Max Payne si vystřílel první místo před Georgem Bushem

20. 10. 2008 13:35
Adaptace počítačové hry vládla americkým kinům
Max Payne: koláž z originální hry s hlavou herce Marka Wahlberga
Max Payne: koláž z originální hry s hlavou herce Marka Wahlberga | Foto: archiv

Los Angeles - Výdělky herního průmyslu momentálně převyšují výdělky filmového. Zdálo by se, že adaptace počítačových her musí být zaručenými trháky. Ve skutečnosti existuje jediný opravdu úspěšný případ - první Tomb Raider, který v USA utržil 130 milionů. A další po něm je až Resident Evil s pouhými 50 miliony.

V uplynulém víkendu vyhrál v amerických kinech s 18 milionovými tržbami snímek Max Payne, který vznikl podle několikadílné 3D akční hry. Ta proslula mezi hráči tím, že v ní bylo možné matrixovsky „zpomalovat čas" a vychutnat si akrobatické pohyby při střelbě obouruč.

Filmový Max Payne stál 35 milionů a tvůrci se předem holedbali, tím, že půjde o revoluci v akčním žánru. Režisér John Moore je původem Ir, který v Hollywoodu natáčí patriotistické a patetické filmy jako Za nepřátelskou linií nebo Let Fénixe.

Max Payne - film
Max Payne - film | Foto: archiv

Po nepovedeném remaku hororu Přichází satan si vzal na starosti Maxe Paynea a soudě podle ohlasů oslnil pouze chlapce mladší 18 let.  Ti dávají na IMDb často nejvyšší možné bodové ohodnocení, naopak ženy a dívky všech věkových kategorií film nesnášejí. Stejně tak statisticky platí, že čím jsou mužští diváci starší, tím hůře ho hodnotí.

Skvěle hloupá historka

A recenzenti neoriginální a klišovitý snímek už zcela sepsuli. I nejvstřícnější kritiky vypadají takto: „Je to skvěle hloupá, naprosto přehnaná a spletitá braková historka, ale mnohem zábavnější, než jsem čekal," napsal Rossiter Drake ze San Francisco Examiner.

James Berardinelli už byl podstatně přísnější: „Možná, že fanoušci hry budou s filmovou adaptací spokojeni, ale pro ty, pro něž je Max a jeho svět něčím novým, to nebude zrovna působivé uvedení. Třeskutá akce, chaotický děj a trapné dialogy nejsou dobrý způsob, jak přitáhnout nováčky."

Max Payne - film
Max Payne - film | Foto: archiv

Brian Tallerico z Movie Retriever dokonce soudí: „Producenti filmů vycházejících z videoher si musí myslet, že jejich publikum nejsou nic jiného než pitomci, které je snadné pobavit úplně čímkoli. To je jediné vysvětlení pro film, který je tak tmavý, tupý a hloupý."

Několik amerických recenzentů dokonce považuje Maxe Paynea za nejhorší snímek roku a jeden z nejhorších akčních filmů posledních deseti let; srovnávají jej například s titulem Tělo na tělo (Ballistic: Ecks vs. Sever), v němž se před šesti lety ztrapnil Antonio Banderas s Lucy Liu.

Max Payne je protentokrát ostudou pro Marka Wahlberga, jenž nedávno získal oscarovou nominaci za gangsterku Skrytá identita.

Mark Twain v talk show

Druhé zůstávají v žebříku Čivavy z Beverly Hills, jimž 11, 2 milionu dolarů za víkend pomohlo přiblížit se těsně k hranici celkových 70 milionů. Rodinná komedie s miniaturními mluvícími pejsky je sice považována za průměrný film, ale stále se na ni chodí.

The Secret Life of the Bees
The Secret Life of the Bees | Foto: archiv

Třetí - s 11, 1 miliony -  při premiéře skončil hvězdně obsazený snímek The Secret Life of the Bees (Tajný život včel), adaptace románového bestselleru spisovatelky Sue Monk Kiddové. Jde o vysloveně ženský film, v němž je šest hlavních ženských rolí (mj. Dakota Fanningová, Queen Latifah, Alicia Keys, Jennifer Hudsonová, Sophie Okonedová) a scénáře i režie se ujala žena - Gina Prince-Bythewoodová dosud působící v televizi.

Rozpočet Tajného života včel byl 11 milionů čili první víkend je z komerčního hlediska velmi příznivý. Komorní retro příběh z amerického Jihu o bělošské dívce pocházejících ze špatných poměrů, jež se ukrývá v láskyplné černošské rodině, kupodivu vyvolává u publika a kritiků smíšené a celkově spíše zdrženlivé reakce. Objevují se především výtky k „sirupovité nasládlosti".

„Je to něco jako by se Mark Twain pokoušel dostat do talk show Oprah Winfreyové," učinil narážku Gary Thompson z Philadeplhia Daily News na proslulý televizní pořad, kam si černošská moderátorka zve spisovatele slaďáků, které pak naivně a dojatě vydává za umění.

M. E.  Russel z Oregonianu podtrhl i podivnou ideologii snímku, v němž podle něj nejde o nic jiného než „že si parta bohatých a mocných Afroameričanek pokazí život, jen aby se malá bílá holčička mohla cítit o trochu lépe".

The Secret Life of the Bees
The Secret Life of the Bees | Foto: archiv

Na čtvrté místo v premiérovém víkendu dosáhl životopisný film o úřadujícím prezidentovi nazvaný pouze podle jeho prostředního jména W. (čti: Dabja). Zdálo by se, že pro provokatéra Olivera Stonea jde o špatný výsledek, ale statisticky vzato jde o výsledek standardní.

Film měl nízké náklady (25 milionů dolarů), většina reklamy byla neplacená, neboť média o něm psala sama. I předchozí Stoneovy filmy Vítězové a poražení a Alexander Veliký měly při několikanásobně vyšších nákladech tržby zcela srovnatelné - okolo 13 milionů dolarů. W byl navíc nasazen „jenom" v 2000 kopiích, zatímco předchozí filmy jich měly 2500 až 3000.

Hra sebestředných samečků

Proslulý buřič Stone sice dokáže natočit divácky přitažlivé filmy, na něž se chodí, ale výsledky - až na jedinou výjimku Čety z roku 1987 se 138 miliony - nastřádají v amerických kinech okolo 40 až 70 milionů.

W. je obyčejnými diváky na kontroverzní film hodnocen vcelku dobře. Pozoruhodné je pouze to, že životopis prezidenta podstatně méně baví divačky všeho věku oproti divákům mužského pohlaví

 Čím to? Potvrzuje se, že politika méně zajímá ženy, protože ji považují za upocenou hru sebestředných samečků?

Josh Brolin jako George W. Bush
Josh Brolin jako George W. Bush | Foto: Entertainment Weekly
Čtěte také:
Filmový Bush vstupuje do kin 19 dní před volbami v USA
Jak vypadá Stoneova komedie o Bushovi? Podívejte se
Oliver Stone: Natočím o Bushovi pravdivou komedii

Hodnocení recenzentů se dělí podle více kritérií. Jednak podle politického přesvědčení, jednak podle estetických nároků na filmy jako takové. Jak napsal Luke Y. Thompson: „Není nic špatného na karikatuře, pokud to udrží film zábavným. Ale někdy bych rád viděl film, který se u tohoto tématu také pokusí dobrat pravdy."

Kevin Carr ze 7M Pictures o podobě Stoneova snímku navíc soudí: „S tolika slavnými lidmi, kteří hrají slavné lidi na různé kvalitativní úrovni, to vypadá jako slabý skeč ze Saturday Night Live, kde chybí vtipy."

Foto: archiv

Zdaleka horší výsledek než W. potkal přisprostlou teenagerovskou komedii Sex Drive, která chtěla navázat na tradici Prciček. Ovšem tato sexuální jízda vytočila tachometr na pouhých 3, 57 milionu a 9. místo v Top 10 - což je při rozpočtu 19 milionů a mnoha zbytečných milionech na reklamu velmi tristní výsledek, který následující týdny už nijak nespraví.

Zbytek žebříčku tvoří staří známí z minula. Akční thriller Oko dravce (7, 34 mil.), špionážní thriller Labyrint lží (6, 88 mil.), horor Quarantine (6, 3 mil.), teenagerovská romance Nick a Nora (3, 9 mil.) a dospělácká romance Noci v Rodanthe (2, 68 mil.).

 

Právě se děje

Další zprávy