O Oscary se utká James Cameron s exmanželkou

Kamil Fila Kamil Fila
2. 2. 2010 22:15
Avatar a Hurt Locker mají devět nominací
Foto: Bontonfilm

Los Angeles - Pomyslný souboj o Oscary bude letos pikantnější o to, že nejvyšší počet nominací mají snímky, za nimiž stojí exmanželský pár. Devět nominací má 3D sci-fi Avatar Jamese Camerona a válečné drama z Iráku The Hurt Locker (Smrt čeká všude), které natočila Kathryn Bigelow.

Oba se utkají o zlaté sošky i v nejprestižnějších kategoriích nejlepší snímek a nejlepší režisér. Zároveň jde o symbolický souboj dvou typů filmů.

Drahého blockbusteru odehrávajícího se na jiné planetě, na nějž publikum chodí, aby částečně zapomenulo na reálný život, případně mělo postoj k ekologickým problémům a válečným konfliktům filtrováno přes fantazii - a proti němu stojí nízkorozpočtový realistický snímek, který naopak upomíná na podobu válku bez jakýchkoli příkras.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Recenze: Lítám v tom systému jako vy, říká Clooney
Herecký cech vyhlásil filmem roku Hanebný pancharty
Zlatý glóbus za nejlepší drama i režii získal Avatar
Umělecké ceny pro Avatara? Návrat do 30., 50. a 70. let
Recenze: Sci-fi District 9 přešlapuje okolo rasismu
Český Protektor cizojazyčného Oscara nezíská


Dlužno ovšem podotknout, že Kathryn Bigelow svému bývalému muži vděčí za silnou podporu ve filmařské kariéře a jeden na druhého během let nešetří slova uznání. Sám Cameron nyní tvrdí, že ceny si více zaslouží jeho bývalá žena, na jejímž novém filmu by prý nezměnil ani jedno políčko. Zato ona mu prý k Avatarovi řekla svou upřímnou kritiku.

Foto: Aktuálně.cz

Bigelow je přitom pouze čtvrtou ženou, která byla nominována na režijního Oscara - po Lině Wertmuller (za Pasqualiho Sedmikrásku, 1975), Jane Campion (za Piano, 1993) a Sophii Coppole (za Ztraceno v překladu, 2003).

Podpora od kolegů

Bigelow známá tvorbou velmi drsných akčních filmů (Near Dark, Modrá ocel, Bod zlomu, Zvláštní dny) má ovšem velkou podporu od členů režisérského cechu, který ji o víkendu udělil svou výroční cenu a dal jí přednost před Cameronem, jenž předtím překvapivě triumfoval na Zlatých glóbech.

Jeho novinka sice porazila předchozí autorův Titanic a stala se místo něj nominálně nejvýdělečnějším filmem historie, ale na jeho jedenáct Oscarů nedosáhne. Odpůrce ještě u devíti nominací pro Avatara (film, režie, výprava-umělecké návrhy, kamera, střih, hudba, střih zvuku, mix zvuku, vizuální efekty) potěší, že žádná není za scénář a herecké výkony. Naopak bouři nevole zřejmě vzbudí nominace za hudbu, ve které James Horner jen slabě variuje motivy z Titanicu.

Foto: Aktuálně.cz

The Hurt Locker bude s Avatarem soupeřit v mnoha kategoriích, oproti němu má i nominaci za nejlepší mužský herecký výkon.

82. ročník předávání Oscarů se uskuteční 7. března. Na tradičním místě v Kodak Theatre ho budou moderovat Steve Martin a Alec Baldwin.

Už předem je jasné, že letošní ročník bude přelomový, i když nevyhraje Avatar. Místo dosavadní pětice oscarová akademie nově vyhlásila deset nominovaných v kategorii nejlepší film, aby se do výběru dostaly kromě menšinových dramat i masovější snímky, které zvýší sledovanost a do kterých také producenti investují většinu peněz.

Objevili se Coenovi

Tuto polaritu odráží i desítka nominovaných na sošku v hlavní kategorii: je v ní Avatar, Smrt čeká všude, akční sci-fi District 9, Tarantinovi Hanebný pancharti, drama The Blind Side, absurdní komedie A Serious Man bratří Coenových, krizová komedie Lítám v tom (Up in the Air), konverzační drama An Education, sociální harlemské drama Precious a animovaný pixarovský film Vzhůru do oblak (Up).

Foto: Disney

Složení desítky - která se objevuje poprvé od roku 1943 - není příliš překvapivé, nechybí v žádný z větších favoritů. K nim zpočátku patřila hlavně komedie Jasona Reitmana Lítám v tom s Georgem Clooneym, později ji začalo dotahovat drama Hurt Locker - a nakonec se připojil Avatar, který nečekaně získal Glóby za nejlepší drama a režii.

Nečekaný je v nominacích - které vyhlásila herečka Anne Hathawayová a šéf akademie Tom Sherak - snímek bratrů Coenových A Serious Man (nejlepší film a původní scénář), o němž zatím nebylo příliš slyšet. Podobný případ je válečné drama The Messenger, které má nominace za původní scénář a herce ve vedlejší roli (Woody Harrelson).

Pixar se hlásí o slovo

Při rozšíření kategorie Nejlepší film na deset titulů se nicméně očekával větší populismus a žánrové úkroky. Dopředu se mluvilo hlavně o novém Star Treku a komedii Pařba ve Vegas - oba snímky byly uváděny právě jako příklad filmů, na které v pětici nezbývalo místo.

Foto: Aktuálně.cz

Star Trek má nakonec nominace jen za masky, střih zvuku, mix zvuku a speciální efekty, což jsou kategorie, které téměř stoprocentně shrábne Avatar. Z velkých hitů se k nominacím dostal i Sherlock Holmes - velmi zaslouženě za hudbu Hanse Zimmera a potom za výpravu.

Po Avataru a Smrt čeká všude následují s osmi nominacemi Tarantinovi Hanebný pancharti; i na ty by asi v hlavní kategorii nezbylo místo při tradičním počtu nominací. Úspěch se ale dá předpokládat hlavně s vedlejší rolí Christophera Waltze, který plátnu dominuje, jako by šlo o roli hlavní; velké šance má i Tarantinův důmyslný původní scénář.

Šest nominací má harlemské drama Precious, na které poprvé upozornil loňský festival Sundance, a hořká komedie Lítám v tom s Georgem Clooneym, jehož neminula herecká nominace. Jména jeho soupeřů nejsou velkým překvapením, stejně jako seznam nominovaných hereček. Vzrůstající ambice animovaných snímků potvrzuje pět nominací pro pixarovský film Vzhůru do oblak.

Foto: Reuters

Česko se letos o Oscara ucházet nebude. Protektor, kterého vyslala Česká filmová a televizní akademie bojovat o sošku za cizojazyčný film, se nedostal už do širší devítičlenné nominace. Ve finální pětce jsou nakonec předpokládaní favorité známí ze světových festivalů.

Hlavním favoritem je rakouská Bílá stuha Michaela Hanekeho, jež má dokonce nominaci i za svou černobílou kameru. Chybět nemůže ani letošní hlavní rival Bílé stuhy - francouzský Prorok od Jacquese Audiarda; překvapením je snad přítomnost argentinského snímku Mléko strachu - jenž klade velké divácké nároky svým minimalistickým stylem.

Rozhodne až podnikový večírek

Zklamáním musí být letošní nominace pro výpravný muzikál Nine, v němž hraje plejáda ženských hvězd, hlavní mužskou roli Daniel Day-Lewis a příběh je volně inspirován Felliniho Osm a půl. Režisér muzikálu Chicago Rob Marshall asi čekal víc než nominace za výpravu, kostýmy a jednu herečku - Penelope Cruz.

Foto: Aktuálně.cz

Letošní nominační list tak nakonec zachovává mezi velkými a malými filmy kýženou rovnováhu. Přenos bude díky Avatarovi mít jistě velkou sledovanost a díky tomu se pak dostane pozornosti i komorním snímkům typu Poslední stanice (o sklonku života L. N. Tolstého), A Single Man (s Colinem Firthem) či Crazy Heart (s nominovanými Jefferm Bridgesem a Maggie Gylenhaal).

Teprve březnové vyhlášení ale ukáže, nakolik chce Hollywood na svém „podnikovém večírku" oceňovat zasloužilé zaměstnance, kteří posouvají kinematografii dále technologicky (Avatar), nebo ty, již umožňují tvůrcům vyjadřovat se k osobním věcem a rozvíjet spíše než nové fyzikální rozměry jemnost ve sdělování myšlenek a pocitů.

 

Nominace ve vybraných kategoriích

Nejlepší film:
Avatar
The Blind Side
District 9
An Education
Smrt čeká všude
Hanebný pancharti
Precious: Based on the Novel 'Push' by Sapphire
A Serious Man
Vzhůru do oblak
Lítám v tom

Režie:
Avatar (James Cameron)
Smrt čeká všude (Kathryn Bigelow)
Hanebný pancharti (Quentin Tarantino)
Prrecious: Based on the Novel 'Push' by Sapphire (Lee Daniels)
Lítám v tom (Jason Reitman)

Herec v hlavní roli:
Jeff Bridges (Crazy Heart)
George Clooney (Lítám v tom)
Colin Firth (A Single Man)
Morgan Freeman (Invictus)
Jeremy Renner (Smrt čeká všude)

Herečka v hlavní roli:
Sandra Bullock (The Blind Side)
Heelen Mirren (The Last Station)
Carey Mulligan (An Education)
Gabourey Sidibe (Precious)
Meryl Streep (Julie & Julia)

Herec ve vedlejší roli:
Matt Damon (Invictus)
Woody Harrelson (The Messenger)
Christopher Plummer (The Last Station)
Stanley Tucci (Pevné pouto - The Lovely Bones)
Christoph Waltz (Hanebný pancharti)

Herečka ve vedlejší roli:
Penélope Cruz (Nine)
Vera Farmiga (Lítám v tom)
Maggie Gyllenhaal (Crazy Heart)
Anna Kendrick (Lítám v tom)
Mo'Nique (Precious)

Neanglicky mluvený film:
Ajami (Izrael)
El Secreto de Sus Ojos (Argentina)
Mléko strachu  (Peru)
Prorok  (Francie)
Bílá stuha (Německo)

Animovaný film:
Koralína
Fantastic Mr. Fox
Princezna  a žabák
The Secret of Kells
Vzhůru do oblak

Původní scénář:
Smrt čeká všude
Hanebný pancharti
The Messenger
A Serious Man
Vzhůru do oblak

Adaptovaný scénář:
District 9
An Education
In the Loop
Precious
Lítám v tom

Hudba:
Avatar
Fantastic Mr. Fox
Smrt čeká všude
Sherlock Holmes
Vzhůru do oblak

Píseň:
Almost There, Princezna a žabák 
Down in New Orleans, Princezna a žabák
Loin de Paname, Paris 36
Take It All, Nine
The Weary Kind, Crazy Heart

Kompletní seznam najdete na stránkách akademie zde

 

Právě se děje

Další zprávy