Kdo přijde po Simpsonových? Možná Imigranti

Irena Hejdová Irena Hejdová
24. 5. 2008 16:37
Jak se hledá americký sen, ptá se nový seriál

Praha - Na filmovém megatrhu přináležejícím ke canneskému festivalu byl v nabídce i nový celovečerní projekt Imigranti spojený s autory kultovních Simpsonových.

Snímek má podtitul L.A. Dolce Vita a jeho hrdiny jsou dva východoevropští imigranti, kteří sdílejí jeden losangeleský byt - Maďar Joska a Rus Vladislav.  Zatímco seriál o žluté rodince si dobírá středostavovskou "americkou krásu", Imigranti vyprávějí o těch, kdo po ní zatím spíš touží.

Na své cestě za sladkým americkým snem se duo pochopitelně dostane do řady nesnází i komických situací. Jako když se srazí s kapitalistickou společností při pokusu otevřít si rusko-maďarskou restauraci.

Jestliže Vlad se snaží zajistit živobytí pro sebe a svou dceru, Joskovi jde především o ukořistění co největšího množství žen. Vlad si myslí, že prorazit v Americe dá hodně práce, zatímco Joska doufá v rychlé zbohatnutí. Z nesnází je zachrání jen jejich velká srdce a vzájemné kamarádství.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Nejen oni bydlí v bytovém komplexu Vista del Mar, který vede bývalá herečka Greta Knight, která je objektem Vladovy sexuální touhy. Jsou tu i další imigranti z celého světa - Mexičan Flaco, pan Chea, který vede rodinnou čínskou restauraci, či bývalý pakistánský jaderný vědec Nazim, který se živí jako řidič autobusu.

Režisérem filmu je Gabor Csupo, který v něm očividně vycházel z vlastních zkušeností. Původem Maďar emigroval na Západ v roce 1975. Je držitelem několika televizních cen Emmy a podílel se na seriálu Simpsonovi. Je mimo jiné také autorem kreslených Lumpíků (Rugrats), režíroval i nedávný dětský film Most do země Terabithia.

Ústřední postavy Imigrantů namluvili další tvůrci spojení se seriálem Simpsonovi - za vyšší platy zrovna stávkující Hank Azaria a Eric McCormack.

Imigranti jsou stejně jako Simpsonovi vytvářeni technikou klasické 2D animace. Film vzniká v koprodukci USA a Maďarska. Původně měl projekt seriálovou podobu, která byla odvysílána v srpnu 2004 na SpikeTV; to bylo ovšem jen šest dílů.

Právě dokončovaný film se v Cannes prodal mimo jiné do rodného Maďarska či Ruska a dalších postsovětských zemí, kde budou mít evidentně příběhy o cestě do vyspělého světa velký ohlas. 

O film se ale zajímají i američtí distributoři. Premiéra je plánována na podzim tohoto roku. Jestli se objeví v českých kinech, není zatím známo.

 

Právě se děje

Další zprávy