Nově ho odsoudil Duda. Polská kina před film Hollandové zařadí spot o pohraničnících

ČTK Kultura ČTK, Kultura
21. 9. 2023 18:00
V polských klubových kinech diváci před novým filmem režisérky Agnieszky Hollandové uvidí spot o pohraničnících, který připravilo ministerstvo vnitra. Ve čtvrtek to oznámil jeho náměstek Blažej Pobožy. Snímek Hollandové nazvaný Hranice vypráví o migrační krizi na polsko-běloruské hranici. Přestože získal cenu na benátském festivalu, národní konzervativci vládnoucí v Polsku jej odsuzují.
Agnieszka Hollandová za film Hranice tento měsíc dostala zvláštní cenu poroty na benátském festivalu.
Agnieszka Hollandová za film Hranice tento měsíc dostala zvláštní cenu poroty na benátském festivalu. | Foto: Reuters

Podle portálu gazeta.pl náměstek Pobožy označil film, který ještě neviděl celý, za "ošklivý výsměch očerňující dobrou pověst polského pohraničníka". Podle něj křivdí polským státním institucím i Polákům.

Ministerstvo vnitra proto rozhodlo, že v klubových kinech po celém Polsku bude před snímkem divákům pouštěn klip, jenž "ukazuje kontext hybridní války (Běloruska proti Polsku), průběh migrační krize a řešení, která úřady přijaly, aby zajistily bezpečnost Polek a Poláků". Pobožy nedokázal říct, v kolika biografech návštěvníci třicetivteřinový spot od vlády zhlédnou.

"Ještě než ten film kdokoliv viděl, už na něj měl názor. Je to bezpráví a cenzura," reagovala Hollandová pro portál onet.pl o záměru pouštět video hájící pohraničníky.

Podle režisérky by se v žádné demokratické zemi nic takového stát nemělo. "Neočekávala jsem, že zajdou takhle daleko," dodala jedna ze světově nejznámějších polských umělkyň, která již delší dobu kritizuje nesmlouvavý postoj tamní vlády vůči uprchlíkům.

Polská média v této souvislosti spekulují, jak může stát donutit klubová kina, aby klip vysílala. Není vyloučené, že Polský institut filmového umění může odmítnout finančně podpořit Sdružení klubových kin. Zástupci sítí komerčních řetězců včetně multiplexů už dali najevo, že spot promítat nebudou, doplňuje gazeta.pl.

Na výrobě filmu Hranice se podíleli Češi, kromě České televize ho koprodukovala Šárka Cimbalová ze společnosti Marlene Film Production, stříhal jej Pavel Hrdlička a epizodní roli v něm ztvárnil Milan Šteindler. Tento čtvrtek měl předpremiéru v Krakově, oficiálně ho polská kina začnou promítat v pátek. Do těch českých zamíří 19. října.

Více než dvouhodinové černobílé hrané drama se odehrává na polsko-běloruské hranici, odkud se roku 2021 uprchlíci z krizových oblastí snažili dostat do Evropské unie. Polská vláda obviňuje režim běloruského diktátora Alexandra Lukašenka, že tyto lidi využil jako zbraň v hybridní válce proti Polsku a Evropské unii.

Nevládní organizace přinášely svědectví o tom, že polští pohraničníci leckdy zatlačovali migranty zpátky na běloruskou stranu hranice, nebo je odmítli nechat zažádat o azyl. Podle lidskoprávních aktivistů v hraniční zóně přišly o život desítky uprchlíků.

Film v Polsku nedlouho před volbami vzbudil ostrou kritiku ze strany vládnoucích národních konzervativců, ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro jej přirovnal k nacistické propagandě. Ústavní soudkyně a někdejší poslankyně vládnoucí strany Krystyna Pawlowiczová zase obvinila Hollandovou z toho, že její "hloupý, falešný, neodpovědný, odporný pamflet štve Poláky proti jejich obráncům".

Proti snímku se ozvaly též odbory zastupující pohraničníky. Ty připomněly heslo polského odboje z dob druhé světové války "Jenom svině sedí v kině", které mělo Poláky odradit od návštěv kin a sledování nacistických propagandistických filmových týdeníků.

Nejnověji polský konzervativní prezident Andrzej Duda tuto středu konstatoval, že se pohraničníkům nediví, když toto heslo v souvislosti s Hranicí použili. Připustil zároveň, že film neviděl.

Duda není jediný prezident, kterému se snímek nelíbí. Už minulý týden bývalý český prezident Václav Klaus vytknul pořadatelům benátského festivalu, že ocenili Hollandovou za "politicky korektní film" Hranice. "Dříve dával benátský festival ceny za filmy nekorektní. Paní Hollandová je mistr, ne-li velmistr, ve vybírání si politicky korektních témat," uvedl Klaus a dodal, že sám už do kina nechodí. "Film se změnil a já nejsem ochoten se s tím smířit," konstatoval na svém webu.

Video: Trailer z filmu Hranice

Film Hranice uvedou česká kina 19. října. | Video: Bioscop
 

Právě se děje

Další zprávy