Jeden svět ´umlčel tu písničku´. Vyhráli jiní

Roman Staněk
13. 3. 2008 9:00
Vítězem festivalu je brazilský snímek U soudu
Foto: Jeden svět

Praha - Jeden svět zná své vítěze. S prázdnou odešlo pět protagonistů úvodní znělky. Filmy z Kuby, Barmy, Běloruska, Zimbabwe ani Severní Koreje letos nebodovaly - alespoň u porotců.

Hlavní cenu mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech si možná trochu překvapivě odnesl brazilský snímek U soudu režisérky Marie Ramosové.

Film pojednávající o procesech s nedospělými delikventy, které se v Brazílii konají u zvláštních soudů pro mladistvé, je zajímavý v tom, že režisérka podle zákona nesměla mladé kriminálníky filmovat. Ti jsou proto zabíraní zezadu a jejich přestupky jsou poté "vysvětlovány" v hraných pasážích.

Speciál JEDEN SVĚT
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Speciál JEDEN SVĚT

"Ryzí a intimní nálada scén a silné příběhy dokáží diváka přiblížit hlavním hrdinům a umožní mu vidět je jako lidské bytosti," vysvětluje porota, do které zasedla také Ulrike Franková, režisérka loňského vítězného filmu Poražení a vítězové o čínských dělnících převážejících do Číny německou továrnu.

Že mají porotci jednoho světa Čínu v oblibě, dokázali také letos. Cenu za nejlepší režii porota ve čtvrtek večer předá čínskému režiséru Čao Liangovi za film Zločin a trest - příběhy policejní stanice z pohraničí, kam ještě nedosáhl ekonomický boom asijského draka.

"Pomocí detailů režisér divákům umožňuje pochopit onu někdy až absurdní složitost a krutost současné Číny," říkají porotci.

Letošnímu ročníku nicméně bez debat vládly filmy ruské nebo o situaci v Rusku pojednávající. Téměř všechny letošní snímky o Rusku představované na Jednom světě vyhrály nějakou cenu.

Film s unikátními záběry bývalého agenta KGB s názvem Kauza Litviněnko režiséra a Litviněnkova přítele Andreje Někrasova zaujal nejvíc disidentskou porotu, která mu udělila cenu Rudolfa Vrby. Proč, vysvětlují v radikálním prohlášení:

"Film odkrývá skrytou tvář diktatury v Rusku. Je to výjimečný, odvážný a atraktivním způsobem podaný příběh nepohodlné osoby, kterou diktátorský režim zavraždil."

Další snímek o Rusku - Dopis Anně -  získal cenu za příspěvek k ochraně lidských práv. Pojednává o naplněných obavách zavražděné novinářky a odpůrkyně války v Čečensku Anny Politkovské. Ve filmu mimochodem vystupoval také Někrasov.

Jediným českým filmem, který na festivalu získal cenu, je Občan Havel. Má zvláštní cenu poroty a je aspirantem na zisk ceny o divácky nejúspěšnější film celého festivalu.

"Jedná se o kultovní film, jenž se na mnoho let stane jakousi univerzální klasikou. Jedinečná možnost sledovat každodenní život přináší výjimečně silný, intimní pohled na život a dobu bývalého prezidenta," uvádí v prohlášení porota.

 

Právě se děje

Další zprávy