Jubileum de Funèse. Četník ze Saint Tropez by slavil 100 let

Jubileum de Funèse. Četník ze Saint Tropez by slavil 100 let
Do filmového světa vstoupil ve 40. letech minulého století a celých třicet let mu trvalo, než dostal hlavní roli. Během té doby se objevil v desítkách filmů, například v roce 1957 ve snímku Smolař.
Ve stejném roce přišel i populární Fantomas, ve kterém se objevil po boku Jeana Maraise. Tehdejší tisk tvrdil, že spolu tito herci příliš nevycházeli.
Přátelství ho ale pojilo s francouzským komikem Bourvilem, s nímž se poprvé sešel v roce 1965 ve filmu Smolař. Za něj si tehdy jeho kolega vydobyl mnohem vyšší plat.
O rok později se duo komiků opět setkalo, a to ve snímku Velký flám. Nejenom že za něj získali stejný a poměrně vysoký honorář (jeden milión franků), navíc si zajistili podíl z návštěvnosti v kinech.
Foto: Manga Films S.L.
Petra Jansová ČTK Petra Jansová, ČTK
31. 7. 2014 7:49
Louis de Funès by se 31. července dožil 100 let. Zavzpomínejte na stěžejní snímky francouzského komika.

Coubervoie/Praha – Louis de Funès, cholerický mužík se svérázným humorem, je ve Francii nejpopulárnějším komikem i tři desítky let po své smrti. Narodil se před sto lety, 31. července 1914.        

Smolař, Oskar, Velký flám, Křidýlko nebo stehýnko, Grand restaurant pana Septima, Hibernatus či  série bláznivých komedií o četnících ze Saint Tropez či o Fantomasovi. To jsou slavné tituly, ve kterých Funes komunikuje s okolím záplavou slov, prohlášení a především neverbálně gesty a mimikou. Dokáže hrát i beze slov, jen výrazem obličeje.

Muž tisíce tváří

Velkým rolím ovšem předcházelo více než sto filmů, ve kterých hrál role vskutku minimální, typu muže v livreji, který otvírá dveře hlavním hrdinům.

Přáteli nazýván "Fufu", v mládí rád kreslil a hrál na klavír. Prošel mnoha povoláními, ze kterých ho postupně vyhazovali. Měl značné hudební nadání a jako samouk a zdatný jazzový improvizátor od konce 30. let hrál s úspěchem v několika barech.

Herec, kterému se díky jeho mimickým schopnostem přezdívalo Muž tisíce tváří, trpěl onemocněním srdce a každou rolí riskoval nebezpečí infarktu. Ten se mu také stal osudným, po třetím prodělaném zemřel 27. ledna 1983.

 

Právě se děje

Další zprávy