Jen počkej, zajíci, na premiéru ve Zlíně

Irena Hejdová Irena Hejdová
11. 5. 2006 0:00
Praha - Filmový festival ve Zlíně nabídne mimo jiné světovou premiéru druhé série kultovního ruského seriálu Jen počkej, zajíci.

Na premiéru přijede jako host i Alexej Kotěnočkin, syn poloviny původního tvůrčího dua Kotěnočkin-Rusakov, jenž se na vzniku druhé řady podílel. Ve Zlíně se představí také jako člen hlavní poroty. Mezinárodní filmový festival filmů pro děti a mládež letos proběhne od 28. května do 3. června.

"Byl jsem překvapen, kolik kvalitních filmů tam vzniká," říká ředitel přehlídky Petr Koliha o ruském regionu, jemuž je letošní ročník věnován. Krom Kotěnočkina by měl přijet i ruský herec Oleg Tabakov a možná i slavný režisér Nikita Michalkov. Připraven je i Týden ruské kuchyně, který nabídne ruské speciality s filmovými názvy Jen počkej, zajíci nebo Křižník Potěmkin.

Zlatý střevíček - kdo ho letos ve Zlíně vyhraje?
Zlatý střevíček - kdo ho letos ve Zlíně vyhraje? | Foto: MFF Zlín

Očekávány jsou i osobnosti z dalších zemí: herec Maximillian Schell z filmu Norimberský proces či francouzský herec Pierre Richard; jeho účast ale ještě není definitivně potvrzena.

Specialitou zlínského festivalu je dovoz nejrůznějších filmových detektivů a policajtů - letos se do Zlína chystá Goetz George, představitel komisaře Schimanského. A možná přijede i komisař Moulin...

Podle Petra Kolihy je Zlín rozhodně nejstarší přehlídkou svého druhu na světě - letos proběhne už po šestačtyřicáté. Nabídne celkem 414 filmů. Hodně je i porot a doprovodných akcí.

Karel Smyczek
Karel Smyczek | Foto: MFF Zlín

Porot bude na festivalu celkem devět (včetně těch dětských). Rozhodovat budou v soutěžních kategoriích dětských filmů, snímků pro mládež, filmů animovaných, celovečerních evropských debutů či filmů zemí Visegrádu.

Českou kinematografii v soutěžních sekcích zastupují pohádka Anděl páně (soutěž filmů pro děti), teenagerská komedie Rafťáci (mládežnická soutěž), Ševčíkův Restart (soutěž evropských debutů) či Žralok v hlavě a Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí (oba filmy v soutěži zemí Visegrádu)

Filmová klapka od Františka Skály
Filmová klapka od Františka Skály | Foto: MFF Zlín

Doprovodné akce nabídnou třeba chodník slávy dětských filmových hvězd, programy připomínající 70 let od vzniku zlínských filmových ateliérů či tradiční výstavu a následnou dražbu filmových klapek. Cenu za celoživotní přínos tu převezme Karel Smyczek.

Tradiční součástí festivalu je přehlídka studentských filmů Zlínský pes. Její součástí bude řada workshopů, letos zaměřených hlavně na scenáristickou přípravu filmů.

Zájemci se mohou těšit na rady od oscarového režiséra Jana Pinkavy, spisovatele a scenáristy Edgara Dutky, scenáristy seriálu Ulice Radka Bajgara i zmíněného Alexeje Kotěnočkina.

Stránky festivalu ZDE

 

 

Právě se děje

Další zprávy