronová romantická dvojice - Sandra Bullocková a Keanu Reeves - nastartuje svůj vztah navzdory tomu, že každý žije v jiné časoprostorové dimenzi. Občas to připomene dávný film Duch, jen by to chtělo trochu víc vášně.

Doktorka Kate se ze svého krásného domu u jezera stěhuje do Chicaga. Ve schránce nechá vzkaz nastupujícímu obyvateli, architektu Alexovi. Začnou si tu vzkazy vyměňovat a přitom pochopí, že Kate žije v roce 2006 a Alex o dva roky dřív.

Přesto se prostřednictvím dopisů zamilují. Zjistí, že se už několikrát v minulosti setkali, naplánují si rande, při kterém oba chodí městem, ale každý v jiné době - a pochopitelně touží po setkání tváří v tvář.

Netradiční zápletka je převzata z jihokorejského snímku Il Mare. Je z ní ještě cítit východní smysl pro tajemné a nevysvětlitelné (viz záplava vynikajících asijských hororů) i okouzlení přírodou (tak typické třeba pro jihokorejského mága Kim Ki-duka).

Jenže stejně jako tolik jiných amerických remaků je i Dům u jezera průměrným dílkem. Vznikl jen proto, aby Američané nemuseli číst titulky a ztotožňovat se s asijskými hrdiny. Navzdory tomu, že scénář napsal David Auburn, držitel Pulitzerovy ceny za divadelní hru Důkaz (adaptovanou do stejnojmenného filmu).

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Bullocková se z holky odvedle snaží neúspěšně přehrát do "vážných" rolí, ale tahle poloha jí moc nesedí. Keenu Reeves sice vypadá pořád dobře, ale ani jemu až meditativně pomalý film nesvědčí.

Není divu, že dohromady působí poněkud chladně - ostatně vzdálenost mezi nimi je obrovská. Snad jen se vzpomínkou na jejich poslední společné angažmá v thrilleru Nebezpečná rychlost jim můžeme nedostatek vášně odpustit.

Navíc to vážně nemají lehké, nebezpečná rychlost to věru není. Namísto vláčnosti je tempo mnohdy spíš ubíjející a je těžké se zorientovat, v jaké časově rovině se zrovna kdo nachází. K tomu pod obrazem pořád znějí úryvky z dopisů, někde se stojí a  hledí na jezero...

Dům u jezera - Kate u schránky
Dům u jezera - Kate u schránky | Foto: Warner

Poněkud nejasná zůstává i role architektury. Dvojice se setká kvůli osudovému (a krásnému) domu, který nad klidnou hladinou vypadá impozantně. Alex se živí rychlým spotřebním stavěním, což mu vyčítá jeho otec, slavný architekt v tradičně nadstandardním podání Christophera Plummera.

V nejromantičtější scéně jde Kate podle dopisu s Alexovými instrukcemi Chicagem a kochá se starými i moderními budovami. A v nejnudnější scéně otec s Alexem diskutují o světle v architektuře.

Všechno působí trochu jako naschvál a nakonec uděláte chybu, že se začnete ptát proč - což je definitivní konec i těch zbytků romantiky.

Dům u jezera - Alex v domě
Dům u jezera - Alex v domě | Foto: Warner

Proč tolik architektury? Proč si Kate nepamatuje na setkání s Alexem? Proč on odpovědi také vkládá do své schránky? A hlavně: proč by se schránka vedle domu měla najednou stát mystickou spojnicí mezi roky 2004 a 2006?

Hrdinové to neřeší, ani vám se odpovědí nedostane. Ovšem jeden důvod ke spokojenosti tenhle film přinese. Riziko, že váš partnerský vztah bude mít stejný problém jako Alex a Kate, je opravdu minimální.

Dům u jezera (The Lake House), USA 2006. Sscénář David Auburn na motivy filmu Il Mare, režie Alejandro Agresti, kamera Alar Kivilo, hrají Sandra Bullocková, Keanu Reeves, Christopher Plummer, Dylan Walsh a další. 105 minut, distribuce Warner Bros.

 

Právě se děje

Další zprávy