Na sklonku roku ovládnou plátna Bond a Australani

Kamil Fila Kamil Fila
28. 8. 2008 21:09
Co nabídne Hollywood díl druhý
Daniel Craig alias agent 007 v nové bondovce Quantum of Solace
Daniel Craig alias agent 007 v nové bondovce Quantum of Solace | Foto: Falcon a.s.

Praha - Poslední měsíce v roce nebude Hollywood přinášet veselé filmy. S podzimní pošmournou atmosférou vstoupí do kin díla, která často odporují představě o komerční továrně na zábavu.

Zbrojí se totiž už na Oscary, kde se oceňují spíše dramatické snímky.

Největším komerčním filmem konce roku bude určitě nový, dvaadvacátý James Bond s podtitulem Quantum of Solace (Špetka útěchy).

Velikost je zaručena čtvrtmiliardovým rozpočtem, styl bude navazovat na předchozí drsně a poměrně realisticky pojaté Casino Royale (více zde).

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Seznam všech velkých amerických premiér do konce roku
Září a říjen: Filmový podzim bude patřit Bushovi a Vinu Dieselovi

Bond (Daniel Craig) pokračuje v cestě pomsty za svou zabitou lásku Vesper Lynd. Střetne se přitom s teroristy, kteří ohrožují světové zásoby vody. Z dalších alespoň potenciálně nepominutelných snímků vybíráme. 

 

Australia (Austrálie)

Foto: Aktuálně.cz

Přestože zatím natočil jenom tři filmy (Tanec v srdci, Romeo + Julie, Moulin Rouge), je považován za "klasika postmoderny". Baz Luhrmann otálel s novým snímkem celých sedm let. Jeho cílem není nic menšího než nový Jih proti Severu (1939) - ale samozřejmě v australské verzi. Film byl natočen v Austrálii za 120 milionů dolarů (amerických) s těmi největšími australskými hvězdami, které se uplatnily v Hollywoodu.

Samozřejmostí je obsazení Nicole Kidmanové do hlavní ženské role, o hlavní mužskou roli se svedl castingový souboj mezi Russellem Crowem a Hughem Jackmanem, přičemž nakonec vyhrál druhý. V dalších rolích vystoupí David Wenham (Faramir z Pána prstenů, 300: Bitva u Thermopyl) a veterán Bryan Brown.

Děj se odehrává během druhé světové války v severní Austrálii, kam se přestěhuje anglická šlechtična pěstovat dobytek. Při hnání dvoutisícihlavého stáda napříč kontinentem vzniká mezi aristokratkou a "ušlechtilým" honákem citové pouto. Z dálky i blízka však na ně doléhá zuřící válka. Dosavadní ukázky hýří barvotiskovou obrazností připomínající staré technicolorové filmy. Doufejme, že hra s melodramatickým kýčem bude opět tak vyvážená, jako byla u předchozích Luhrmannových filmů. Premiéra 14. listopadu 2008.

 

The Road (Cesta)

Foto: Aktuálně.cz

Adaptace dalšího oceňovaného románu Cormaca Mcarthyho (mj. oscarová Tahle země není pro starý od bratří Coenů) o muži a jeho synovi, kteří putují napříč Amerikou poté, co při globální katastrofě zemře většina lidstva. Režie se ujal John Hillcoat, autor videoklipů pro australské hudebníky INXS a Nicka Cavea. Ten mu dodal scénář, se kterým pak před třemi lety debutoval netradičním, krvavým, filozofickým westernem The Proposition.
Hlavní roli získal mimořádně tvárný Viggo Mortensen, který se svými posledními filmy s Davidem Cronenbergem (Dějiny násilí, Východní přísliby) pomalu zbavuje image kladného Aragorna z Pána prstenů. Jeho syna hraje dvanáctiletý začátečník Kodi Smit-McPhee. Vzhledem k malé zalidněnosti Země po katastrofě překvapí vysoká koncentrace hvězd, v dalších rolích Charlize Theronová, Guy Pearce či Robert Duvall.

Látka je přitom obtížně zpracovatelná a její syrovost se vzpírá "zhollywoodizování". Na veřejnost bylo dosud vypuštěno jenom několik fotografií, nicméně unikl i scénář. Na stránce quietearth.us je dostupná jeho recenze a úryvky z něj. Autor tvrdí, že ve filmu bude "vše z knihy", že scénář je možná ještě intenzivnější než kniha a ptá se: "Je svět připraven na tak temný film"? Za 20 milionů dolarů by tedy mohlo být hodně postapokalyptické depresivní muziky. Premiéra 14. listopadu v New Yorku, po celých Spojených státech 26. listopadu.

 

The Day The Earth Stood Still (Den, kdy se zastavila Země)

Foto: Aktuálně.cz

V roce 1951 slavila ohromný úspěch sci-fi Roberta Wise o mimozemšťanovi jménem Klatuu, který přistane na Zemi společně se svým obřím robotem, aby lidstvu zvěstoval, že má ukončit všechny války, nebo bude planeta zničena v zájmu neohrožování ostatních civilizací ve vesmíru. Nynější remake, v němž mimozemšťana hraje mramorově neproniknutelný Keanu Reeves, přenese protiválečný akcent na ekologickou notu a jeho poselství nebude tak přímočaré, jak si mohli dovolit filmaři v 50. letech.

Posílena bude i hlavní ženská role doktorky Helen, jíž hraje Jennifer Connellyová (Requiem za sen, Čistá duše, Hulk, Krvavý diamant). Jednoho z vědců (snad neironicky) ztvárnil ex-Monty Python John Cleese. Okolo projektu panuje několik neznámých. Zatím nebyl zveřejněn rozpočet, a tudíž není ani známa investice do výpravy a triků. Rovněž se neví, co čekat od režiséra Scotta Derricsona, který zatím psal různé béčkové scénáře a režíroval pouze pátý díl hororové série Hellaiser z roku 2000, jenž šel pro jistotu rovnou na video, a vymítačský historický horor V moci ďábla (2005).

Děj remaku je zasazen do současnosti a vybaven trochu jiným podtextem, než měl originál v době studené války, nicméně vzhled potenciálně ničivého robota Gorta zůstává zachován. Naproti tomu slavná hláška "Klaatu barada nikto", jež se stala součástí popkulturního dědictví, v novém snímku nezazní. Plakáty a trailery již nyní velikášsky hlásají: Země se zastaví 12. prosince 2008.

 

The Curious Case of Benjamin Buton
(Podivuhodný příběh Benjamina Buttona)

Foto: Aktuálně.cz

David Fincher loni oslnil precizně vypiplaným thrillerem Zodiac, letos po dlouhé době předchozích příprav natočil originální příběh muže, který stárne pozpátku, což mu činí problémy v lásce.

Benjamin Button po dosažení padesáti let začne najednou mládnout, což ho těší jen do doby, než se zamiluje do třicetileté Causy (Cate Blanchettová). Scenář napsal podle povídky Francise Scott Fitzgerralda z roku 1922 Eric Roth, který se proslavil podobně nezvyklým fiktivním životopisným filmem Forrest Gump, za nějž také získal Oscara.

Benjamina ztělesnil Fincherův oblíbenec, Brad Pitt, který se poslední léta snaží hlavně nevypadat ve filmech příliš hezky a vybírá si role, které nějakým způsobem tematizují ošklivost, stáří nebo pozici mediálního idolu. Na cestě za nevytouženým mládím potká Pitt ve stále nových maskách (jednou zestaršující, jednou omlazující) kromě Blanchettové ještě další slavné herečky, Tildu Swintonovou či Julii Ormondovou. Intimně laděné dílko naplněné jistě mnohými filmařskými hrátkami, jimiž je Fincher proslulý, přišlo na 100 milionů dolarů.

 

Revolutionary Road

Foto: Aktuálně.cz

Před jedenácti lety vytvořili jeden z věčných párů filmových dějin. Rose a Jacka v Titaniku Jamese Camerona. Ani jeden z nich tehdy nebyl hvězda a oběma bylo jen něco přes dvacet. Od těch dob se každý vydal jinou cestou. Objektivně je větší kasovní hvězdou DiCaprio, uznávanější herečkou zase Winslettová. Nyní se spolu opět - a víceméně čirou náhodou, aniž by opakovali podobné role - scházejí v retro filmu, který režíruje manžel Winslettové Sam Mendes (Americká krása, Road to Perdition, Mariňák).

Jedná se o příběh mladého středostavovského páru April a Franka Wheelerových, kteří žijí v 50. letech v předměstí Connecticutu se dvěma dětmi a prožívají nudu dobře zajištěné existence. Rozhodnou se tedy přemístit do Francie, kde by rozvíjeli své sny a umělecké nadání. Ovšem tato cesta za svobodou nakonec jejich vztah zničí a uvrhne do nekonečného koloběhu hašteření, žárlivosti a vzájemného obviňování.

Premiéra v limitovaném počtu kopií se odehraje 26. prosince 2008; studio zřejmě chce stihnout ještě formálně premiéru v roce 2008, ale pak filmem působit i v roce 2009, kdy se budou udílet Oscary a film může lépe zůstat v paměti akademiků.

 

Valkyrie

Foto: Aktuálně.cz

V posledních letech nevznikl žádný velký hollywoodský film věnovaný nacismu, a už vůbec ne vyprávěný z perspektivy nacistů. V režii Bryana Singera (Obvyklí podezřelí, X-Men) hraje Tom Cruise německého důstojníka Clause von Stauffenberga, jenž se pokusil spáchat atentát na Hitlera.

Snímek by neměl naplňovat klasickou hollywoodizovaně akční představu o evropských dějinách, ale být historicky velmi přesný. Valkyrie by měla zároveň sloužit jako Cruiseův návrat zpět do pozice hvězdy, jejíž aura v posledních letech utrpěla scientistické šrámy. Zatím ale film provázejí problémy.

Některé z nejdražších davových scén se v laboratoři při vyvolávání zničily, takže původně plánovaný rozpočet 95 milionů dolarů bude o hodně překročen. Němcům se nelíbí, že hrdinu hraje právě scientolog, neboť scientologie je v Německu považována za sektu. Jedenáct komparsistů se navíc zranilo při natáčení kaskadérských scén a nyní požadují od produkce vysoké odškodné. Premiéra byla odložena z původně plánovaného srpna na 26. prosince.

 

Právě se děje

Další zprávy