Na Berlinale míří James Bond i komisař Rex

Kultura Kultura, Red Kul
11. 2. 2010 15:00
Odstartoval jubilejní 60. ročník slavného festivalu
Foto: Reuters

Berlín - "Narozeninový dárek z téměř 400 filmů je upečen. Zapalme 60 svíček," ohlásil před několika dny ředitel Berlinale Dieter Kosslick u červenobílého dortu, že jubilejní 60. ročník je připraven.

Ve čtvrtek ho zahájil nejnovější počin čínského režiséra Wang Quan'ana (Tchuan Jüan - Odděleně spolu), jenž si z německé metropole před třemi lety odvezl hlavní cenu, Zlatého medvěda, za snímek Tchujin sňatek.

I tentokrát se film uchází o prestižní ceny spolu s devatenácti konkurenty v hlavní soutěži. Vítěz bude znám 21. února.

Polanski nedorazí

Foto: Reuters

Výrazné zastoupení má letos na Berlinale právě asijská kinematografie. Přehlídku uzavře japonský snímek O jejím bratru devětasedmdesátiletého Jodži Jamady, objeví se tu poslední film klasika Kojiho Wakamatsua, drama Stonožka o válečném invalidovi, soutěžit zde bude i režisér Čang I-mou - tentokrát s filmem Žena, pistole a krámek s nudlemi, prý parafrází filmu Zbytečná krutost bratří Coenů.

Pořadatelé letos vsadili na mix slavných nebo osvědčených jmen a méně známých, ale nikoli začínajících filmařů. Z té první skupiny bude určitě velká pozornost upřena na nejnovější film Romana Polanského The Ghost Writer, který přijedou uvést Ewan McGregor a Pierce Brosnan.

Foto: Aktuálně.cz

Režisér v domácím vězení ve Švýcarsku stále čeká na případné vydání do Spojených států za sexuální delikt z roku 1978 - což dodává jeho snímku pikantní příchuť nejočekávanějšího snímku. Politický thriller vypráví příběh vysloužilého britského premiéra, jenž dává dohromady paměti s pomocí anonymního pisatele. 

Své nové snímky vezou do berlínské soutěže Michael Winterbottom (The Killer Inside Me) nebo jeden ze zakladatelů Dogmatu 95, dánský režisér Thomas Vinterberg (Submarino).

Svůdnost slávy a propagandy

Rakousko a domácí Německo reprezentuje film Oskara Roehlera Žid Süss - film bez svědomí. Válečné drama, ve kterém hraje "komisař Rex" Tobias Moretti nebo Moritz Bleibtreu, vypráví o svůdnosti slávy.

Hlavním hrdinou je populární herec, který má za manželku Židovku a nechá se Goebelsem "okouzlit" a přesvědčit, aby sehrál hlavní roli v antisemitském filmu Žid Süss. Snímek mu přinese slávu a jeho "procítěný" výkon, kterým se chce zřejmě omluvit a zároveň ukázat, že Židé nejsou zrůdy, pak paradoxně poslouží německé propagandě.

Soupeřem mu bude i snímek Na cestě režisérky Jasmily Zbanicové, která získala Zlatého medvěda před třemi lety za snímek Grbavica o znásilněných bosenských ženách.

Foto: Reuters

Důstojné oslavy zajistí Berlinale například Martin Scorsese, který přijede spolu s Leonardem DiCapriem představit nesoutěžní snímek Prokletý ostrov. Mysteriózně hororové drama, kde dále hrají Mark Ruffalo či Ben Kingsley, se odehrává v roce 1954, kdy dva agenti vyšetřují na ostrově útěk vražedkyně z nápravného zařízení.

Jedním z magnetů by měl být i hraný dokument Exit Through the Gift Shop, filmový debut britského tvůrce graffiti Banksyho. Známý art terorista své dílo popisuje jako "film o muži, který se pokouší natočit film o mně". 

Kromě díla láká Banksy pozornost i skrýváním vlastní identity. "Bude přítomen, ale nikdo jej pochopitelně neuvidí," říká šéf festivalu.

Za Česko Hřebejk, Hádek a Dvojka

Berlinale je po americkém Sundance druhou velkou přehlídkou roku a tradičně otevírá evropskou festivalovou sezonu. Po červeném koberci před filmovým palácem u Postupimského náměstí se i letos projde zástup hvězd, jako jsou Gérard Depardieu, Ben Kingsley nebo Jackie Chan.

Foto: Reuters
 

O tom, kdo si z Berlína odveze Zlatého medvěda, bude rozhodovat porota v čele s německým režisérem Wernerem Herzogem. Členkou jury je mimo jiné herečka Renée Zellwegerová.

V Berlíně nebudou scházet zástupci české kinematografie, i když v hlavní soutěži opět chybí. Mezinárodní premiéru si odbude novinka Jana Hřebejka Kawasakiho růže, v pátek večer zahájí sekci Panorama. 

Prezentaci bude mít i nízkorozpočtové drama Dvojka režiséra Jaroslava Fuita, které má šanci zaujmout svým mezinárodním feelingem. Na filmovém trhu se zájemci budou moci seznámit se snímky Protektor, Lištičky, Nestyda, dokumentem Miloš Forman: Co tě nezabije nebo s pohádkou Peklo s princeznou. Mezi deseti hereckými nadějemi oceňovanými titulem Shooting Star pak bude Kryštof Hádek. 

Berlinale se prezentuje jako festival, jenž si tolik nepotrpí na komerční prezentaci okolo jako například Cannes, ale v hlavní soutěži se tu přitom oproti Cannes objevují méně radikální filmy. Každopádně Berlín spolu s Cannes a Benátkami tvoří trojici nejprestižnějších filmových festivalů.

Trpělivost Jiřího Menzela

Festival byl založen v roce 1951 a desítky let se odehrával v Západním Berlíně. Po znovusjednocení metropole se konal po celém městě, ale jeho hlavní část se nyní soustřeďuje v zábavních komplexech, které vyrostly kolem Postupimského náměstí poblíž někdejší Berlínské zdi.

Braniborská brána, která je symbolem rozdělení i znovusjednocení města, se během festivalu stane také dějištěm promítání zrestaurované původní verze sci-fi Metropolis z roku 1927.

Foto: Aktuálně.cz

U Braniborské brány je od 12. do 15. února k vidění také instalace Christiny Kim s názvem Vorhang auf ? The Curtain! Symbolickou oponu z biografu o velikosti 300 metrů čtverečních vytvoří z recyklovaných filmových a festivalových plakátů nebo obalů DVD.

I plakát letošního Berlinale odkazuje na kulaté jubileum: tvoří ho názvy více než 15 tisíc filmů, které se od prvního ročníku v roce 1951 v jeho rámci uváděly. "S trochou trpělivosti tam každý najde svůj oblíbený film," dodal ředitel Kosslick.

Je mezi nimi je i snímek Věry Chytilové Dědictví aneb Kurvahošigutntag nebo Skřivánci na niti Jiřího Menzela. Trezorový film z roku 1969 se v Berlíně promítal v roce 1990 a získal Zlatého medvěda. Pokud se ovšem bude režisér skutečně hledat, najde "upravený" název Skřivánci na nítích.

 

Právě se děje

Další zprávy