Polanski: Zatčení bylo horší než dění po vraždě Sharon

Kultura Kultura
8. 9. 2013 17:54
Roman Polanski dodnes čelí možnému odsouzení kvůli údajnému znásilnění dívky v 70. letech
Roman Polanski na letošním festivalu v Cannes s manželkou Emmanuelle Seigner.
Roman Polanski na letošním festivalu v Cannes s manželkou Emmanuelle Seigner. | Foto: Reuters

Praha - Roman Polanski, který za sebou má oceňované filmy jako Čínská čtvrt (1974) nebo Pianista (2001) prohlásil, že se cítil v roce 2009 při zatčení ve Švýcarsku mnohem více pronásledován než v roce 1977, kdy byl poprvé zatčen kvůli obvinění ze znásilnění.

Ve vzácném interview pro časopis Vanity Fair slavný oscarový režisér řekl, že ho zatčení zasáhlo více než jakýkoliv incident od doby, kdy byla zavražděna jeho žena Sharon Tate v roce 1969 a vypukl velký mediální rozruch.

Foto: Reuters

Polanskému se podařilo odvrátit vydání do USA, poté co byl ve Švýcarsku zatčen, když zrovna pobýval na filmovém festivalu v Curychu. Strávil dva měsíce ve švýcarském vězení, poté měsíce v domácím vězení ve své horské chatě v lyžařské resortu Gstaad, než mu úřady řekly, že ho nevydají.

Režisérovo zatčení v roce 1977 bylo jednou z největších událostí tehdejší doby. Byl totiž obžalován z toho, že 13leté Samantě Geimerové nabízel šampaňské a drogy během modelingového focení v domě jeho přítele Jacka Nicholsona. Poté měl dívku údajně znásilnit. Polanski byl původně obžalován z šesti zločinů, ale později podepsal dohodu, která ho uznávala vinným pouze ze styku s nezletilou osobou. 

Polanski strávil 42 dní ve vězení, ale i po propuštění mu hrozil mnohaletý trest, rozhodl se proto uprchnout do jiné země. V roce 1978 odletěl do Francie, jejíž občanství mohl využít. Francie má právo odmítnout vydat své občany do USA, což se také stalo, když Spojené státy o Polanského požádaly.

Čtěte také
Cannes 2013: Polanski vede sexistický boj v náznacích

Polanski v Curychu převzal cenu za celoživotní dílo

Nové svědectví proti Polanskému: Bylo mi 16, zneužil mě

"Byl to obrovský šok, když jsem se dozvěděl, že ještě není po všem, a to mě pustili z vězení. Volný! S rancem pod paží, právníci čekají venku, stojíte tam a v hlavě vám zní, že už je po všem a najednou si to soudce rozmyslel," říká Polanski. "Musel sem se vrátit a nikdo nevěděl na jak dlouho. Tím jsem prostě nechtěl projít," dodává filmař.

Osmdesátiletý režisér odmítá náznaky, že by žil v Evropě jako uprchlík. Řekl, že se volně pohyboval mezi domovy a projekty ve Španělsku, Německu, Itálii, Švýcarsku a Tunisku.

Polský institut a Francouzské velvyslanectví uvedou od 5. do 12. října retrospektivu Polanského filmů a zároveň vystaví výběr z plakátů jeho nejslavnějších filmů z celého světa. Filmy se budou promítat v pražských kinech Ponrepo a Kino 35.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy