Jiráský a Sedláček mají nejvíc nominací na ceny kritiků

Kamil Fila Kamil Fila
19. 12. 2011 18:44
Poupata a Rodina je základ státu mají po osmi šancích
Foto: Bontonfilm

Praha - Filmový debut Poupata režiséra Zdeňka Jiráského a snímek Rodina je základ státu režiséra Roberta Sedláčka získaly po osmi nominacích na 2. ročník Cen české filmové kritiky. Vítězové budou vyhlášeni 14. ledna v pražském klubu SaSaZu. 

V počtu nominací jsou na dalších místech adaptace kultovního komiksu Alois Nebel režiséra Tomáše Luňáka a snímek Nevinnost režiséra Jana Hřebejka - nominovány byly oba v pěti kategoriích. Tři nominace má snímek Osmdesát dopisů Václava Kadrnky, dvě naděje na ocenění dostal Dům Zuzany Liové a jednu nominaci film Alice Nellis Perfect Days - I ženy mají své dny.

Čtěte také:
České filmy si letos zaslouží i zavedení anticen
Pane Vachlere, vážně je podoba Českých lvů udržitelná?

Na nejlepší dokument byly nominovány snímky Divadlo Svoboda společnosti Endorfilm režiséra Jakuba Hejny, Pod sluncem tma společnosti Hypermarket Film režiséra Martina Marečka a snímek dokumentaristy Víta Klusáka s názvem Vše pro dobro světa a Nošovic, který také vznikl ve společnosti Hypermarket Film.

Foto: Bontonfilm

Možná se ještě víc čekalo od Aloise Nebela, který má za sebou největší okružní jízdu po světových festivalech a bojuje o nominaci na Oscara hned ve dvou kategoriích (neanglicky mluvený film a animovaný film).

Z filmů, které se letos objevily v kinech a měly šanci dostat se do nominací, zcela chybí Odcházení Václava Havla či drama Cigán Martina Šulíka, které má dvě ceny z festivalu v Karlových Varech (na rozdíl od České filmové a televizní akademie udělující Lvy ho přitom kritici do soutěže neodmítli).

Komedie Nic proti ničemu od Petra Marka nepotvrdila roli černého koně a byla rovněž zcela pominuta, stejně jako Lidice. Jeden z divácky nejúspěšnějších a halasně propagovaných filmů asi chtěl završit celoroční tažení domácími cenami. Snímek odmítnutý již karlovarským festivalem má však především rozměr „národního kýče".

Nebývalé množství extrémně špatných filmů, jež letos vznikly (namátkou V peřině, Westernstory, Saxána a lexikon kouzel, Bastardi 2, ale i úplně zapomenuté tituly), si říká spíš o zavedení anti-ceny. Na Českých lvech se už ovšem Plyšový lev nikdy udělovat nebude, u Cen české filmové kritiky prý stále zůstává tato možnost otevřená.

Foto: Aktuálně.cz

Ceny české filmové kritiky, jimiž chtějí filmoví novináři a publicisté ocenit nejlepší kinematografické počiny roku 2011, budou vyhlášeny podruhé. V těchto dnech pořadatelé sečetli hlasy prvního kola, z nějž vzešly nominace v jedenácti kategoriích.

Seznam hlasujících čítá 58 filmových kritiků a publicistů. V prvním kole hlasovalo 51 lidí, což je 88 procent. Sedm publicistů se letos vzdalo účasti - buď z důvodu konfliktu zájmů (PR zastoupení některého titulu) či vzhledem k tomu, že neviděli všechny domácí snímky a chtějí se zúčastnit hlasování až v dalších letech, kdy budou mít na přípravu více času.

Tímto čestným závazkem, který má zaručovat dostatečnou kompetentnost hlasujících, se Ceny české filmové kritiky odlišují od Českých lvů, kde panuje podezření, že většina akademiků nevidí většinu filmů. Právě nezájem a neznalost produkce byly terčem kritiky akademiků a jedním z důvodů vzniku kritických cen. Lvy navíc dostával víceméně stejný okruh tvůrců.

Letos novináři posuzovali 25 hraných filmů, které měly letos distribuční premiéru a včas nahlásily její termín do databáze Unie filmových distributorů, a 21 filmů dokumentárních.

Druhé kolo hlasování, z nějž vzejdou definitivní výsledky, bude uzavřeno počátkem ledna. Přímý přenos ze slavnostního večera, jímž bude provázet herec Ondřej Vetchý, uvede v sobotu 14. ledna Česká televize na programu ČT2. Scénář k večeru píšou stejně jako loni filmoví publicisté Tomáš Baldýnský a Jaroslav Sedláček.

Podrobné informace o těchto oceněních jsou průběžně zveřejňovány na stránkách www.filmovakritika.cz. Na rozdíl od loňského ročníku je veřejné hlasování i prvního kola; výsledky hlasování jednotlivých novinářů v obou kolech budou zveřejněny na webových stránkách po 14. lednu 2012.

Čeští lvi budou vyhlášeni tradičně v pražské Lucerně 3. března 2012 už podevatenácté v přímém přenosu ČT1. Nominační večer se uskuteční 4. února. O křišťálovou sošku se bude ucházet 24 hraných snímků a 17 dokumentů.

Jako v předešlém ročníku zůstane zachován princip pěti nominací, které se během finálového večera zužují na tři a teprve pak je vyhlášen vítěz. Moderátoři nominačního i hlavního večera budou zveřejněni na tiskové konferenci v Praze koncem ledna příštího roku.

 

PŘEHLED NOMINACÍ (seřazeno abecedně)

NEJLEPŠÍ FILM
Alois Nebel - producent Negativ, režie Tomáš Luňák
Poupata - producent Cineart Tv Prague, režie Zdeněk Jiráský
Rodina je základ státu - producent Produkce Radim Procházka, režie Robert Sedláček

NEJLEPŠÍ DOKUMENTÁRNÍ FILM
Divadlo Svoboda - producent Endorfilm, režie Jakub Hejna
Pod sluncem tma - producent Hypermarket Film, režie Martin Mareček
Vše pro dobro světa a Nošovic - producent Hypermarket Film, režie Vít Klusák

NEJLEPŠÍ REŽIE
Alois Nebel - Tomáš Luňák
Poupata - Zdeněk Jiráský
Rodina je základ státu - Robert Sedláček

NEJLEPŠÍ KAMERA
Alois Nebel - Jan Baset Střítežský
Nevinnost - Martin Šácha
Osmdesát dopisů - Braňo Pažitka
Poupata - Vladimír Smutný
Rodina je základ státu - Petr Koblovský

NEJLEPŠÍ SCÉNÁŘ
Dům - Zuzana Liová
Poupata - Zdeněk Jiráský
Rodina je základ státu - Robert Sedláček

NEJLEPŠÍ PŮVODNÍ HUDBA
Alois Nebel - Petr Kružík, Ondřej Ježek
Nevinnost - Vladivojna La Chia
Poupata - Martin Přikryl

NEJLEPŠÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON V HLAVNÍ ROLI
Alois Nebel - Miroslav Krobot
Poupata - Vladimír Javorský
Rodina je základ státu - Igor Chmela

NEJLEPŠÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON VE VEDLEJŠÍ ROLI
Nevinnost - Hynek Čermák
Perfect Days - I ženy mají své dny - Ondřej Sokol
Rodina je základ státu - Jiří Vyorálek

NEJLEPŠÍ ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON V HLAVNÍ ROLI
Nevinnost - Anna Geislerová
Poupata - Malgorzata Pikus
Rodina je základ státu - Eva Vrbková

NEJLEPŠÍ ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON VE VEDLEJŠÍ ROLI
Dům - Taťjana Medvecká
Nevinnost - Anna Linhartová
Rodina je základ státu - Simona Babčáková

 

Právě se děje

Další zprávy